Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 29 Ιουνίου
HUFFPOST AGENDA

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

(1) Ξανά στόχος η Κωνσταντινούπολη

Eπιθέσεις αυτοκτονίας και πυροβολισμοί σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης «Ατατούρκ» λίγο μετά τις 22:20 το βράδυ της Τρίτης. 36 οι νεκροί και 147 οι τραυματίες. Νεκροί και οι τρειςτρομοκράτες.Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

Σημειώνεται πως η Aegean αναγκάστηκε να ακυρώσει σημερινές πτήσεις από και προς την Κωνσταντινούπολη, ενώ πελάτες της με εισιτήρια ημερομηνίας ταξιδιού έως και τις 6 Ιουλίου, μπορούν να ζητήσουν αλλαγή στις ημερομηνίες ή επιστροφή χρημάτων και ακύρωση του εισιτηρίου.

(2) Τσάι και πικρία στη Σύνοδο για το BREXIT

Ξένο σώμα φαίνεται ότι ήταν ο Ντέιβιντ Κάμερον στην - κατά πάσα πιθανότητα - τελευταία του Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών είπε: «Αυτοί που θέλουν να φύγουν, πώς μπορούν να παραμένουν και τώρα να ζητούν χρόνο;» ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι «από τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό η ενεργοποίηση των διαδικασιών για το Brexit»

Σήμερα - δεύτερη ημέρα εργασιών στις Βρυξέλλες - οι «27» εναπομείναντες στην Ένωση ηγέτες θα καθορίσουν το πλαίσιο που θα ακολουθηθεί για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ οι διαδικασίες του οποίου θα αποσαφηνιστούν τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.

(3) Αποχαιρετώντας τις Βρυξέλλες

«Η Βρετανία θα αποχωρήσει αλλά δεν θα γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας του ίσως Συνόδου Κορυφής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι «ήταν μία σημαντική συνάντηση μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία» και συμπλήρωσε πως «ο τόνος της συνάντησης ήταν αυτός της λύπης και της θλίψης». Τέλος, υπογράμμισε ότι «ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός θα υιοθετήσει τη δική του προσέγγιση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ». Άλλωστε η διαδοχή του στην ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών έχει επισπευσθεί για τις 2 Σεπτεμβρίου.

(4) Πίσω από τις κλειστές πόρτες

«Δεν τα κατάφερα» φέρεται να εξομολογήθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας χαρακτήρισε «σοκ ιστορικών διαστάσεων» το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους».

(5) Ένα ακόμη κατεπείγον νομοσχέδιο στη Βουλή

Στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας ΟΛΠ- COSCO. Αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, κάτι το οποίο θα αποφασιστεί το μεσημέρι από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Δημοφιλή