Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων πόλεων της ανθρωπότητας. Μια ιστορία 6.000 ετών σε ένα βίντεο 1,5 λεπτού

Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων πόλεων της ανθρωπότητας. Μια ιστορία 6.000 ετών σε ένα βίντεο 1,5 λεπτού

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Nature Data παρουσιάζεται μια προσπάθεια καταγραφής και χαρτογράφησης, σε βάθος 6.000 χρόνων, δεδομένων που αφορούν τις μετακινήσεις ανθρώπων και τη συγκέντρωση πληθυσμών σε συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη.

Στόχος των ερευνητών, όπως αναφέρουν και στο εισαγωγικό σημείωμα της μελέτης που δημοσίευσαν είναι να απαντηθούν ερωτήματα όπως: πόσοι άνθρωποι ζούσαν στις πόλεις, τι αποστάσεις χώριζαν τη μια πόλη από την άλλη, πως η ανάπτυξη των πόλεων επηρέασε το τοπικό και ευρύτερο περιβάλλον; Τα στοιχεία και παραθέτουν οι ερευνητές εκτιμάται πως θα βοηθήσει σημαντικά και άλλους συναδέλφους τους να κατανοήσουν βαθύτερα τις συνθήκες που μπορεί να οδήγησαν στην ακμή ή παρακμή πολλών πόλεων που ήταν και κοιτίδες μεγάλων πολιτισμών αλλά και να ερμηνεύσουν με την προσθήκη νέων παραμέτρων και δεδομένων ακόμη και την ίδια την ανάπτυξη του φαινομένου της αστικοποίησης.

Βάσει δε των στοιχείων της μελέτης ο blogger, Max Galka κατάφερε να φτιάξει ένα ενδιαφέρον, όπως θα δείτε βίντεο για την ιστοσελίδα Metrocosm με αντικείμενο φυσικά την άνοδο και την πτώση των «μεγάλων πόλεων» σε βάθος χιλιάδων ετών.

Στην ιστοσελίδα θα βρείτε επίσης έναν χάρτη και ακουμπώντας πάνω στις μικρές κουκκίδες, θα δείτε πως εμφανίζονται και τα διαθέσιμα στοιχεία για την πόλη που αναπτύχθηκε στην συγκεκριμένη περιοχή τη συγκεκριμένη περίοδο. Σημειώνεται πως οι ημερομηνίες δεν αφορούν το έτος ίδρυσης της πόλης αλλά τη χρονική περίοδο στην οποία κατοικήθηκε από έναν σημαντικό αριθμό κατοίκων, που κατέστη εφικτό να καταγραφεί ή να υπολογιστεί με διάφορους τρόπους και βάσει διάφορων πηγών.

Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά από την εμφάνισή της πρώτης πόλης το 3.700πΧ. Πρόκειται για την πόλη Eridu με 6.000 κατοίκους- αν και όπως γίνεται συνήθως υπάρχουν και κάποιοι επιστήμονες πως αυτή ήταν πράγματι η πρώτη- και η «αφήγηση» φτάνει μέχρι το 2.000 μΧ.

Δημοφιλή