Αυτές είναι 20 αγαπημένες βιντεοταινίες των 80's: Από τον Ψαλτη και τον Γαρδέλη μέχρι την Παγκράτη και την Ντούζου

Αυτές είναι 20 αγαπημένες βιντεοταινίες των 80's: Από τον Ψαλτη και τον Γαρδέλη μέχρι την Παγκράτη και την Ντούζου
Youtube

Η δεκαετία του 1980 επιφύλασσε σημαντικές μεταβολές στο χώρο της ψυχαγωγίας. Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπήρχε μια συσκευή βίντεο ενώ σε κάθε γειτονία «ξεφύτρωνε σαν μανιτάρι» ένα βιντεοκλάμπ.

Η πλειοψηφία των ταινιών που έβρισκε κανείς στα ράφια των βιντεοκλάμπ προέρχονταν από τη χολιγουντιανή παραγωγή. Η μεγάλη ποικιλία ταινιών που φιλοξενούσαν τα βιντεοκλάμπ έδινε, ωστόσο, τη δυνατότητα διεύρυνσης των προτιμήσεων και δοκιμής διάφορων ειδών που προβάλλονταν σπάνια στους κινηματογράφους.

Εκεί έβρισκες από πολεμικές ταινίες μέχρι και μιούζικαλ και από θρίλερ ως νεανικές cult ταινίες. Η μεγάλη στροφή του κοινού προς τη «βιντεομανία», όπως αναφέρει σε κείμενό του ο Στέλιος Κυμιωνής (σ.σ Η Ελλάδα στη δεκαετία του 80), ώθησε την εγχώρια εμπορική κινηματογραφία στην παραγωγή ταινιών ειδικά για το βίντεο, τις ονομαζόμενες «βιντεοταινίες».

Από το 1984 ως και το 1990 εμφανίστηκαν περισσότερες από 1.100 τέτοιες ταινίες. Στη «βιομηχανία» της βιντεοταινίας απασχολήθηκαν μεταξύ άλλων ως σκηνοθέτες οι (Τεγόπουλος, Φόσκολος, Καραγιάννης, Ευστρατιάδης). Παράλληλα ανέτειλε μια νέα γενιά ηθοποιών όπως οι Ψάλτης, Τσάκωνας, Γαρδέλης, Λεζές, Ντούζος, Βασιλείου κ.α.

Στην αυγή, ωστόσο, της δεκαετίας του 1990 και οι κλάδοι του χώρου αυτού υπέστησαν σοβαρότατη κρίση, εξαιτίας της έλευσης της δορυφορικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο κόσμος στράφηκε στις οικιακές κινηματογραφικές εμπειρίες που προσέφερε κυρίως η ιδιωτική τηλεόραση, γεγονός που συρρίκνωσε δραστικά το χώρο την βιντεοκλάμπ, ενώ εξαφάνισε τις εταιρίες παραγωγής βιντεοταινιών.

Στη HuffPost Greece επιλέξαμε 20 ταινίες της εποχής και θέλουμε από εσάς να ψηφίσετε τις αγαπημένες σας.

Δημοφιλή