Τι ποσά και σε ποιους χρωστά ο Μαρινόπουλος. Τράπεζες, προμηθευτές, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και εργαζόμενοι

Τι ποσά και σε ποιους χρωστά ο Μαρινόπουλος

Σε 1,324 δισ. ευρώ ανέρχονται συνολικά οι υποχρεώσεις της εταιρίας Μαρινόπουλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που περιλαμβάνονται την πρόταση εξυγίανσης που κατέθεσε στο δικαστήριο η διοίκηση της εταιρίας και δημοσιεύει η Huffpost Greece.

Μεταξύ των όσων χρωστά συγκαταλέγονται Τράπεζες, εργαζόμενοι, ασφαλιστικοί οργανισμοί και Ταμεία, το Δημόσιο αλλά και προμηθευτές, κάποιοι από τους οποίους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της εταιρίας Μαρινόπουλος για τα οφειλόμενα.

Μόνο οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρίας προς τις Τράπεζες ανέρχονται σε 497,770 δισ. ευρώ. Πρόκειται για βραχυχρόνια αλλά και ομολογιακά δάνεια που είχε συνάψει η εταιρία, όπως επίσης και σύναψη συμβάσεων με τη μέθοδο του leasing.

Σε ότι αφορά τις συμβάσεις lease and back, η εταιρία οφείλει 99,376 εκατ. ευρώ στην «Εθνική Πανγαία ΑΕΕ», 15,520 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 32,406 στην Hermes.

Εργαζόμενοι, προμηθευτές, Δημόσιο και Ταμεία

Σε 827,912 εκατ. ευρώ ανέρχονται όμως οι οφειλές της εταιρίας σε Εργαζομένους, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο και Προμηθευτές.

Πιο αναλυτικά οι οφειλές προς τους περίπου 12.500 εργαζομένους της εταιρίας ανέρχονται σε 4,289 εκατ. ευρώ, ενώ σε 51,477 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές προς το ΙΚΑ και 288.066 ευρώ οι οφειλές προς τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επιπλέον σε 49,073 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της εταιρίας προς το Δημόσιο.

Διαβάστε αναλυτικά τις υποχρεώσεις της εταιρίας

Σε καθεστώς προστασίας μέχρι το Σεπτέμβριο

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά απαγορεύονται οι διαδικασίες κατασχέσεων από τους πιστωτές του ομίλου, ενώ απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβολή οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων του ομίλου, καθώς και κάθε διάθεση ακινήτου αλλά και εξοπλισμού.

Διαβάστε την ανακοίνωση της εταιρίας

Την απόφαση του Πρωτοδικείου σχολίασε σε ανακοίνωση της η εταιρία Μαρινόπουλος, την οποία χαρακτηρίζει ως «σημαντική».

Διαβάστε την ανακοίνωση αναλυτικά:

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, σε συνέχεια του αιτήματος που κατατέθηκε από την Μαρινόπουλος ΑΕ την Τρίτη 28 Ιουνίου για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία και ενέκρινε το σχετικό αίτημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία Μαρινόπουλος ευχαριστεί τους εργαζομένους της για τη στήριξή τους τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση αλλά και σε όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα που διανύει η εταιρεία.

Παράλληλα, εκφράζει την βαθιά εκτίμησή της προς το σημαντικό ποσοστό του 45% των προμηθευτών της, οι οποίοι δήλωσαν τη συναίνεσή τους για τη σημερινή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών είναι σημαντική για τη διασφάλιση της μελλοντικής μας λειτουργίας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη ρύθμιση των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Η έγκριση της υπαγωγής της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην εταιρεία ώστε το επόμενο διάστημα να καταφέρει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να οδηγηθεί σε μια βιώσιμη λύση».

Δημοφιλή