Πώς ο Βρετανός φιλέλληνας Thom Feeney και ο «Δεσμός» έδωσαν δουλειά σε 15 άνεργους Έλληνες

Πώς ο Βρετανός φιλέλληνας Thom Feeney και ο «Δεσμός» έδωσαν δουλειά σε 15 άνεργους Έλληνες

Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται για να αλλάξει ο κόσμος είναι μια μικρή ιδέα από έναν και μόνο άνθρωπο. Αυτή είναι η περίπτωση του 30χρονου Βρετανού Thom Feeney, ο οποίος πέρυσι καθόταν στην τραπεζαρία του σπιτιού του και παρακολουθούσε τις ειδήσεις για την Ελλάδα, το χρέος και το πακέτο διάσωσης. Αποφάσισε λοιπόν να στήσει μια καμπάνια για να σώσει την Ελλάδα από το χρέος της. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο κείμενο που είχε δημοσιεύσει η HuffPost Greece στις 3 Ιουλίου του 2015.

Καθώς η πρώτη καμπάνια του δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό που είχε θέσει ο ίδιος, αναγκαστικά όσα χρήματα είχαν συγκεντρωθεί επέστρεψαν στη διαδικτυακή πλατφόρμα Indiegogo. Ο Feeney δεν είναι όμως από εκείνους που τα παρατάνε. Οργάνωσε μία δεύτερη καμπάνια – περισσότερο προσεκτικός αυτή τη φορά με τους όρους του Indiegogo - και έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει το καλοκαίρι του 2015, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, το ποσό των 289.152 ευρώ με τη συνεισφορά 13.885 δωρητών από όλον τον κόσμο.

Θέλοντας να επενδύσει για καλό σκοπό αυτό το ποσό με κάποιον τρόπο στην Ελλάδα, άρχισε να ψάχνει για Ελληνικές φιλανθρωπικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Έτσι «έπεσε» επάνω σε ένα άρθρο του Guardian για τον «Δεσμό», ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που δημιουργήθηκε από μία ομάδα νέων, δυναμικών ανθρώπων και τους οποίους συνδέει το ειλικρινές όραμα για την ανάγκη να αξιοποιηθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, καθώς και η κοινή αντίληψη επαγγελματισμού.

To πρόγραμμα «Δεσμός για τους Νέους»

Ο Feeney αποφάσισε να δωρίσει το πόσο αυτό για την δημιουργία και την υλοποίηση του νέου προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους», μέσω του οποίου δημιουργήθηκαν 15 θέσεις εργασίας για άνεργους νέους σε κοινωφελείς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα, πέρα από εκτενή γεωγραφική κάλυψη, καλύπτει ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, αντικειμένου εργασίας, και μεγέθους οργανισμών. Οι οργανισμοί και υποψήφιοι εργαζόμενοι επελέγησαν κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης για προτάσεις και αξιολόγησης άνω των 100 αιτήσεων.

H Μαρίνα Σωτήριου, ιδρυτικό μέλος του Δεσμού, o Thom Feeney και η Ειρήνη Παπαγιαννούλη, υπεύθυνη του προγράμματος

Το έργο και τα οφέλη του νέου αυτού προγράμματος παρουσιάστηκαν σε Συνέντευξη Τύπου που έγινε στο New Hotel στις 4 Ιουλίου, από την Μαρίνα Σωτήριου, ιδρυτικό μέλος του Δεσμού, την Ειρήνη Παπαγιαννούλη, υπεύθυνη του προγράμματος και τον ίδιο τον Thom Feeney.

Το αντίκτυπο

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι τα 15 άτομα που προσελήφθησαν μέσω του προγράμματος, τα 7 ήταν είτε οι πρώτοι εργαζόμενοι του οργανισμού είτε το μοναδικό άτομο στην εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης θέσης, ενώ για 10 άτομα η συγκεκριμένη θέση εργασίας αποτελούσε την πρώτη τους ευκαιρία να εργαστούν. Αν και το πρόγραμμα λήγει τον Δεκέμβριο του 2016, πολλοί από τους οργανισμούς έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον να κρατήσουν τις θέσεις που έχουν καλυφθεί μέσω του «Δεσμός για τους Νέους».

Όσο για τον ποιοτικό αντίκτυπο του προγράμματος, είναι εξίσου σημαντικός, καθώς, τόσο οι νέοι εργαζόμενοι, όσο και πολλοί από τους 20.000 έμμεσα επωφελούμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν δει τη ζωή τους να αλλάζει ριζικά. Χάρις στο σημαντικό έργο που παράγεται από τους συμμετέχοντες του προγράμματος και το ζήλο που αυτοί επιδεικνύουν, οι οργανισμοί έχουν καταφέρει να οργανωθούν επαγγελματικά, να αναπτύξουν μεθοδικά τη δράση και τα προγράμματά τους, να μειώσουν το χρόνο ανταπόκρισης στα αιτήματα επωφελουμένων τους, βελτιώνοντας την ποιότητα του έργου τους, να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα περισσότερους εθελοντές, να επεκτείνουν το δίκτυο των συνεργατών τους, αλλά και να αναζητήσουν και να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση.

Για τον Thom Feeney αυτό που προέχει είναι το να αισθάνεται κάθε νέος ότι αποτελεί ένα παραγωγικό μέλος στην κοινωνία του και αυτό ακριβώς είναι που ήθελε να προσφέρει στους Έλληνες. Μέσα από τη διήγηση της ιστορίας του, κατέληξε σε μία ερώτηση: «Μπορείτε να κάνετε το ίδιο; Να πάρετε δηλαδή αυτή την ιδέα που έχετε αυτή τη στιγμή στο κεφάλι σας και να την κάνετε πραγματικότητα;». Όταν τον ρωτάω για το Brexit και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει στο crowd funding, εμφανίζεται εμφανώς απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του. Ωστόσο, μου λέει ότι ελπίζει πως «όλοι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να βλέπουν την Ευρώπη ως μια μεγάλη οικογένεια και ότι δεσμοί που μας ενώνουν θα συνεχιστούν». Άλλωστε, όπως τονίζει, οι περισσότερες δωρεές στην καμπάνια του ήρθαν από Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ολλανδία, και αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα.

Από την ίδρυσή του, τον Ιανουάριο του 2012, έως και σήμερα ο Δεσμός έχει προσφέρει σε ένα ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο 560 οργανισμών κοινωνικής ωφελείας στην Ελλάδα, βοηθώντας συνολικά πάνω από 300.000 βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επωφελούμενους, χάρη στην προσφορά περισσότερων από 230 εταιρειών και εκατοντάδων ιδιωτών. Εάν θέλετε και εσείς να βοηθήσετε στο έργο του μπορείτε να το κάνετε με ποικίλους τρόπους που θα βρείτε εδώ.

Δημοφιλή