Η πλατεία Ταξίμ «φώναξε» για τη δημοκρατία. Χιλιάδες στη διακομματική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη

Η πλατεία Ταξίμ «φώναξε» για τη δημοκρατία. Χιλιάδες στη διακομματική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη

Κάλεσμα για τη Δημοκρατία απηύθυναν τόσο το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας AKP του προέδρου Ερντογάν όσο και κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πολίτες της ανταποκρίθηκαν κατά χιλιάδες.

Η πλατεία που είχε στιγματιστεί από τις αιματηρές διαδηλώσεις κατά του αυταρχισμού του Ερντογάν και παρέμενε κλειστή για διαδηλώσεις από το 2013, σήμερα, οκτώ μέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, γέμισε χιλιάδες πολίτες. Το σύνθημα: «Ούτε πραξικόπημα, ούτε δικτατορία».

Την πρωτοβουλία για την αποψινή συγκέντρωση είχε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Σε μια σπάνια κίνηση, φιλοκυβερνητικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν απευθείας την ομιλία του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. «Σήμερα είναι μια μέρα που πρέπει να ενωθούμε και να αντιταχθούμε στα πραξικοπήματα και τα δικτατορικά καθεστώτα» είπε στην κατάμεστη πλατεία Ταξίμ.

Μαζί με τις κόκκινες τουρκικές σημαίες που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία στης Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλωτές ύψωσαν και φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του πατέρα της τουρκικής δημοκρατίας που αντιπροσωπεύει την κοσμική κληρονομιά της Τουρκίας, αντιδρώντας στην προσπάθεια ισλαμοποίηση της τουρκικής κοινωνίας από τον Ερντογάν.

Παράλληλα με την καταγγελία του πραξικοπήματος, όμως, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν την ανησυχία τους μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά την αντίθεσή τους στον πρόεδρο Ερντογάν: «Η εξουσία στο λαό», «Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει λαϊκή».

Όπως σχολιάζει το Reuters, ο Ερντογάν πιθανότατα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την υψηλή προσέλευση στη συγκέντρωση για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

Δυτικές κυβερνήσεις και επικριτές του καθεστώτος καταγγέλλουν τον Ερντογάν για εκκαθάριση του Δημοσίου και του στρατού από τους αντιφρονούντες. Μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί πάνω από 59.000 άτομα.

Ταξίμ 24 Ιουλίου 2016

Δημοφιλή