Το «μυστικό» του διπλωματικού θρίλερ με την έκδοση των πραξικοπηματιών - Που θα κριθεί η απόφαση

Το «μυστικό» του διπλωματικού θρίλερ με την έκδοση των πραξικοπηματιών
Eurokinissi

Ως μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος του καλοκαιριού περιγράφεται η εξέταση του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου των οχτώ Τούρκων πραξικοπηματικών που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη.

Η απόφαση των αρμόδιων επιτροπών, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αναμένεται το νωρίτερο σε 40 ημέρες. Την ερχόμενη Τετάρτη οι πρώτοι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί θα δώσουν συνεντεύξεις στο περιφερειακό γραφείο ασύλου Αττικής, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, και θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες οι υπόλοιποι. Η μεταφορά τους στην Αθήνα από την Καβάλα κρίθηκε επιβεβλημένη όχι μόνο για λόγους ασφαλείας αλλά και για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων πολιτικού ασύλου.

Σε περίπτωση που επιτροπές απορρίψουν τη χορήγηση ασύλου, οι οχτώ πραξικοπηματίες αναμένεται να καταθέσουν έφεση για να κριθούν τα αιτήματά τους σε δεύτερο βαθμό από την Αρχή Προσφυγών (διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες).

Καλά ενημερωμένη αρμόδια πηγή αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση προτιμάει να πετύχει την επιστροφή των στρατιωτικών μέσω της διαδικασίας της απέλασής τους, μετά από μία απορριπτική για εκείνους απόφαση για χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα. Και αυτό διότι η τουρκική πλευρά γνωρίζει ότι η έκδοσή τους δεν είναι δυνατή, καθώς τόσο ο ελληνικός ποινικός κώδικας για τη διαδικασία έκδοσης όσο και η «ευρωπαϊκή σύμβαση έκδοσης» που έχει υπογράψει η χώρα μας εξαιρεί τα στρατιωτικά αδικήματα από τις περιπτώσεις εκδόσεων.

Έτσι, ο μόνος τρόπος να επιστραφούν στην Τουρκία οι πραξικοπηματίες είναι μέσω της απόρριψης του αιτήματος ασύλου και της απέλασης, όπως ακριβώς δηλαδή προβλέπει η διαδικασία για τους χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, η διαδικασία για την έκδοσή τους δεν έχει ξεκινήσει καν.

«Πρακτικά με βάση τους νόμους μας δεν υφίσταται διαδικασία έκδοσης για στρατιωτικά αδικήματα. Η τουρκική κυβέρνηση ποντάρει στην απέλασή τους. Οι επιτροπές είναι ανεξάρτητες και είναι άτοπο να βγαίνουν πολιτικοί και να προδικάζουν την απόφασή τους. Πρόκειται για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας και είναι λογικό να μην αντιμετωπιστεί όπως οι άλλες περιπτώσεις. Αυτό, όμως, απέχει πολύ από το να γίνονται διαρροές από επίσημα χείλη που προδικάζουν και αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση», λέει αρμόδιος αξιωματούχος.

Το θετικό είναι ότι από σήμερα ξεκινούν ξανά τη λειτουργία τους υπό νέα σύσταση οι επιτροπές της Αρχής Προσφυγών που εξετάζουν τα αιτήματα σε δεύτερο βαθμό. Οι ανεξάρτητες επιτροπές θα απαρτίζονται εφεξής από δύο δικαστές και έναν εκπρόσωπο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.

Δημοφιλή