Το Χαμόγελο του Παιδιού, στο πλευρό και των παιδιών της προσφυγικής κρίσης

Το Χαμόγελο του Παιδιού, στο πλευρό και των παιδιών της προσφυγικής κρίσης

1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε;

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε το 1995 με ιδρυτή τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή έγραψε στο ημερολόγιό του για τη δημιουργία ενός συλλόγου με όραμα: το Χαμόγελο κάθε παιδιού. Σήμερα απασχολούνται πανελλαδικά 424 εξειδικευμένοι επαγγελματίες και 2.350 ενεργοί εθελοντές.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Αποστολή μας πανελλαδικά, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα είναι η υλοποίηση αποτελεσματικών κι άμεσων δράσεων με στόχο την προστασία, την υγεία και την καλή διαβίωση των παιδιών στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα.

3.Ποιες είναι οι πήγες χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs-World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας – στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Δεν έχουμε μεγάλους ευεργέτες. Στυλοβάτες είναι πολίτες και εταιρίες, που εμπιστευόμενοι το έργο μας, το στηρίζουν έμπρακτα μέσω δωρεών και χορηγιών. Η κάθε προσφορά –οικονομική ή σε είδος- αξιοποιείται με απόλυτη υπευθυνότητα και σεβασμό, γεγονός που επικυρώνεται ετήσια από το σώμα ορκωτών ελεγκτών της Ernst & Young. Μόλις το 10% των εσόδων δαπανάται για τη διοικητική λειτουργία του οργανισμού ενώ όλα τα υπόλοιπα έσοδα αξιοποιούνται απευθείας στις δράσεις μας. Η κρατική επιχορήγηση είναι σχεδόν μηδενική, μικρότερη του 1,5%.

4.Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτήριων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιόν γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Δεν δραστηριοποιούμαστε σε σημεία του πλανήτη εν καιρώ ανθρωπιστικών κρίσεων. Η δράση είναι πανελλαδική παρέχοντας υπηρεσίες δωρεάν σε κάθε παιδί που μεγαλώνει και διαβιεί στη χώρα. Κριτήριο για την ανάπτυξη των δράσεων είναι οι ανάγκες των παιδιών στη χώρα. Αυτό καθιστά τον Οργανισμό εξαιρετικά ευέλικτο με μεγάλο φάσμα δράσης σε διάφορα πεδία και αυξημένα αντανακλαστικά.

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Όπως προαναφέραμε στηρίζουμε κάθε παιδί στην Ελλάδα. Με αυτό ως γνώμονα στηρίζουμε διαχρονικά και τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες. Το τελευταίο διάστημα κάτω από αυτές τις συνθήκες και πάλι κληθήκαμε να συνδράμουμε όπου υφίσταται ανάγκη πανελλαδικά. Θα είμαστε ενεργοί όσο υπάρχει ανάγκη, ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι ώστε να καταφέρουμε να συνεχίσουμε με την ίδια ποιότητα να στηρίζουμε τα παιδιά που μέχρι σήμερα στηρίζαμε και να διευρύνουμε τις δράσεις μας για τα χιλιάδες ακόμα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ανάγκη.

6.Πως αξιολογείτε τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές – την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές / αυτοδιοικητικές δομές αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Στηρίζουμε τους θεσμούς, συνεργαζόμαστε με τους κρατικούς φορείς και τις αρμόδιες αρχές, έχοντας υπογράψει σύμφωνα συνεργασίας κι έχοντας ανταλλάξει καλές πρακτικές, σε θέματα που αφορούν στα παιδιά. Φυσικά στην 20ετή μας πορεία υπήρξαν προβλήματα αλλά προσπαθούμε -και συχνά επιτυγχάνουμε- να ξεπερνάμε.

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά σας αλλά διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ γενικότερα σε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες εθελοντικές ομάδες ή ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεών σας;

Το 2015 στήριξε, ουσιαστικά και άμεσα, 95.701 παιδιά και τις οικογένειές τους. Στα 21 χρόνια λειτουργίας έχουμε βρεθεί δίπλα σε περισσότερα από 1.000.0000 παιδιά και τις οικογένειές τους δίνοντας λύση στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της στήριξης του κόσμου και της ένωσης των υγειών δυνάμεων στη χώρα. Τόσο η συμμετοχή μας όσο και η προσφορά διεθνών και μη φορέων, συμπληρώνουν τα κενά του κράτους απέναντι στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συνεργαζόμαστε και με άλλους πιστοποιημένους εθελοντικούς φορείς που στηρίζουν τα παιδιά, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας όσο και σε πρακτικά θέματα.

8. Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Έχουμε εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου, που το τιμά κάθε μέρα με την εμπιστοσύνη και την αγάπη του, έχει αναγνωριστεί διεθνώς αλλά δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί από το κράτος. Δεν έχει θεσμικά θωρακιστεί και δυστυχώς μετά από 21 χρόνια σκληρής δουλειάς προσπαθούμε ακόμα πέρα από την αναγνώριση να υπάρξει και μια δίκαιη αντιμετώπιση όσον αφορά οικονομικά ζητήματα (απαλλαγή φόρων, τελών κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ κτλ).

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Τα ΜΜΕ στηρίζουν το έργο μας και αποτελούν το δίαυλο επικοινωνίας μας με τον κόσμο. Προβάλλουν τις δράσεις μας και τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούμε, αναμεταδίδουν το Amber Alert που αφορά την αναζήτηση εξαφανισμένων παιδιών και είναι δίπλα μας σε κάθε κάλεσμα μας. Η μόνη παρανόηση είναι πως όταν γίνεται αναφορά σε ΜΚΟ που εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα, δυστυχώς, επηρεάζεται το έργο και το όνομα και των υπολοίπων πιστοποιημένων φορέων που δεν έχουν καμία ανάμειξη.

Δημοφιλή