PRAKSIS: Βοηθώντας τους πρόσφυγες, όπως κάθε άλλη κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα

PRAKSIS: Βοηθώντας τους πρόσφυγες, όπως κάθε άλλη κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα

1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε;

Η PRAKSIS δραστηριοποιείται ανεξάρτητα στην Ελλάδα από το 2004. Σήμερα η PRAKSIS απασχολεί πάνω από 500 συνεργάτες και υποστηρίζεται από 1000 εθελοντές.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

H PRAKSIS είναι ένα Ανθρωπιστικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικού και ιατρικού χαρακτήρα.

Απευθυνόμαστε σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα που δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης, όπως: Έλληνες άπορους, άνεργους, άστεγους, ανασφάλιστους, παιδιά που εργάζονται ή επαιτούν στο δρόμο, ασυνόδευτους ανηλίκους, αιτούντες άσυλο /πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες, οικονομικούς μετανάστες, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), αποφυλακισμένους, οροθετικούς στους ιούς του HIV και των ηπατιτίδων Β και C κ.α.

Οι βασικές μας υπηρεσίες:

  • Πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δράσεις Δημόσιας Υγείας
  • Νομική συμβουλευτική
  • Εργασιακή Συμβουλευτική
  • Ψυχοκοινωνική Συμβουλευτική
  • Βασικές υπηρεσίες υγιεινής
  • Δράσεις στέγασης Ασυνόδευτων Ανηλίκων αλλά και άλλων ευάλωτων ομάδων
  • Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες
  • Υποστήριξη ιατρικού/ψυχοκοινωνικού κλιμακίου της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης

3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

To 92% της χρηματοδότησης προέρχεται από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ενώ το 8% από απευθείας προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Σχετικά με τα λειτουργικά έξοδα, το 3% κατανέμεται διοικητικά, το 97% επιχειρησιακά. (Οικονομικά στοιχεία 2015)

4.Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Προηγούνται διερευνητικές αποστολές στη διάρκεια των οποίων , αποφασίζεται το είδος της παρέμβασης και ο εκτιμώμενος χρόνος. Διεπιστημονικές ομάδες μας επείγουσας παρέμβασης βρίσκονται, σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, Σάμο , Κω καθώς επίσης και στην Ειδομένη. Παρεμβάσεις μας γίνονται και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης σε Κόρινθο και Ελληνικό.

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Οι επείγουσες δράσεις της οργάνωσης από το καλοκαίρι 2015 κι έπειτα αφορούν στα σημεία εισόδου και εξόδου της Ελλάδας, σε περιοχές δηλ. υψηλής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Η εξασφάλιση προστασίας των πλέον ευάλωτων εξ αυτών (π.χ. ασυνόδευτους ανηλίκους, θύματα ναυαγίων, θύματα βασανιστηρίων, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ). Αντιλαμβανόμενοι, πως η διαμονή τους είναι προσωρινή, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τις δράσεις μας στο εσωτερικό της χώρας και κυρίως στην Αθήνα. Είμαστε σε ετοιμότητα ώστε σε κάθε χρονική στιγμή να αναπροσαρμόζουμε τις δράσεις μας.

6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφυγικών πληθυσμών, απαιτήθηκε η συνεργασία όλων των δυνάμεων (Μ.Κ.Ο., Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Υπουργείων). Κάποιες φορές αυτή η συνεργασία πραγματοποιήθηκε πολύ γρήγορα και φυσικά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αντιμετώπισε καθυστερήσεις και εμπόδια (που συνήθως έχουν τοπικά χαρακτηριστικά ή προσωπικά χαρακτηριστικά εκεί που λειτουργούσαν γεωγραφικά προσκόμματα και αγκυλώσεις).

Η PRAKSIS εξαρχής έθεσε το ζήτημα τόσο της πιστοποίησης και της καταγραφής όλων όσων (είτε ως νομικά πρόσωπα , συλλογικότητες, άτυπες ή τυπικές ομάδες, είτε ως μεμονωμένα άτομα) παρεμβαίνουν, όσο και του συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων από κάποιον θεσμικό φορέα (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμο) προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο των Μ.Κ.Ο. και να καλύπτονται όσο καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια οι ανθρώπινες ανάγκες.

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά σας αλλά διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες εθελοντικές ομάδες ή ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Δουλεύοντας ήδη είκοσι χρόνια στο πεδίο και εξυπηρετώντας σε ετήσια βάση πάνω από 100.000 ανθρώπους, πιστεύουμε ότι έχουμε συμβάλλει στην προσπάθεια υποστήριξης και προστασίας των αποκλεισμένων πληθυσμών.

Η PRAKSIS είναι μέλος σε δευτεροβάθμια όργανα στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά δίκτυα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων δραστηριοποιείται σε εταιρικά σχήματα και δίκτυα με άλλα κράτη μέλη για την υπεράσπιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Η υποστήριξη της PRAKSIS από μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς, Ιδρύματα, Εταιρείες αλλά και μεμονωμένους ανθρώπους, που προσφέρουν δωρεές ή χρόνο στις δράσεις μας, είναι (για εμάς) η απόδειξη της αναγνώρισης στο έργο μας.

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Υπάρχει έλλειψη νομικού πλαισίου για τη δράση και λειτουργία των Μ.Κ.Ο. στην Ελλάδα γενικότερα. Έτσι στη συνείδηση του κόσμου ο όρος ΜΚΟ να έχει αρνητικό πρόσημο. Επίσης η προσφυγική κατάσταση στην Ελλάδα έχει προσελκύσει αμέτρητες Μ.Κ.Ο και συλλόγους, χωρίς να υπάρχει έλεγχος για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δημοφιλή