Τα όνειρα των παιδιών χτίζονται σε λίγες μόνο ημέρες

Τα όνειρα των παιδιών χτίζονται σε λίγες μόνο ημέρες
ikea

Ένα οδοιπορικό τριών ημερών στα ακριτικά Κορέστεια Καστοριάς για τα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης του σχολείου.

Ο Δήμαρχος έχει κάνει ήδη τις δηλώσεις του, οι τοπικοί παράγοντες της Καστοριάς έχουν σταθεί κι εκείνοι όλοι μπροστά από τις κάμερες, περήφανοι για το έργο που συντελείται στον τόπο τους και τον λόγο παίρνει η Αλεξάνδρα, μία εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας «Δημοσιογράφοι σε δράση». Περιγράφει το ταξίδι δύο χρόνων που ολοκληρώνεται στα Κορέστεια Καστοριάς με τη διαμόρφωση της δέκατης κατά σειρά βιβλιοθήκης και στα μάτια των ανθρώπων της ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS βλέπω μερικά δάκρυα. Βλέπεις, μακριά από τις ακριβοθώρητες ταμπέλες, τα εγχειρίδια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τις κορδέλες εγκαινίων, είναι το ανθρώπινο συναίσθημα που τα κερδίζει όλα όταν μπορείς και επιτελείς ένα έργο που κάνει τη ζωή των συνανθρώπων σου καλύτερη.

Ας πάμε όμως δύο ημέρες νωρίτερα από τα εγκαίνια και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη. Ημέρα κατά την οποία κατέφθασαν τα υλικά για τη διαμόρφωση της βιβλιοθήκης. Οι άνθρωποι της IKEA του Ομίλου FOURLIS, εταιρείας που ευγενικά χορήγησε τον εξοπλισμό και για τις δέκα βιβλιοθήκες που δημιουργήθηκαν, είχαν μπροστά τους ένα τριήμερο σκληρής δουλειάς για να προσθέσουν άλλον έναν πυρήνα γνώσης και νεανικής δημιουργίας σε κάποιο χωριό της Βόρειας Ελλάδας. Τις υπόλοιπες περιοχές που ευεργετήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από το συγκεκριμένο project, μπορείς να τις δεις στον διαδραστικό χάρτη που ετοίμασε το Oneman λίγες ημέρες νωρίτερα.

Από την Πέμπτη λοιπόν βρισκόταν στο χώρο μία ομάδα από την IKEA του Ομίλου Fourlis, οι άνθρωποι του δημοτικού σχολείου στα Κορέστεια Καστοριάς, εθελοντές αλλά και μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων. Ήμασταν εκεί όχι απλά για να καλύψουμε το γεγονός αλλά και να βάλουμε το δικό μας μικρό λιθαράκι στη διαμόρφωση των δύο αιθουσών του δημοτικού σχολείου σε μία σύγχρονη βιβλιοθήκη για παιδιά και νέους. Εντάξει, δεν θα πούμε ότι δουλέψαμε πολύ σκληρά αλλά όλο και κάτι συναρμολογήσαμε για να βοηθήσουμε το έργο των ανθρώπων που δούλεψαν σκληρά ώστε να είναι όλα έτοιμα το Σάββατο.

Η διαρρύθμιση των χώρων είχε άλλωστε γίνει εκ των προτέρων κι έτσι έμενε μόνο η υλοποίηση του σχεδίου, η σωστή συναρμολόγηση των επίπλων αλλά και η προσεκτική τοποθέτησή τους στο χώρο. Στα πρώτα κιόλας λεπτά ένιωθα ότι είμαστε στο σπίτι κάποιου από την παρέα και συναρμολογούσαμε το νέο του σαλόνι. Μόνο που αν το να συναρμολογείς ένα τραπέζι σαλονιού για τον καλύτερό σου φίλο είναι κάτι το απολαυστικό, το να συναρμολογείς τραπέζια, βιβλιοθήκες και καρεκλάκια για τα παιδιά και τους νέους μίας ακριτικής περιοχής, είναι κάτι που σε γεμίζει όχι απλά χαρά αλλά και αισιοδοξία ότι το μέλλον των νέων αυτής της χώρας μπορεί μέρα με τη μέρα να γίνεται καλύτερο.

Όπως έγραψα και στο βιβλίο ευχών στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, το μόνο που χρειάζεται για να υλοποιήσεις τα όνειρα των παιδιών είναι χαμόγελο, θέληση και μια μικρή βοήθεια κάποιων φίλων. Εν προκειμένω, και τα τρία αυτά συστατικά, τα έβαλαν η IKEA του Ομίλου FOURLIS αλλά και οι «Δημοσιογράφοι σε Δράση», σε μία συνέργεια τόσο μα τόσο ουσιαστική για την καθημερινότητα και την πολιτιστική βιωσιμότητα δέκα ακριτικών και μη περιοχών της χώρας μας.

Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε και πάλι συναρμολόγηση, με τον χώρο να παίρνει σταδιακά την τελική του μορφή μετά τον γενικό καθαρισμό και την απομάκρυνση κάθε κούτας και άλλου υλικού που δεν είχε θέση στη βιβλιοθήκη. Το να βλέπεις τον χώρο φωτισμένο και έτοιμο να υποδεχτεί τα παιχνίδια και τα βιβλία, ήταν σίγουρα μία τρομερή αποζημίωση όχι μόνο για εκείνους που είχαν δουλέψει τις προηγούμενες ημέρες αλλά και όλους εκείνους που προετοίμαζαν μήνες τώρα αυτό το σχέδιο.

Οι δύο σχολικές αίθουσες, πλέον η βιβλιοθήκη του σχολείου, ήταν πλέον πανέτοιμες να εφοδιαστούν με βιβλία, υπολογιστές, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό καθώς και εκπαιδευτικά παιχνίδια, για να υποδεχτούν αμέσως μετά τα παιδιά και τους νέους της ευρύτερης περιοχής. Εκείνοι άλλωστε και οι γονείς τους είναι που θα αξιοποιήσουν πλέον αυτή την σημαντικότατη επένδυση στο μέλλον τους.

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκαν όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, της Σχολικής Επιτροπής, της Περιφέρειας, του Κοινοβουλίου αλλά κυριότερα παρουσία των παιδιών της περιοχής που πήραν μία πρώτη γεύση όσων θα βιώνουν καθημερινά για τα επόμενα χρόνια.

Οι άνθρωποι της ΙΚΕΑ του Ομίλου FOURLIS, παρόντες στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης

Το χωριό, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ‘είχε φορέσει τα καλά του’ για μία εκδήλωση που όχι απλά έφερε το χαμόγελο στα δικά τους χείλη αλλά απέδειξε και περίτρανα ότι το να υλοποιούμε τα όνειρα και τις επιθυμίες των παιδιών είναι πρώτα απ’ όλα υποχρέωση εμάς των μεγάλων. Κι όσο υπάρχουν άνθρωποι με όρεξη και μεράκι όπως οι άνθρωποι της πρωτοβουλίας «Δημοσιογράφοι σε δράση – Journalists acting» αλλά και εταιρείες με ευαισθησία και συναίσθηση του κοινωνικού γίγνεσθαι όπως η IKEA του Ομίλου FOURLIS, θα μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά μας να ονειρεύονται να φτάσουν ψηλά. Με το δικό τους μυαλό και τα εφόδια που θα τους δώσουμε όλοι εμείς.

Δημοφιλή