Εδώ και ένα χρόνο σχεδίαζε την επίθεση στο Μόναχο ο 18χρονος. Είχε αγοράσει το όπλο από το dark net

Εδώ και ένα χρόνο σχεδίαζε την επίθεση στο Μόναχο ο 18χρονος. Είχε αγοράσει το όπλο από το dark net
Police stand in a small street following a shooting rampage at the Olympia shopping mall in Munich, Germany July 23, 2016. REUTERS/Christian Mang
Police stand in a small street following a shooting rampage at the Olympia shopping mall in Munich, Germany July 23, 2016. REUTERS/Christian Mang
Stringer . / Reuters

Επί ένα χρόνο σχεδίαζε την επίθεση ο 18χρονος που έκανε την επίθεση στο Μονάχο που στοίχισε τη ζωή σε 9 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και έναν Έλληνα, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.

Ο 18χρονος Γερμανο-Ιρανός, που τα ξένα μέσα κατονομάζουν ως Αλί Νταβίντ Σονμπόλι (οι αρχές ωστόσο δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως το όνομά του), είχε πάνω του ένα όπλο το οποίο είχε αγοράσει από το λεγόμενο dark net. Είχε επίσης αγοράσει 300 σφαίρες.

Σύμφωνα επίσης με τις αρχές, πυροβολούσε αδιακρίτως και όχι σε κάποιον γνωστό τους. Κανένα από τα θύματα δεν ήταν συμμαθητές του.

Επτά από τα θύματα ήταν έφηβοι, ένας Έλληνας, τρεις Κοσοβάροι, τρεις Τούρκοι και ένας Γερμανός. Άλλοι 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο 18χρονος έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για ψυχικές διαταραχές ενώ ερευνάται εάν το τελευταίο διάστημα έπαιρνε τα φάρμακά του. Ακόμη ωστόσο δεν έχουν καταφέρει οι αρχές να ανακρίνουν τους γονείς, αφού παραμένουν σε κατάσταση σοκ.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο δράστης σχεδίαζε την επίθεση από τότε που είχε επισκεφθεί τη γερμανική πόλη Βίνεντεν, όπου είχε γίνει ένοπλη επίθεση σε σχολείο, για να βγάλει φωτογραφίες.

Παράλληλα είπε ότι οι αρχές δεν βρήκαν στις έρευνες που έκαναν στο δωμάτιό του το μανιφέστο του Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011 στη Νορβηγία. Ούτε έχουν στοιχεία ότι ο 18χρονος είχε πολιτικά κίνητρα για την επίθεση.

Σύλληψη 16χρονου φίλου του δράστη

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 16χρονου Αφγανού, φίλου του δράστη της επίθεσης στο Μόναχο, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για το ότι δεν κατήγγειλε τα σχέδια για τη διάπραξη του εγκλήματος.

«Υποψιαζόμαστε ότι το 16χρονο αυτό αγόρι γνώριζε την προετοιμασία αυτής της ενέργειας» πριν διαπραχθεί, αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η αστυνομία υποψιάζεται επίσης ότι ο νεαρός είναι πιθανόν να έπαιξε κάποιον ρόλο στο χάκινγκ λογαριασμού του Facebook, μέσω του οποίου ο δράστης προσπάθησε να προσελκύσει νεαρούς στο εστιατόριο McDonald's του εμπορικού κέντρου του Μονάχου, από όπου ξεκίνησε το φονικό.

«Υπάρχουν υποψίες ότι ο 16χρονος είναι πιθανόν σιωπηλός συνεργός στην επίθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Δημοφιλή