Οxfam: Εκεί που οι ανάγκες των ανθρώπων υπερβαίνουν τις δυνατότητες του κράτους

Οxfam: Εκεί που οι ανάγκες των ανθρώπων υπερβαίνουν τις δυνατότητες του κράτους

1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε;

Η Oxfam ξεκίνησε στη Λέσβο, τον Οκτώβριο του 2015, με τέσσερα άτομα έμμισθο προσωπικό και εθελοντές που εργάζονται στο νησί. Επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας και, συνεπώς, αυξάνει και ο αριθμός του προσωπικού. Δουλεύουμε κυρίως με άτομα από την Ελλάδα καθώς κατανοούν καλύτερα τις συνθήκες στο τοπικό επίπεδο.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Εστιάζουμε στην ύδρευση και την αποχέτευση, την ασφάλεια των τροφίμων και την ενημέρωση. Στη Λέσβο συνεργαζόμαστε με ΜΚΟ και την τοπική κυβέρνηση με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό Καρά Τεπέ και ξεκινάμε εργασίες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, στη ΒΔ Ελλάδα.

3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Από ιδιώτες χορηγούς και υποστηρικτές μας και θεσμικούς δωρητές (DFID / START, ECHO). Διανέμουμε τους πόρους βάσει εκτιμήσεων για τις υπάρχουσες ανάγκες σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την Ύπατη Αρμοστεία. Βάσει εκτιμήσεων επιλέγουμε τις περιοχές όπου η υποστήριξη μας είναι πιο αναγκαία και καταλήγουμε στις δραστηριότητες που πρέπει να εστιάσουμε.

4.Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Βασικά κριτήρια για να αποφασιστεί εάν θα ξεκινήσει μια αποστολή είναι οι ανάγκες των πληγέντων και η ικανότητα και/η προθυμία των κυβερνήσεων να ανταποκριθούν. Όταν δεν παρέχεται βοήθεια αποφασίζουμε να δράσουμε. Κριτήρια όπως η πρόσβαση και η ασφάλεια του προσωπικού είναι σημαντικές πρόσθετες παράμετροι.

Το θέμα της λογοδοσίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας. Πρωτίστως είμαστε υπόλογοι στους ανθρώπους που βοηθάμε και κατά δεύτερον στη βάση μας, τους υποστηρικτές μας καθώς αυτοί είναι που μας επιτρέπουν να φέρουμε σε πέρας την την αποστολή μας. Είμαστε επίσης υπόλογοι στους δωρητές μας (άτομα, τραστ και θεσμικούς δωρητές). Επιπλέον, όντας μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος δεσμευόμαστε να τηρούμε κανόνες στους οποίους έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κοινότητας. Οι ενέργειες ενός οργανισμού μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για άλλους και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγεται προς όφελος όσων υποστηρίζουμε, δηλαδή των πληγέντων που χρειάζονται τη βοήθεια μας.

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Βάσει της αξιολόγησης που ήδη εξηγήσαμε, ξεκίνησαν οι δράσεις στη Λέσβο. Ελπίζαμε ότι θα χρειαζόταν να μείνουμε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά η κατάσταση άλλαξε και είναι πολύ ρευστή. Επιπλέον επεκτείνουμε τη δραστηριότητα μας και προς την ηπειρωτική χώρα, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην Ήπειρο. Υποστηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες ή/και την κυβέρνηση για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Ζητάμε πάντα από την κυβέρνηση την άδεια πριν ξεκινήσουμε κάποια δράση. Δεν δουλεύουμε πουθενά χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες αρχές. Συνολικά, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία μας. Καλωσόρισαν τη βοήθειά μας εν μέσω της κρίσης και είναι σημαντικό να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία με τους αρμόδιους, να γνωρίζουν που δουλεύουμε και σε ποιους τομείς εστιάζουμε. Έχει να κάνει με τη διαφάνεια και τον σεβασμό προς τις τοπικές δομές. Δεν είμαστε εδώ για να πάρουμε τον έλεγχο, αλλά για να καλύψουμε τα κενά που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να καλύψουν και να στηρίξουμε τη βοήθεια που ήδη παρέχουν αλλά και να ενισχύσουμε τις δυνατότητες των τοπικών ελληνικών οργανισμών, όταν χρειάζεται.

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά σας αλλά διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες εθελοντικές ομάδες ή ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Ναι συνεργαζόμαστε με άλλες ΜΚΟ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι αλληλοεπικαλύψεις και να συνεργαζόμαστε όσο πιο αποτελεσματικά μπορούμε. Συμμορφωνόμαστε και συμπληρώνουμε σε meeting με θέμα των καλύτερο συντονισμό και επίσης συζητάμε όταν εργαζόμαστε σε μια ίδια περιοχή.

8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Βλέπουμε ότι η συμβολή της Oxfam εκτιμάται από τον κόσμο. Έχουμε λάβει καλές αξιολογήσεις από τις τοπικές κοινότητες στην Ελλάδα, καθώς και από ευρύτερο κοινό στην Ευρώπη. Βλέπουμε πως υπάρχει κατανόηση πως υπάρχει ανάγκη για παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

H Oxfam δεν αγνοεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και δεν ενθαρρύνει άλλους να το πράξουν. Ωστόσο, επικρίνουμε την ευρωπαϊκή προσέγγιση στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, βάζοντας την ανάγκη ασφάλειας των κρατών πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορά μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ευρώπης πρέπει να δράσουν πρώτα για να προστατεύσουν τις ζωές των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Οι άνθρωποι που πληρούν τις προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου θα πρέπει και να τους δοθεί. Για εκείνους και για τους άλλους θα πρέπει επίσης να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους.

Στο πεδίο παρατηρούμε σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο παροχής ενημέρωσης: πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί συχνά δεν γνωρίζουν τι επιλογές έχουν. Ανταποκρινόμαστε σε αυτή την ανάγκη με την παροχή πληροφοριών ώστε όσοι βρίσκονται εν κινήσει να μπορούν να λάβουν αποφάσεις έχοντας όλα τα δεδομένα.

Δημοφιλή