Σε Έλληνα αρχιτέκτονα το πρώτο βραβείο του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room 18

Σε Έλληνα αρχιτέκτονα το πρώτο βραβείο του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room 18
ROOM 18

Με 262 συμμετοχές από 580 συντελεστές από 17 χώρες ολοκληρώθηκε ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Σχεδιασμού Room 18, με θέμα το σχεδιασμό ενός δωματίου αστικού ξενοδοχείου 18τ.μ., αναδεικνύοντας νικητές τον Λεωνίδα Παπαλαμπρόπουλο (1ο Βραβείο - Ελλάδα), τον João Prates Ruivo (2ο Βραβείο - Πορτογαλία), και τις Sara Navazo Saez De Arregui & Edorta Larizgoitia Andueza (3ο Βραβείο - Ισπανία). Οι τρεις βραβευμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1), στην έκθεση Room 18, στο Μουσείο Μπενάκη (23/11 - 11/12).

Αποδομώντας τα στοιχεία που ορίζουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και καταρρίπτοντας τα όρια του, οι προτάσεις που διακρίθηκαν, προκαλούν τον σύγχρονο ταξιδιώτη να βιώσει μία ξεχωριστή εμπειρία ταξιδιού, που ξεκινά και τελειώνει εκεί.

Ένα καταπράσινο δωμάτιο - πάρκο, εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία και τις δομές του γηπέδου του Γκολφ δημιουργεί ένα ιδανικό δωμάτιο - και κατά συνέπεια ξενοδοχείο - δομημένο ως ένα απέραντο τοπίο, σημείο ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου, σύμφωνα με τον πολυβραβευμένο Λεωνίδα Παπαλαμπρόπουλο (1ο Βραβείο).

1ο Βραβείο - Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος - Ελλάδα | "Elyseum & the politics of the golf course": Ο Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος, αρχιτέκτονας του πολυβραβευμένου ξενοδοχείου Λειβαθώ στην Κεφαλλονιά, προτείνει ένα δωμάτιο με ανάγλυφο δάπεδο από γρασίδι, μέσα σε τοίχους που καλύπτονται εξ ολοκλήρου από καθρέπτες, προκειμένου να δημιουργήσει μια αίσθηση απείρου και εξοχής.

Ο João Prates Ruivo (2ο Βραβείο) του πολυβραβευμένου γραφείου FORA (Πορτογαλία), έχοντας ως κύρια ιδέα ότι ένα δωμάτιο ξενοδοχείου είναι παράλληλα και ένας χώρος προσωπικής έκφρασης, συνέλαβε ένα δωμάτιο - διάδρομο, με πλάτος 1 και μήκος 18 μέτρα, στο οποίο όλα τα έπιπλα, με την βοήθεια αυτοματισμών, μπορούν να αναρτούνται σε διάφορα ύψη, ανάλογα με τις διαθέσεις του χρήστη.

2ο Βραβείο - João Prates Ruivo (FORA) - Πορτογαλία: Ο João Prates Ruivo (FORA) προτείνει έα δωμάτιο - διάδρομο, φαινομενικά άδειο, με τα έπιπλα να αιωρούνται. Ο επισκέπτης αποφασίζει πόσα, ποια και πότε θα χρησιμοποιήσει.

Το 3ο Βραβείο λαμβάνουν οι Ισπανοί Sara Navazo Saez De Arregui και Edorta Larizgoitia Andueza, προτείνοντας “Το κουτί των ονείρων”, ένα κυριολεκτικό δωμάτιο ύπνου μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Το κρεβάτι - το έπιπλο που δεσπόζει πάντα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και σημείο υπενθύμισης ότι ο ταξιδιώτης δεν είναι στο σπίτι του - τοποθετείται στο κέντρο μέσα σε ένα ξύλινο κουτί και λειτουργεί ως ένας χώρος απομόνωσης από το υπόλοιπο δωμάτιο, από τον υπόλοιπο κόσμο.

3ο Βραβείο - Sara Navazo Saez De Arregui, Edorta Larizgoitia Andueza (LA-NA) – Ισπανία | "Το κουτί των ονείρων": Η Sara Navazo Saez De Arregui και ο Edorta Larizgoitia Andueza, με έδρα το Λονδίνο, φαντάστηκαν ένα δωμάτιο μέσα σε ένα δωμάτιο. Το κρεβάτι, σαν ένα κλειστό, ξύλινο, κρεμάμενο κουτί δεσπόζει στο κέντρο και γύρω του, ελεύθερα στο χώρο, τοποθετούνται τα είδη υγιενής, έπιπλα και αντικείμενα.

Με βάση την απόφαση της κριτικής επιτροπής, εννιά ακόμα προτάσεις θα λάβουν έξι επαίνους (τρεις προτάσεις σε ισοβαθμία) για τις πρωτότυπες ιδέες που κατέθεσαν. Αναλυτικά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μπορείτε να δείτε εδώ.

Διοργάνωση

Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ, μέσα από την πολύπλευρη δραστηριότητα της, συνιστά ένα σημείο επαφής της ελληνικής με τη διεθνή αρχιτεκτονική πραγματικότητα. Αποσκοπεί στην ενημέρωση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και του ευρύτερου ενδιαφερόμενου κοινού για τις τελευταίες τάσεις της διεθνούς αρχιτεκτονικής αλλά και στην προβολή της Ελληνικής αρχιτεκτονικής παραγωγής ανά τον κόσμο. Το Room 18 αποτελεί τον 4ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό των ΔΟΜΩΝ.

Δημοφιλή