Τζένη Καρέζη, 24 χρόνια μετά: Τα 3 καλύτερα αφιερώματα για τη ζωή της

Τζένη Καρέζη, 24 χρόνια μετά: Τα 3 καλύτερα αφιερώματα για τη ζωή της
YouTube

Πριν από 24 χρόνια, στις 27 Ιουλίου του 1992, η Τζένη Καρέζη αφήνει την τελευταία της πνοή μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία της έγινε στις 29 Ιουλίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, αφού πρώτα η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, πριν ταφεί στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη.

Η Ευγενία Καρπούζη έγινε «Τζένη» από μια αδελφή μοναχή στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών Saint Joseph (χαϊδευτικό του γαλλικού Eugenie) και έπειτα «Καρέζη» από τον λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα Άγγελο Τερζάκη. Με αυτό το όνομα έμελλε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του ελληνικού κινηματογράφου, μια γυναίκα-σύμβολο της εποχής της και είδωλο για πολλές άλλες γυναίκες μέχρι και σήμερα.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο πλήρη αφιερώματα που κυκλοφορούν στο YouTube για τη ζωή και το έργο της Τζένης Καρέζη, για να θυμηθούμε ξανά, και λόγω της ημέρας, τη συναρπαστική πορεία μιας μεγάλης ηθοποιού και ενός σπουδαίου ανθρώπου.

Η «Μηχανή του Χρόνου» είχε αφιερώσει ένα ολόκληρο επεισόδιο στην Τζένη Καρέζη, που καλύπτει τη ζωή της από τη γέννηση μέχρι το θάνατό της και όλα όσα μεσολάβησαν -τη καριέρα, τους γάμους, την οικογένεια, την πολιτική δράση.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, η εκπομπή είχε επικεντρωθεί στην «άγνωστη» ζωή της Καρέζη, με πολλά αποσπάσματα από ταινίες και θεατρικά έργα καθώς και συνεντεύξεις με ανθρώπους που έζησαν την ηθοποιό από κοντά.

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην Τζένη Καρέζη, όπως είχε προβληθεί στο Mega, σε επιμέλεια του Παύλου Τσίμα.