9 πράγματα που θα σας υπενθυμίσουν ότι οι άνθρωποι είναι, κατά βάση, καλοί

9 πράγματα που θα σας υπενθυμίσουν ότι οι άνθρωποι είναι, κατά βάση, καλοί
Grandfather with his granddaughter
Thanasis Zovoilis via Getty Images
Grandfather with his granddaughter

Με όλα όσα ακούμε κατά καιρούς για τους ανθρώπους και τις αποτρόπαιες πράξεις τους, την προσβλητική τους συμπεριφορά και τις βίαιες αντιδράσεις, χρειαζόμαστε που και που μία υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι είναι καλοί.

Εάν ψάχνετε για μερικά θετικά σημεία του ανθρώπινου είδους, ακολουθούν 9 επιστημονικά επιβεβαιωμένες υπενθυμίσεις ότι οι άνθρωποι- και ο κόσμος γενικότερα- μπορεί να είναι υπέροχος.

1. Οι άνθρωποι είμαστε προορισμένοι να συνάπτουμε φιλίες

Το ανθρώπινο είδος αποζητά τις συνδέσεις. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι είναι βιολογικά προγραμματισμένοι να αποζητούν την φιλία και την συντροφιά. Άλλωστε, η παρέα με τους φίλους μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα βοηθά να καταπολεμήσουμε το άγχος και βελτιώνει την διάθεση.

2. Μπορούμε εκ φύσεως να μπούμε στην θέση του άλλου και να ταυτιστούμε (ενσυναίσθηση)

Έρευνα που έγινε το 2013, στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να δείχνουν ενσυναίσθηση, δηλαδή να μπαίνουν στην θέση του άλλου. Αυτό μπορεί να εξηγεί και τον λόγο που οι άνθρωποι κάνουν μία δωρεά ή βοηθούν μετά από δυσάρεστα περιστατικά. Όταν ταυτιζόμαστε με κάποιον άλλον και την εμπειρία του, νιώθουμε τον πόνο του και συχνά αυτό μας εμπνέει να βοηθήσουμε.

3. Η καλοσύνη μας κάνει χαρούμενους

Η έρευνα έχει δείξει ότι η καλοσύνη κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και όταν είμαστε πιο ευτυχισμένοι, κάνουμε περισσότερες καλές πράξεις. Αυτό θα πει, θετικός κύκλος.

4. Το πρώτο και βασικό ανθρώπινο ένστικτο είναι να πράττουμε χωρίς εγωισμό

Αν και συχνά είμαστε εγωκεντρικοί, οι άνθρωποι κατά κύριο λόγο δεν έχουμε εγωισμό. Για την ακρίβεια, το ένστικτό μας είναι ακριβώς το αντίθετο. Έρευνα έχει δείξει ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από συνεργασία και πράξεις που γίνονται για το καλό της ομάδας.

5. Οι άνθρωποι έχουμε την βιολογική δυνατότητα να ερωτευόμαστε

Έρευνα έχει δείξει ότι οι αντιδράσεις του εγκεφάλου μας, όταν αγαπάμε- είτε ρομαντικά, είτε με την έννοια της φροντίδας- δείχνουν ότι είμαστε φυσικά προγραμματισμένοι να το κάνουμε. Εκτός αυτού, όταν είμαστε με κάποιον που αγαπάμε, ο οργανισμός απελευθερώνει χημικές ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και πυροδοτούν φυσικές αντιδράσεις.

6. Όσοι κρατιούνται χέρι με χέρι νιώθουν λιγότερο φόβο

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δυνατές. Όπως δηλώνουν έρευνες, ακόμα και το άγγιγμα ενός χεριού μπορεί να γίνει το αντίδοτο για αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι το άγχος και ο φόβος.

7. Η φυσιολογία του σώματός μας αλλάζει όταν αγκαλιάζουμε κάποιον

Μία αγκαλιά μπορεί να απομακρύνει κατευθείαν το άγχος. Η έρευνα έχει δείξει ότι η αγκαλιά απελευθερώνει μία ορμόνη, την ωκυτοκίνη, η οποία μας κάνει να νιώθουμε καλά, ενώ ταυτόχρονα «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση.

8. Οι άνθρωποι μπορούμε και «επιβιώνουμε» μετά από δυσάρεστα γεγονότα

Σκεφτείτε από πόσα τραγικά γεγονότα μπορούμε και ανακάμπτουμε καθημερινά ως άνθρωποι και ως κοινωνία. Το ανθρώπινο είδος είναι απίστευτα ανθεκτικό και αυτός είναι και ο λόγος που μπορούμε να επιβιώσουμε από τις περισσότερες προκλήσεις και τον πόνο που αντιμετωπίζουμε.

9. Κι αν δεν έχετε πειστεί ακόμα ότι οι άνθρωποι είναι καλοί, να ξέρετε ότι οι σκύλοι μας αγαπάνε εκ φύσεως!

Έρευνες έχουν δείξει ότι όχι μόνοι οι σκύλοι νοιάζονται για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά τους αντιμετωπίζουν και ως μέλος της οικογένειάς τους. Άρα κάτι θα κάνουμε καλά για να μας αγαπάνε τόσο.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.