Σάλος με άρθρο ανδρικού περιοδικού που κατηγορείται ότι προωθεί τον βιασμό. Πείτε μας τη γνώμη σας

Σάλος με άρθρο ανδρικού περιοδικού που κατηγορείται ότι προωθεί τον βιασμό. Πείτε μας τη γνώμη σας
Man and woman flirting at a bar while holding drinks. Close-up shot of their hands.
Man and woman flirting at a bar while holding drinks. Close-up shot of their hands.
Hinterhaus Productions via Getty Images

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει άρθρο του αμερικανικού περιοδικού «Men's Fitness» που συμβουλεύει τους άνδρες να μετατρέψουν την απόρριψη μιας γυναίκας σε αποδοχή.

Το κείμενο προτείνει μεταξύ άλλων την επίμονη παρενόχληση των γυναικών σε διάφορες περιπτώσεις: στο μπαρ, στο ραντεβού, το κρεβάτι και την σχέση. Οι προτάσεις σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στο «κρεβάτι», έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με άνδρες και γυναίκες από όλο τον κόσμο να καταγγέλλουν ότι προωθεί την κουλτούρα του βιασμού.

Το άρθρο είχε τίτλο «πώς να κάνεις το “όχι” να γίνει “ναι”» και μέρος του έχει ήδη αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα του περιοδικού. Σύμφωνα με την εισαγωγή του, όπως έχει διασωθεί χάρη στα screenshot χρηστών του διαδικτύου, απευθύνεται σε «άνδρες» -και όχι αγόρια- που θέλουν να μάθουν να διαχειρίζονται την απόρριψη μιας γυναίκας.

Όχι, το άρθρο δεν προτείνει τρόπους για το πως να αποδεχτούν οι άνδρες την απόρριψη, σεβόμενοι την απόφαση του ατόμου που έχουν απέναντί τους, αλλά μεθόδους για να πείσουν τις γυναίκες να κάνουν αυτό που οι ίδιοι επιθυμούν. Το γεγονός ότι οι προτάσεις επεκτείνονται και στην σεξουαλική επαφή, κάνει πολλούς να κατηγορούν τον αρθρογράφο Nick Savoy ότι προωθεί την κουλτούρα του βιασμού.

Το κομμάτι που αναφέρεται στο «κρεβάτι» έχει αφαιρεθεί από το άρθρο, όμως ακόμα και οι μέθοδοι που προτείνονται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις έχουν προκαλέσει επίσης αντιδράσεις. Για παράδειγμα, ο Savoy προτείνει στους άνδρες που προσεγγίζουν μια γυναίκα σε ένα μπαρ να συνεχίζουν να προσπαθούν να μιλήσουν μαζί της, κοροϊδεύοντάς την για να κερδίσουν την προσοχή της, ακόμα και εάν εκείνη έχει δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το άρθρο δημοσιεύτηκε σε μια εποχή που ο βιασμός νεαρών γυναικών στα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα των ΗΠΑ έχει πάρει μορφή επιδημίας. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Βιασμού και Σεξουαλικής Κακοποίησης των ΗΠΑ, μία στις έξι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείας έχει πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Ακόμα, το 23,1% των γυναικών που φοιτούν σε Πανεπιστήμια πέφτουν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων πριν πάρουν το πτυχίο τους.

Δημοφιλή