O αναλυτής που προέβλεψε με ακρίβεια 4 «κραχ» στην αγορά προειδοποιεί για 3 επικίνδυνες ημερομηνίες

O αναλυτής που προέβλεψε με ακρίβεια 4 «κραχ» στην αγορά προειδοποιεί για 3 επικίνδυνες ημερομηνίες
cnbc

O Sandy Jadeja είναι τεχνικός αναλυτής και επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής αγοράς στην Core Spreads

και έχει στο ενεργητικό του ένα εντυπωσιακό «ρεκόρ»- αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι. Κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια την ημερομηνία εκδήλωσης κατάρρευσης των αγορών. Διόλου τυχαίο άλλωστε πως το όνομά του φιγουράρει σε λίστες με τους 50 πιο ισχυρούς- σε ό,τι αφορά την επιρροή που ασκούν- ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Δυστυχώς τώρα ισχυρίζεται μιλώντας στο Business Insider, υπάρχουν ακόμη τρεις «επικίνδυνες» ημερομηνίες που θα πρέπει να προσέξουμε κατά το 2016 καθώς δεν αποκλείεται να καταγραφούν σοβαρές μειώσεις στους δείκτες των αγορών των ΗΠΑ αλλά πιθανότατα και παγκοσμίως.

Πως το γνωρίζει; Ως τεχνικός αναλυτής μελετά και ερμηνεύει διαγράμματα για την εξέλιξη των αγορών σε βάθος πολλών ετών με στόχο να εντοπίσει επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε διάφορους τομείς της αγοράς και βάσει αυτών προσπαθεί προβλέψει προς ποια κατεύθυνση- ανοδική ή πτωτική – είναι πιο πιθανό να κινηθούν οι τιμές. Στην πραγματικότητα δεν αναλύει- όπως ούτε οι συνάδελφοί του- και δεν εξηγεί τους λόγους που αυτές οι μεταπτώσεις θα συμβούν αλλά προβλέπει τη χρονική στιγμή εκδήλωσης του γεγονότος.

Προφανώς ο Sandy Jadeja είναι ιδιαίτερα χαρισματικός σε αυτό που κάνει, εξ ου και όταν τώρα προειδοποιεί ότι υπάρχουν τρεις ημερομηνίες κατά τις οποίες δεν αποκλείεται να υποστεί σοβαρές πιέσεις ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones στις ΗΠΑ- και δυνητικά να παρασύρει και άλλες αγορές- είναι σίγουρα κάτι που ο καθένας θα μπει στον πειρασμό να λάβει υπόψιν του.

Οι ημερομηνίες αυτές είναι:

  1. Από τις 26 Αυγούστου και της 30ης Αυγούστου 2016.
  2. 26 Σεπτεμβρίου 2016.
  3. 20 Οκτωβρίου, 2016.

«Έχουμε να διανύσουμε ενδιαφέροντες καιρούς μπροστά μας. Έχουμε να χειριστούμε τόσα θέματα, σε τόσα πολλά επίπεδα. Από την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, στο νόμισμα, στην αγορά αγαθών αλλά και την άνοδο των τιμών στα ακίνητα», δήλωσε ο Jadeja στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε και συμπλήρωσε πως η χρήση των διαθέσιμων πληροφοριών και των κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος μας με στόχο την καλύτερη προετοιμασία και προστασία των οικονομιών με στόχο πάντα την ευημερία.

Οι τέσσερις προβλέψεις που επαληθεύτηκαν

  • Σημειώνεται πως ο Jadeja το 2005 είχε προειδοποιήσει χιλιάδες επενδυτές (από την Κίνα μέχρι τη Νέα Υόρκη) για την επικείμενη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, οκτώ μήνες πριν το μεγάλο «μπαμ».
  • Επίσης, στις 31 Ιουλίου 2015 μιλώντας στο CNBC, προειδοποιούσε του επενδυτές πως πως «κάτι μεγάλο» θα συμβεί στις 18 Αυγούστου δίνοντας μάλιστα και σχετικές συμβουλές. Και πράγματι, όπως είχε προβλέψει, ο δείκτης Dow Jones έχασε 2.198 μονάδες (-12,5%) μόνο μέσα σε τέσσερις μέρες.
  • Μιλώντας και πάλι στο CNBC πέρυσι τον Αύγουστο, εκτίμησε πως θα υπάρξει «περαιτέρω πτώση από τις 14 ή 17 Σεπτεμβρίου του 2015» και όντως ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε για μια ακόμη φορά κατά 991 μονάδες (-5,8%) μέσα σε επτά ημέρες.
  • Και τέλος, το Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2015 ανέφερε, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο πως στις 4 Ιανουαρίου θα σημειωθεί ξανά πτώσης στους δείκτες των αγορών. Και πράγματι, στις 4 Ιανουαρίου οι αμερικανικές αγορές αλλά και άλλοι δείκτες παγκοσμίως πήραν τον...κατήφορο ενώ ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1955 μονάδες (11,2%) μέσα σε 11 ημέρες.

Τα μοτίβα και ο «ιστορικός κύκλος»

Ο Jadeja μελετώντας σε βάθος χρόνου συγκεκριμένα διαγράμματα για τις κινήσεις των αγορών και αναζητώντας συγκεκριμένα μοτίβα στην αγορά, προβλέπει επίσης πως το 2018 οι αγορές αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές, δυσκολίες λέγοντας πως η περίοδος 2011-2018 είναι άκρως επικίνδυνη. «Υπάρχει ένας κύκλος 84 ετών (ονομάζεται «Time Circle») και ο προηγούμενος κύκλος εμφανίστηκε την περίοδο 1928-1934, την περίοδο δηλαδή της Μεγάλης Ύφεσης)» είπε η «κασσάνδρα των αγορών».

«Τώρα είμαστε ακριβώς μέσα σε αυτόν τον κύκλο. Γι' αυτό και ανησυχώ πως μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε πιθανούς κινδύνους για την οικονομία μας όσο βρισκόμαστε σε αυτό το “time circle”...Είμαστε εν μέσω μια συγκεκριμένης κατάστασης. Το τελευταίο στάδιο μέχρι το 2018 γι αυτό τον συγκεκριμένο κύκλο. Και ανησυχώ πως μπορεί να δούμε απότομες, μεγάλες πτώσεις (σ.σ. στους δείκτες των αγορών)εάν δεν προετοιμαστούν κατάλληλα οι επενδυτές».

Αυτές λοιπόν οι αιφνίδιες πτώσεις των δεικτών εκτιμά πως θα σημειωθούν στις τρεις ημερομηνίες που έχει ήδη δώσει, βασιζόμενος πάντα στην μελέτη διαγραμμάτων σε βάθος χρόνου και στα μοτίβα που μελετά.

Δημοφιλή