Πώς το Brexit «χτυπά» τις τράπεζες

Πώς το Brexit «χτυπά» τις τράπεζες
Workers walk in the rain at the Canary Wharf business district in London, Britain November 11, 2013. REUTERS/Eddie Keogh/File Photo
Workers walk in the rain at the Canary Wharf business district in London, Britain November 11, 2013. REUTERS/Eddie Keogh/File Photo
Eddie Keogh / Reuters

Η νίκη του Brexit προκάλεσε διεθνή αιφνιδιασμό, σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Παρά τις παραινέσεις για ταχεία έξοδο, η εντύπωση που έχει πλέον δημιουργηθεί σε πολλούς είναι ότι ουσιαστική προετοιμασία για το ενδεχόμενο νίκης φαίνεται να μην είχε υπάρξει σε πολλούς τομείς. Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία στον τραπεζικό τομέα: Σε σχετικό δημοσίευμα της Handelsblatt, οι τράπεζες χαρακτηρίζονται «αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης» μετά τη νίκη του Brexit. Όπως αναφέρεται, trader επεσήμανε ότι θα ακόμα και πριν το Brexit, ήταν δύσκολο να προσελκυθούν Αμερικανοί επενδυτές στην Ευρώπη- κάτι που ενισχύει τον κίνδυνο για τις τράπεζες, καθώς οποιαδήποτε αρνητική στροφή στην παγκόσμια οικονομία θα πλήξει σκληρότερα τις τράπεζες, και απόδειξη για αυτό είναι το ότι οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές ήταν οι πιο μεγάλοι «χαμένοι» της Παρασκευής του Brexit, σημειώνοντας πτώσεις- ρεκόρ.

Παρόλα αυτά, ο Φίλιπ Χίλντεμπραντ, αντιπρόεδρος της επενδυτικής Blackrock, και πρώην επικεφαλής της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, δήλωσε πως δεν διαβλέπει νέα χρηματοοικονομική κρίση στον ορίζοντα, υπογραμμίζοντας πως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά από αυτό που συνέβη με τη Lehman Brothers το 2008. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του όλου συστήματος, εξαιτίας των μεγάλων δομικών τους προβλημάτων. Πολλές τράπεζες μάλιστα είχαν ήδη περάσει έξι δύσκολους μήνες στις αγορές, και το Brexit απειλεί ήδη το δεύτερο μισό του έτους- και αυτό χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Αναλυτές της Independent Research εκτιμούν πως η Deutsche Bank θα πληγεί περισσότερο από τις άλλες τράπεζες, αναμένοντας απώλειες ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016. Επίσης, φόβοι περί μακράς περιόδου αβεβαιότητας και προσαρμογής παρατηρούνται και στις κεντρικές τράπεζες: Ακόμα και αν έχουν «βέλη στη φαρέτρα» τους για να παρεμβούν εάν χρειαστεί, υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούν να κάνουν, πέρα από το να σταθεροποιήσουν το σύστημα και να διασφαλίσουν την ύπαρξη ρευστότητας στις αγορές. Αξίζει – υπό αυτό το πλαίσιο- να σημειωθεί πως το Βερολίνο και η Κομισιόν ζήτησαν από την Ιταλία την Τετάρτη να συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες, λόγω ιταλικών σχεδιασμών για ενίσχυση των τραπεζών της χώρας στον απόηχο της νίκης του Brexit. Γ Ρώμη προβληματίζεται πως οι ιταλικές τράπεζες, που έχουν στην κατοχή τους 360 δισ. ευρώ «κακών» δανείων (το 1/3 του συνόλου της Ευρωζώνης) κινδυνεύουν από «επιθέσεις» από hedge funds, που θα στοιχηματίσουν ότι η αναταραχή στις αγορές θα μπορούσε να τις ρίξει σε κρίση. Όπως αναφέρει το Reuters, τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ιταλία ετοιμαζόταν να προστατέψει τον τραπεζικό της τομέα ζητώντας περισσότερη ευελιξία από την Ε.Ε. σε θέματα δημοσίων δαπανών κ.α. «Όσον αφορά στην ένωση των τραπεζών, έχουμε εδραιώσει συγκεκριμένους κανόνες...δεν μπορούμε να φτιάχνουμε νέους κανόνες κάθε δύο χρόνια» είπε η καγκελάριος Μέρκελ, ερωτηθείσα σχετικά με τις ιταλικές επιδιώξεις.

Το Σίτι σε θέση μάχης

Όσον αφορά στην κατάσταση στο Σίτι του Λονδίνου, όπως αναφέρουν οι Financial Times, καθώς οι τράπεζες «συνέρχονται» από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καταστρώνουν σχέδια για να ασκήσουν πίεση σε πολιτικούς προκειμένου να διατηρηθούν τα πλαίσια κανονισμών ως έχουν και να διασφαλιστεί ότι ο τομέας θα επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο από την έξοδο από την Ε.Ε. Στελέχη από τους μεγαλύτερους δανειστές της Βρετανίας και τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στη χώρα συναντήθηκαν στο Λονδίνο την Τρίτη για να συζητηθεί η αρχική αντίδραση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Γενικότερα, προτεραιότητα των τραπεζών είναι να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την υλοποίηση του Brexit. Ωστόσο, θεωρείται ότι τράπεζες με έδρα στη Βρετανία είναι μάλλον απίθανο να μπορέσουν να διατηρήσουν τα «δικαιώματα διαβατηρίου» τους που τους επιτρέπουν να εξυπηρετούν πελάτες σε όλη την Ένωση- ενώ πολλές από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες καταστρώνουν ήδη σχέδια για να μεταφέρουν θέσεις εργασίας και δραστηριότητες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, εάν χαθούν αυτά τα δικαιώματα. Γενικά οι τραπεζίτες φοβούνται οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση/ σκληρό ανταγωνισμό με τις Βρυξέλλες.

Δημοφιλή