Η οπλοκατοχή εξελίσσεται σε κεντρικό θέμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Η οπλοκατοχή εξελίσσεται σε κεντρικό θέμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ
Vote button pin on flag
Vote button pin on flag
Marilyn Nieves via Getty Images

Η τοπική ένωση αστυνομικών στο Κλίβελαντ ζήτησε την ανάκληση εφαρμογής του πολιτειακού νόμου που επιτρέπει την οπλοφορία των πολιτών. Η αναστολή ζητείται για τη χρονική περίοδο διεξαγωγής του Κεντρικού Συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ωστόσο, ο κυβερνήτης του Οχάιο δηλώνει ότι δεν έχει την εξουσία να επέμβει για να υλοποιήσει το αίτημα, παρά τις αυξημένες ανησυχίες ασφάλειας, με τη χθεσινή δολοφονία τριών αστυνομικών στη Λουιζιάνα.

Τραμπ εναντίον Ομπάμα

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τις τραγικές εξελίξεις στο Μπατόν Ρουζ υποστηρίζοντας την έλλειψη ηγεσίας σήμερα στις ΗΠΑ. Παράλληλα τόνισε ότι είναι ο καλύτερος προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, προκειμένου ν' αποκαταστήσει την τάξη και την εφαρμογή του νόμου, έναντι της Χίλαρι Κλίντον υποψήφιας για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως αν τα χθεσινά γεγονότα συνδέονται με το κλίμα κοινωνικής αναταραχής που έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι πρόσφατες δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Το ένα από τα περιστατικά αυτά έγινε στο Μπατόν Ρουζ πριν από δύο εβδομάδες.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως τα κίνητρα της χθεσινής επίθεσης, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα “δεν έχει διαμορφώσει μία πολιτική” για τη διαχείριση του προβλήματος. Οι δηλώσεις αυτές του Τραμπ γίνονται με τη διατύπωση κριτικής από τον Αμερικανό πρόεδρο για την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία.

“Οι χώρα μας είναι ένα διαιρεμένο σκηνικό εγκλήματος, ενώ η κατάσταση αυτή θα γίνει ακόμη χειρότερη,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος. Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν μέσω χθεσινών αναρτήσεων του στο Twitter, καθώς σήμερα αρχίζουν οι εργασίες της κεντρικής διάσκεψης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που θα διαρκέσουν τέσσερις ημέρες, προκειμένου κι επίσημα να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η απάντηση του Κέισικ

Μετά την επίθεση κατά των αστυνομικών στο Μπατόν Ρουζ, ο Στιβ Λούμις, πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών στο Κλίβελαντ, ζήτησε από τον κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κέισικ, την αναστολή της πολιτειακής νομοθεσίας για την οπλοφορία των πολιτών.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης απάντησε ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Ο Κέισικ που ήταν αρχικά συνυποψήφιος με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της εκπροσώπου του Έμα Λι Κάλμπαχ τονίζοντας: “Ο κυβερνήτης στο Οχάιο δεν έχει την εξουσία για την αναστολή εφαρμογής ομοσπονδιακών και πολιτειακών συνταγματικών δικαιωμάτων ή πολιτειακών νόμων, όπως προτείνεται. Οι δεσμοί ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και την αστυνομία θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν και ν' ανοικοδομηθούν -όπως κάνουμε στο Οχάιο- ώστε τόσο οι τοπικές κοινωνίες, όσο και οι αστυνομικοί να είναι ασφαλείς,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κυβερνήτη.

Ενωτική, η Κλίντον

Η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε τη νέα επίθεση “καταστροφική” και παρότρυνε όλες τις πολιτείες να συνεργαστούν για ν' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. “Δεν πρέπει να γυρίσουμε τις πλάτες μας ο ένας στον άλλο. Δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι ο ένας για τον άλλον. Πρέπει όλοι μαζί να σταθούμε ενωμένοι, ν' απορρίψουμε τη βία και να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες,” τόνισε χαρακτηριστικά η Κλίντον.

Μετρημένα λόγια...

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα σχολίασε τη σημερινή έναρξη των εργασιών του κεντρικού συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και τις εργασίες του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Φιλαδέλφεια, δίνοντας έμφαση στην κλιμάκωση της πολιτικής ρητορικής.

“Δε χρειαζόμαστε επιθετική ρητορική. Δε χρειαζόμαστε άσκοπες καταγγελίες, προκειμένου να εξασφαλιστούν μονάδες στις δημοσκοπήσεις ή να προωθηθούν προσωπικές σκοπιμότητες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μετράμε τα λόγια μας και ν' ανοίξουμε τις καρδιές μας. Όλοι μας!”, δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους.

Αυξημένα μέτρα ασφάλειας

Δεν υπάρχουν σχέδια για καθυστέρηση της έναρξης του κεντρικού συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κλίβελαντ, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες μέλη του κόμματος, διατηρώντας υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης αντιπαραθέσεων υπέρ ή κατά της προεδρικής υποψηφιότητας του 70χρονου Τραμπ.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη είναι αυξημένα, με την αστυνομία να έχει τοποθετήσει τσιμεντένια διαχωριστικά, αλλά και μεταλλικούς φράχτες σε κεντρικά σημεία, μετά την τραγική επίθεση του φορτηγού κατά του πλήθους στη Νίκαια, με συνέπεια το θάνατο 84 ανθρώπων.

Από την πλευρά του, ο Τζεφ Λάρσον, υπεύθυνος της διοργάνωσης του συνεδρίου, δηλώνει πως δεν ανησυχεί από τη δυνατότητα των πολιτών να οπλοφορούν. “Θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφάλειας στο κέντρο του Κλίβελαντ. Αισθάνομαι καλά για την ασφάλεια και για όλα όσα έχουμε κάνει,” δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Τραμπ: “Εκτός ελέγχου οι ΗΠΑ”

Ο Τραμπ προσπάθησε να διασυνδέσει την αιματηρή βία που εκδηλώνεται στο εσωτερικό των ΗΠΑ με τον αμερικανικό πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, γράφοντας: “ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος και τώρα οι δικοί μας άνθρωποι σκοτώνουν τους αστυνομικούς μας. Η χώρα μας είναι διαιρεμένη κι εκτός ελέγχου. Ο υπόλοιπος κόσμος μας παρακολουθεί,” τόνισε.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος εισέρχεται στην κρίσιμη πολιτικά εβδομάδα που αρχίζει για τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων στις ΗΠΑ, με την Χίλαρι Κλίντον να έχει εξασφαλίσει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται σε παναμερικανικό επίπεδο κι έχει άμεση ανάγκη από μία εκτόξευση των ποσοστών του -μέσω του κεντρικού συνεδρίου- ώστε να βρεθεί σε ανταγωνιστική εκλογικά θέση έναντι της υποψήφιας για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Δεν είναι λίγοι οι υπεύθυνοι στρατηγικής των Ρεπουμπλικάνων που εκτιμούν ότι η έξαρση της αιματηρής βίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ, κάνει το πολιτικό του μήνυμα περισσότερο άμεσο και ρεαλιστικό.

Ρίτσαρντ Νίξον, 1968

Ο υπεύθυνος στρατηγικής των Δημοκρατικών Ντέιβιντ Άξελροντ σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι η προσπάθεια του Τραμπ να διασυνδέσει την προεδρική υποψηφιότητά του με την τήρηση του νόμου και της τάξης του θυμίζει μία παρόμοια προσπάθεια από τον Ρίτσαρντ Νίξον το 1968, όταν κέρδισε την πρώτη προεδρική του θητεία. “Κάποιος έχει μελετήσει το 1968,” ανέφερε με νόημα ο Άξελροντ.

Ένα προσωπικό συνέδριο

Ο βασικός στόχος του Τραμπ στο κεντρικό συνέδριο είναι να πείσει περισσότερους Αμερικανούς ψηφοφόρους να δουν την υποψηφιότητά του με μια νέα πιο θετική ματιά, μετά την πολιτικά “αιματηρή” επικράτησή του έναντι των 16 αρχικών υποψηφιοτήτων των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος. Η επιθετική ρητορική που ακολούθησε ο Τραμπ, αλλά και οι προσωπικές επιθέσεις κατά των συνυποψηφίων του, είχαν ως συνέπεια τη διαίρεση του κόμματος και την καλλιέργεια κλίματος αμφιβολίας στους ηγετικούς κύκλους αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της υποψηφιότητάς του.

Θετική υποψηφιότητα;

Έτσι, δε θα είναι λίγοι οι ομιλητές του συνεδρίου που θα εκφράσουν τις προσωπικές απόψεις τους για την υποψηφιότητα του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου. “Θα είναι μια προσωπική κεντρική διάσκεψη. Θα μιλήσει η οικογένειά του. Θα μιλήσουν οι φίλοι του, που τον γνωρίζουν καλά,” γνωστοποίησε ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορντ, στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, “Face the Nation.” Ωστόσο, αρκετά δυναμικά στελέχη του κόμματος, εξακολουθούν να τηρούν αποστάσεις από τον Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ρινς Πρίμπους, που ήταν προσωπικός σύμβουλος του Τραμπ, δήλωσε ότι η κεντρική σύνοδος θα τον βοηθήσει να κάνει μια στροφή νίκης προς τις γενικές εκλογές. “Δεν έχει πολιτική εμπειρία, ούτε έχει βάλει υποψηφιότητα προηγουμένως. Νομίζω ότι του πήρε χρόνο να εδραιώσει την παρουσία και την υποψηφιότητα του. Νομίζω ότι εδραιώνεται,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρίμπους στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC “Meet the Press.”

Ο Μάικ Πενς

Το κεντρικό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα δώσει επίσης μία ευκαιρία στα μέλη του κόμματος ν' ακούσουν για πρώτη φορά τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Τραμπ, κυβερνήτη της Ιντιάνα, Μάικ Πενς. Η επιλογή του Πενς ανακοινώθηκε το Σάββατο, έπειτα από μια μακρόχρονη διαδικασία.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους, ο Τραμπ επέλεξε τον συντηρητικό με κοινωνικό προφίλ Πενς έναντι του πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Γκίνγκριτς, αλλά και του κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι.

Από την άλλη μεριά, η έλλειψη αποτελεσματικής οργάνωσης που καταγράφηκε στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου αντιπροέδρου δημιουργεί σε πολλούς υποψίες ότι η εικόνα αυτή θα επαναληφθεί και στο κεντρικό συνέδριο.

Κεντρικό θέμα η οπλοκατοχή

Η κλιμάκωση των τζιχαντιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων διεθνώς, που είναι συνέπεια της απώλειας εδαφών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, αλλά και η έξαρση της αιματηρής βίας μεταξύ Αφροαμερικανών και αστυνομικών στις ΗΠΑ ενισχύει τη ρητορική Τραμπ για το ζήτημα της οπλοκατοχής. Ωστόσο, δεν προδιαγράφει τη λύση στο αναφερόμενο πρόβλημα, καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι καλύτερα οπλισμένοι πολίτες θα το επιλύσουν.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το ζήτημα της οπλοκατοχής θα κυριαρχήσει στον κεντρικό προεκλογικό αγώνα μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, με δεδομένη από την μια μεριά την ουσιαστική και πολλαπλή επιρροή της Εθνικής Ένωσης Οπλοκατοχής στους Ρεπουμπλικάνους. Από την άλλη μεριά, η “πολιτική ομηρία” των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο υπό την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων έχει το πρακτικό αποτέλεσμα να φαίνεται ως νομικά πολιτική αδράνεια στους πολίτες, ευνοώντας τις σκοπιμότητες τόσο του Ντόναλντ Τραμπ, όσο και των Ρεπουμπλικάνων γενικότερα.

Υπό το πρίσμα των σημερινών εξελίξεων, φαίνεται ότι το κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, παρά τον προσωπικό χαρακτήρα που θα έχει για τον Τραμπ, θα έχει επίσης πολλές δύσκολες στιγμές προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές εντυπώσεις γύρω από την υποψηφιότητά του, αλλά και να καλλιεργηθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο θετικής πολιτικής δυναμικής γύρω από τον ίδιο και μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή