Απορρίπτει τις επικρίσεις των Ευρωπαίων ο Ερντογάν και συνεχίζει τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις

Απορρίπτει τις επικρίσεις των Ευρωπαίων ο Ερντογάν και συνεχίζει τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan speaks after an emergency meeting of the government in Ankara, Turkey, late Wednesday, July 20, 2016. Erdogan on Wednesday declared a three-month state of emergency following a botched coup attempt, declaring he would rid the military of the
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan speaks after an emergency meeting of the government in Ankara, Turkey, late Wednesday, July 20, 2016. Erdogan on Wednesday declared a three-month state of emergency following a botched coup attempt, declaring he would rid the military of the
ASSOCIATED PRESS

Ξερά απέρριψε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις επιφυλάξεις και τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την ΕΕ για τις εκκαθαρίσεις που άρχισαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Αυτά που λένε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν με ενδιαφέρουν και δεν τους ακούω»,δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

«Όσον αφορά στην Τουρκία, έχουν προκαταλήψεις και θα συνεχίσουν να ενεργούν με τις προκαταλήψεις αυτές», δήλωσε και υπογράμμισε ότι «Είναι 53 χρόνια που η Ευρώπη μας κάνει να περιμένουμε στην πόρτα».

«Εάν ο λαός μου, η χώρα μου, ζητεί συνεχώς τη θανατική ποινή, εάν οι εκπρόσωποι του λαού μου στο κοινοβούλιο λένε ναι, λυπάμαι, πρέπει να σεβαστώ αυτό το αίτημα», απάντησε ο Ερντογάν. «Στις δημοκρατίες, η κυριαρχία ανήκει στο λαό».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής, για την οποία έκανε λόγο η Άγκυρα αμέσως μετά το πραξικόπημα, θέτει τέρμα στις ελπίδες της για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο πολύ υποφέρει κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και όσον αφορά την κατάργηση της θεώρησης των διαβατηρίων» για τους Τούρκους πολίτες, τόνισε ο Ερντογάν εκτιμώντας ότι η χώρα του είναι σε «καλύτερη θέση» από ό,τι οι περισσότερες άλλες που εντάχθηκαν στην Ένωση.

Στη μεταναστευτική κρίση «ενεργήσαμε ως ασπίδες στην Ευρώπη». «Αυτοί έδωσαν υποσχέσεις και δεν τις τήρησαν», δήλωσε.

Λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης του Ερντογάν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατηγόρησε την Άγκυρα ότι «φυλακίζει το μέλλον» της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι δεν θα μειωθεί η αντεπίθεση κατά του υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

Σήμερα, Κυριακή, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν από τους βασικούς συνεργάτες του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Χαλίς Χανζί, που περιγράφεται ως δεξί χέρι του Γκιουλέν, εισήλθε, κατά τα φαινόμενα, στην Τουρκία δύο μέρες πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος, τόνισε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος.

Η Τουρκία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μέτρο επιβλήθηκε την Πέμπτη για πρώτη φορά σε 15 χρόνια, αύξησε σε 30 ημέρες τη μέγιστη διάρκεια της προσωρινής κράτησης και διέλυσε περισσότερα από 2.000 ιδρύματα και θεσμούς, μεταξύ των οποίων, την προεδρική φρουρά. Επιπλέον, ισχύει ισόβια διαγραφή των δημοσίων λειτουργών που έχουν διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν

Έχουν κλείσει 1.043 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 15 πανεπιστήμια, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε τη βούλησή του να ξεριζώσει αυτόν τον «ιό», τον «καρκίνο» που θα μπορούσε να γίνει «μεταστατικός» στους κόλπους των ιδρυμάτων και των θεσμών.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος ανακοίνωσε στην τηλεόραση τη διάλυση της προεδρικής φρουράς, αυτή «δεν έχει λόγο να υπάρχει». Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 283 από τα 2.500 μέλη της συνελήφθησαν.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης ότι διατάχθηκε η προφυλάκιση 13.002 ατόμων μετά τα γεγονότα τη νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου και 5.837 άτομα τέθηκαν από κράτηση, από τα οποία 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.

Το κίνημα του Γκιουλέν «πιο άγριο από το Ισλαμικό Κράτος»

«Ελάτε εδώ! Ελάτε να δείτε πόσο σοβαρό είναι!», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ σε αυτούς που ίσως νόμιζαν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος «ήταν απλά ένα παιχνίδι Πόκεμον». Ο Γκιουλέν είναι «πιο επικίνδυνος από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν» και το κίνημά του «πιο άγριο από το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι η συμφωνία της 20ης Μαρτίου μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών συνεχίζει να εφαρμόζεται "απρόσκοπτα" και ζήτησε να δοθεί "νέα ώθηση" στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ενόψει της σημερινής (σσ Κυριακή 24/07) διαδήλωσης στην πλατεία Ταξίμ, που αναμένεται μαζική, οι υποστηρικτές του Ερντογάν κατέβηκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους κραυγάζοντας το μίσος τους για τον Γκιουλέν, του οποίου ο ανιψιός, Μοχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν, και ο στενός συνεργάτης Χαΐλς Χαντσί συνελήφθησαν.

Η Άγκυρα απαιτεί από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν

Σε ένα τεταμένο κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι το θέμα μιας ενδεχόμενης έκδοσης του Γκιουλέν θα εξεταστεί σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αποδείξεις που στηρίζουν αυτό το αίτημα έκδοσης θα σταλούν μέσα σε "δέκα ημέρες".

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι στον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Χουλουσί Ακάρ, που παρέμεινε πιστός και κρατείτο όμηρος των στρατιωτικών που έκαναν το πραξικόπημα, είχε προταθεί από τους πραξικοπηματίες να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Γκιουλέν.

Δημοφιλή