Η βασίλισσα της Αγγλίας περιμένει αύξηση 2,8 εκατ. λιρών το 2017-2018

Η βασίλισσα της Αγγλίας περιμένει αύξηση 2,8 εκατ. λιρών το 2017-2018
Britain's Queen Elizabeth arrives at Hillsborough Castle in Northern Ireland June 27, 2016. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Britain's Queen Elizabeth arrives at Hillsborough Castle in Northern Ireland June 27, 2016. REUTERS/Clodagh Kilcoyne
Clodagh Kilcoyne / Reuters

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας αναμένει...αύξηση της τάξης των 2,8 εκατ. λιρών το επόμενο έτος, εκτός και αν αλλάξει η «φόρμουλα» που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της συνεισφοράς των φορολογουμένων στα έξοδα της αγγλικής μοναρχίας.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, η περιουσία του στέμματος (Crown Estate) απέδωσε 304,1 εκατ. λίρες (ποσό ρεκόρ), με τη βασίλισσα να είναι να λάβει 45,6 εκατ. λίρες το 2017-2018, κάτι που συνιστά αύξηση 6,5% σε σχέση με τα έσοδα του τρέχοντος έτους (42,8 εκατ.). Πρόκειται για πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2012 (29,1 εκατ.).

Η ετήσια συνεισφορά των φορολογουμένων στα επίσημα έξοδα- γνωστή ως «sovereign grant»- έχει, από το 2012, υπολογιστεί ως 15% του πλεονάσματος του Crown Estate, σε οφειλές δύο ετών.

Υπό το Sovereign Grant Act 2011, το ποσοστό αυτό επανεξετάζεται κάθε πέντε χρόνια, και μπορεί να αλλάξει μόνο από τρεις «έμπιστους» του στέμματος: Τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπεύθυνο των βασιλικών οικονομικών. Οι όποιες αλλαγές υποβάλλονται στη Βουλή των Κοινοτήτων ως «affirmative resolution», χωρίς συζήτηση.

Η επανεξέταση αυτή άρχισε τον Απρίλιο και συνεχίζεται. Αν και το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί, ο εν λόγω νόμος τονίζει ότι το ποσό του ρευστού που λαμβάνει η βασίλισσα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από αυτό που έλαβε το προηγούμενο έτος. Ανώτερος αξιωματούχος των ανακτόρων είπε ότι οι λεπτομέρειες της επανεξέτασης είναι εμπιστευτικές και ότι ήταν πολύ νωρίς για να γίνουν εικασίες σχετικά με το τι θα λάβει η βασίλισσα το 2017-2018.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μοναρχία κόστισε στους φορολογουμένους 40,1 εκατ. λίρες το 2015-2016, με πάνω από 16 εκατ. να έχουν δαπανηθεί για τα έξοδα των βασιλικών ανακτόρων και κτιρίων. Ο σερ Άλαν Ράιντ, υπεύθυνος των βασιλικών οικονομικών, είπε πως, παρά την αύξηση των δαπανών, πρόσφατη μελέτη έδειξε πως το 45% της βασιλικής ακίνητης περιουσίας θεωρείται ότι είναι σε κατάσταση κάτω του στόχου. Επίσης, τα ταξιδιωτικά έξοδα της βασίλισσας και της βασιλικής οικογένειας κοστίζουν στους φορολογουμένους 4 εκατ. λίρες, κατά 1 εκατ. λιγότερα από το περιασμένο έτος.

Δημοφιλή