Οι δράστες των 5 τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν την Ευρώπη. Ποιοί ήταν και τι κοινά είχαν

Οι δράστες των 5 επιθέσεων που συγκλόνισαν την Ευρώπη. Ποιοί ήταν και τι κοινά είχαν
UNSPECIFIED - JANUARY 08: Pictured in this composite of handout photos provided by the Direction centrale de la Police judiciaire on January 8, 2015 are suspect Said Kouachi, aged 34, (L) and suspect Cherif Kouachi, aged 32, who are both wanted in connection with an attack at the satirical weekly Charlie Hebdo. Twelve people were killed yesterday including two police officers as two gunmen opened fire at the offices of the French satirical publication on January 7, 2015. On January 8 French p
UNSPECIFIED - JANUARY 08: Pictured in this composite of handout photos provided by the Direction centrale de la Police judiciaire on January 8, 2015 are suspect Said Kouachi, aged 34, (L) and suspect Cherif Kouachi, aged 32, who are both wanted in connection with an attack at the satirical weekly Charlie Hebdo. Twelve people were killed yesterday including two police officers as two gunmen opened fire at the offices of the French satirical publication on January 7, 2015. On January 8 French p
Handout via Getty Images

Το 2015 και το 2016 η Ευρώπη συγκλονίστηκε από πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις. Πολλές από αυτές πολύνεκρες. Τελευταία (και ας ελπίσουμε η τελευταία) αυτή στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου ένα φορτηγό, έκοψε το νήμα της ζωής σε τουλάχιστον 84 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Στη Γαλλία, που έχει ζήσει το Charlie Hebdo και τις ταυτόχρονες επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο. Αλλά και οι Βρυξέλλες που έζησαν ανάλογο τρόμο τον Μάρτιο. Ποιοι ήταν οι δράστες; Τι κοινά είχαν; Πόσοι είχαν σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος; Ας θυμηθούμε ξανά τι συνέβη.

Σερίφ και Σαϊντ Κουασί, Charlie Hebdo

Ο εφιάλτης για τη Γαλλία άρχισε στις 7 Ιανουαρίου του 2015, όταν ο 32χρονος Σερίφ και ο 34χρονος Σαϊντ Κουασί, αδέρφια, επιτέθηκαν στο περιοδικό Charlie Hebdo με θύματα 12 ανθρώπους. Τα δύο αδέρφια ήταν Γάλλοι υπήκοοι, Αλγερινής καταγωγής. Οι αδελφοί Κουασί δεν ήταν άγνωστοι στην αστυνομία.

Τα δύο αδέλφια, γεννήθηκαν στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού. Έμειναν ορφανοί μικροί και μεγάλωσαν σε κοινωνικές δομές. Από νωρίς ο Σερίφ έμπλεξε με συμμορίες και συνελήφθη για μικροαδικήματα. Από το 2003 τα δύο αδέλφια άρχισαν να επισκέπτονται ένα τζαμί όπου συναναστρέφονται φανατικούς ισλαμιστές. Το 2008 καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του σε δίκτυο που στρατολογούσε επίδοξους τζιχαντιστές με σκοπό να πολεμήσουν στο Ιράκ στο πλευρό των ισλαμιστών. Αποφυλακίστηκε έπειτα από 18 μήνες. Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία τα δύο αδέλφια ριζοσπαστικοποιήθηκαν. Πληροφορίες θέλουν τον Σαϊντ Κουασί να είχε εκπαιδευτεί στην Υεμένη το 2011 από βραχίονα της Αλ Κάιντα.

Και οι δύο έπεσαν νεκροί όταν οι δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο τυπογραφείο που είχαν οχυρωθεί κρατώντας έναν όμηρο, δύο ημέρες μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo.

Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, Σαλάχ Αμπντεσλάμ +6, Παρίσι

Ταυτόχρονες και πολλαπλές ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Παρίσι έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο συνολικά 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 35ο ανθρώπων. Οι επιθέσεις γίνονται στις 13 Νοεμβρίου: έξω από το Stade de France, σε μπαρ και στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, στο κεντρικό Παρίσι.

Οι δράστες ήταν 8. Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, Βέλγος πολίτης μαροκινής καταγωγής, ο οποίος είχε περάσει χρόνο στη Συρία, θεωρείται πως ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων. Ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011, ενώ είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο, μετά την αναχώρησή του για τη Συρία, ερήμην, σε 20 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο των Βρυξελλών σε υπόθεση δικτύων στρατολόγησης Βέλγων τζιχαντιστών με προορισμό τη Συρία. Σκοτώθηκε στις 18 Νοεμβρίου σε αστυνομική επιχείρηση σε διαμέρισμα στο Σεν Ντενί. Στις 15 Μαρτίου 2016 σε αστυνομική επιχείρηση στις Βρυξέλλες σκοτώνεται ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συλλαμβάνεται στις 18 Μαρτίου στο Μολενμπέεκ του Βελγίου. Κρυβόταν σε ένα σπίτι μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σπίτι των γονιών του.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις το πρωί της 14ης Νοεμβρίου, επαινώντας τους «οκτώ αδελφούς» τους για το θάνατο «τουλάχιστον 200 σταυροφόρων» και υποστηρίζοντας ότι «αυτό ήταν μόνο η αρχή της καταιγίδας». Ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση στη Γαλλία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η η πιο θανατηφόρα στην Ευρώπη μετά την επίθεση στη Μαδρίτη.

Αδέρφια Ελ Μπακράουι, Λαχράουι +2, Βρυξέλλες

Ο ISIS οργανώνει και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου 2016. Τουλάχιστον 32 νεκροί, πάνω από 300 τραυματίες. Οι δράστες 5 :

Οι Ιμπραχίμ (πέθανε στο αεροδρόμιο) και Χαλίντ Ελ Μπακράουι (πέθανε στην έκρηξη του μετρό). Ο Ιμπραχίμ γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου 1986 και είναι βελγικής υπηκοότητας. Ο Χαλίντ, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 Ιανουαρίου 1989. Είχαν απασχολήσει τις αρχές και στο παρελθόν. Ο Ναζίμ Λαχράουι, πέθανε επίσης στο αεροδρόμιο. Υπάρχουν αναφορές ότι είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2013 και αργότερα επέστρεψε στο Βέλγιο.

Ως δράστες αναγνωρίζονται επίσης οι Μοχάμεντ Αμπρινί και Οσαμά Κραγιέμ. Ο Μοχάμεντ Αμπρινί ήταν στο αεροδρόμιο μαζί με τους Μπραχίμ Ελ Μπακράουι και Ναζίμ Λαχράουι. Ήταν παιδικός φίλος του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που εμπλέκεται στις επιθέσεις του Παρισιού. Υπάρχουν υποψίες ότι είχε πολεμήσει για το ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Ο Οσαμά Κραγιέμ, γεννημένος το 1992, μαζί με τον Ναζίμ Λαχράουι είναι οι νεότεροι εκ των δραστών. Συμμετείχε στην επίθεση στο μετρό. Όταν ήταν 11 ετών συμμετείχε σε ένα σουηδικό ντοκιμαντέρ για την ενσωμάτωση των μεταναστών στη Σουηδική κοινωνία. Πιστεύεται ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί από βίντεο του Anwar al-Awlaki και ότι πολεμούσε για τον ISIS από το 2014. Πριν τις επιθέσεις ήταν ένας από τους πιο most wanted καταζητούμενους της Ευρώπης.

Αεροδρόμιο Άγκυρας, δράστες άγνωστοι

Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 28 Ιουνίου, όπου 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 230 τραυματίστηκαν. Οι δράστες ήταν 3 ωστόσο τα στοιχεία της ταυτότητάς τους δεν έχουν γίνει γνωστά. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες είχαν φτάσει στη χώρα είχαν έρθει από την Ρωσία και την Κεντρική Ασία. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι για την επίθεση ευθύνεται ο ISIS.

Μοχάμεντ Μπουχλέλ, Νίκαια Γαλλίας

Ο Γάλλος Τυνησιακής καταγωγής Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, ηλικίας 31 ετών, διαζευγμένος και πατέρας τριών παιδιών, είναι ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας.

Κάτοικος Νίκαιας, εργαζόταν ως οδηγός φορτηγού διανομής και είχε «πίσω» του μόνο μία καταδίκη για επιθετική οδήγηση -χωρίς να έχει θεωρηθεί ποτέ ύποπτος για ριζοσπαστική ιδεολογία ή διασύνδεση με τζιχαντιστικές οργανώσεις. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 84 άτομα. Ανάμεσά τους 10 παιδιά και έφηβοι.

Δημοφιλή