Ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες δράσεις του Προγράμματος act4Greece

Ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες δράσεις του Προγράμματος act4Greece
Playful boy holding orange slice in mouth at school at snack time
Playful boy holding orange slice in mouth at school at snack time
Hero Images via Getty Images

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συγκέντρωση πόρων για την παροχή σχολικών γευμάτων σε μαθητές της Δυτικής Αττικής και την επισκευή του Θεάτρου Τέχνης ‘Κάρολος Κουν’ .

«Τον τελευταίο καιρό τρώγαμε στο σχολείο και ήταν ωραία», λέει ο μικρός Γιώργος, μαθητής της Ε’ τάξης Δημοτικού σχολείου του Περάματος. Ήταν ένας από τους πολλούς μαθητές δημοτικών σχολείων της Δυτικής Αττικής, που κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους που μόλις ολοκληρώθηκε, έτρωγε καθημερινά ζεστό, μεσημεριανό γεύμα, σαν να ήταν μαγειρεμένο από τη μαμά του. Η δράση ‘Σχολικά Γεύματα 2015-16’, που υλοποιήθηκε μέσω του Προγράμματος act4Greece και ενισχύθηκε οικονομικά από την Εθνική Τράπεζα, αφορά την πρώτη φάση του συνολικού έργου και κάλυψε τις ανάγκες σίτισης 2.808 μαθητών από 17 σχολεία της Δυτικής Αττικής με 134.541 ζεστά γεύματα για την περίοδο 15.2.2016 – 15.6.2016. Το ποσό που συγκεντρώθηκε για την κάλυψη της πρώτης φάσης ανήλθε σε € 340.289. Άμεσα ξεκινά η χρηματοδότηση μέσω της πλατφόρμας www.act4greece.gr της δεύτερης φάσης της δράσης που αφορά το σχολικό έτος 2016-2017 και θα ολοκληρωθεί στις 15.6.2017.

Αυτή ήταν η δεύτερη επιτυχημένη ολοκλήρωση δράσης του act4greece. Είχε προηγηθεί, το Μάιο, η επιτυχής ολοκλήρωση της εκστρατείας που αφορούσε στον εκσυγχρονισμό και την επισκευή των υποδομών των δύο σκηνών του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Μια δράση που το Πρόγραμμα act4Greece αγκάλιασε, θέλοντας να αναδείξει την ανάγκη στήριξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και ενισχύθηκε οικονομικά από το Ίδρυμα Ωνάση. Ο κόσμος έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τον πολιτισμό και ανταποκρίθηκε θερμά στο κάλεσμα, με αποτέλεσμα ο τελικός στόχος των € 108.176 να καλυφθεί μέσα σε ενάμιση μήνα, πολύ νωρίτερα από την αρχική διάρκεια λήξης της δράσης.

Τι είναι όμως το act4Greece;

Η πλατφόρμα act4Greece δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες στη στήριξη δράσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία και αναζητούν χρηματοδότηση. Το act4Greece με το συμμετοχικό μοντέλο χρηματοδότησης που εισάγει, συμβάλλει ώστε να ενισχυθεί η κουλτούρα ενίσχυσης κοινωφελών σκοπών. Ο καθένας μας, συνεισφέροντας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και της επιθυμίας του, βοηθά σημαντικά στο να υλοποιηθεί ένας συγκεκριμένος στόχος αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η δύναμη των πολλών φαίνεται στην πράξη.

Οι δράσεις του act4Greece δεν σταματούν εδώ. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση πόρων για την υλοποίηση του έργου που έχει αναλάβει το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) και αφορά στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα συγκεντρώσει υλικό (αρχειακό, κειμενικό, οπτικό, ηχητικό, οπτικοακουστικό) για διαφορετικές όψεις της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Επίσης, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν σε δυο φάσεις σχέδιο δράσης για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες των κατοίκων (άποροι, άνεργοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά) και σε μετακινούμενες πληθυσμιακές ομάδες τρίτων χωρών, στα νησιά Σάμο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Νίσυρο, Ψέριμο και Τέλενδο. Στόχος της δράσης που έχει αναρτηθεί στο www.act4greece.gr για να συγκεντρώσει πόρους μέσω crowdfunding, είναι να ενισχυθεί η υγειονομική θωράκιση των περιοχών αυτών και να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση του μόνιμου και προσωρινού πληθυσμού σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας.

Μετά τους πρώτους πέντε μήνες λειτουργίας του act4Greece, οι δράσεις που ολοκληρώθηκαν (Σχολικά γεύματα 2015-2016, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν) ή βρίσκονται σε εξέλιξη (Ψηφιακό Αρχείο 1821, Περίθαλψη σε νησιά) δημιουργούν ένα αισιόδοξο μήνυμα και αποτελούν ένα μοντέλο που μπορεί να αξιοποιηθεί και για άλλες δράσεις σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, σύντομα θα ενταχθούν στην πλατφόρμα νέες δράσεις προς χρηματοδότηση, που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, έπειτα από επιλογή των προτάσεων που υπεβλήθησαν από ενδιαφερόμενους φορείς.

Το Πρόγραμμα act4Greece πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και τη στρατηγική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα που είναι γνωστά για το κύρος τους και την προσφορά τους, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Δημοφιλή