Ο Τραμπ κατέληξε: Ο Μάικ Πενς θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του

Ο Τραμπ κατέληξε: Ο Μάικ Πενς θα είναι ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του
Indiana Gov. Mike Pence joins Republican presidential candidate Donald Trump at a rally in Westfield, Ind., Tuesday, July 12, 2016. (AP Photo/Michael Conroy)
Indiana Gov. Mike Pence joins Republican presidential candidate Donald Trump at a rally in Westfield, Ind., Tuesday, July 12, 2016. (AP Photo/Michael Conroy)
ASSOCIATED PRESS

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, επέλεξε τον κυβερνήτη της Ιντιάνας Μάικ Πενς ως υποψήφιο αντιπρόεδρο του, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, κίνηση που εκλαμβάνεται από διάφορες πλευρές ως μια προσπάθεια του μεγιστάνα να προωθήσει τη συσπείρωση στο GOP ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Ο υποψήφιος αναμένεται να ανακοινώσει την επιλογή του αύριο στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) στο Μανχάταν. Την πληροφορία ότι ο Τραμπ κατέληξε στον Πενς δημοσίευσαν πρώτες οι εφημερίδες Roll Call και New York Times, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CBS ανέφερε επίσης ότι αυτή είναι η επιλογή του. Πηγές προσκείμενες στους Ρεπουμπλικάνους επιβεβαίωσαν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς την πληροφορία, λέγοντας πως ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά κομματικά στελέχη.

Ο Τραμπ θα λάβει και επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων την επόμενη εβδομάδα στο Κλίβελαντ της πολιτείας Οχάιο. Παραδοσιακά, η επιλογή του υποψηφίου αντιπροέδρου χρησιμοποιείται για να αυξηθεί ο ενθουσιασμός της βάσης του κόμματος.

Η επιλογή του Τραμπ θεωρείται κρίσιμης σημασίας, καθώς η νίκη του επί 16 αντιπάλων στην εσωκομματική διαδικασία άφησε το κόμμα πιο διχασμένο από ποτέ έπειτα από μια πολύ σκληρή κούρσα και μέρος του κομματικού κατεστημένου συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολύ επιφυλακτικά πολιτικές θέσεις του και κυρίως τον τρόπο που εκφέρει πολιτικό λόγο.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ρολ Κολ, έχει εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία του Πενς, την πολυετή εμπειρία του στο Καπιτώλιο και στο αξίωμα του κυβερνήτη, και γενικά θεωρεί ότι θα τον βοηθήσει σημαντικά να ασκήσει την εξουσία εάν κερδίσει τον Νοέμβριο. Ο μεγιστάνας των ακινήτων δεν έχει καμιά εμπειρία σε οποιοδήποτε αξίωμα αιρετού.

Ανάμεσα στους υποψήφιους που εξέταζε ο Τραμπ ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι. Ο Γκίνγκριτς είπε νωρίτερα σε πολιτικό συντάκτη του τηλεοπτικού δικτύου ABC πως ανέμενε να πληροφορηθεί την επιλογή του Τραμπ μετά το μεσημέρι τοπική ώρα, και δεν θα τον εξέπληττε εάν ο υποψήφιος για την προεδρία ανακοίνωνε πως διάλεξε τον Πενς.

Ο 57χρονος Μάικ Πενς, επί σειρά ετών μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, θεωρείται ασφαλής επιλογή, παρότι όχι ιδιαίτερα θεαματική. Είναι δημοφιλής στους συντηρητικούς και στις μεσοδυτικές πολιτείες και το βασικό του πλεονέκτημα θεωρείται πως θα συσπειρώσει τους παραδοσιακούς οπαδούς του GOP γύρω από τον Τραμπ. Οι δυο τους δοκίμασαν τη χημεία τους παίζοντας γκολφ σε ένα από τα γήπεδα του Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϊ και στην οικία του κυβερνήτη στην Ιντιάνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Ρολ Κολ. Ο Πενς είχε ταχθεί υπέρ του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, αλλά εξήρε τον Τραμπ και διαβεβαίωσε ότι θα συμμετείχε στην εκστρατεία εξ ονόματος οποιοδήποτε νικητή της εσωκομματικής διαδικασίας. Εξέταζε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα και για το χρίσμα, αλλά έκανε ορισμένα σφάλματα, όπως το ότι εμφανίστηκε να παίρνει θέση κατά των ομοφυλοφίλων, που μείωσαν τις πιθανότητές του και αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην κούρσα.

Δημοφιλή