Ένας ουραγκοτάγκος κρατά το μυστικό της γένεσης της ανθρώπινης ομιλίας

Ένας ουραγκοτάγκος κρατά το μυστικό της γένεσης της ανθρώπινης γλώσσας
Orangutan thinking
Orangutan thinking
PHOTO 24 via Getty Images

Ο Ρόκι, ένας ουραγκοτάγκος που αντιγράφει ήχους που παράγουν κατά την ομιλία τους οι ερευνητές που δουλεύουν μαζί του, παρέχει νέα πολύτιμα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της ανθρώπινης γλώσσας, σύμφωνα με επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o Ρόκι μιμείται πάνω από 500 ήχους φωνηέντων, κάτι που υποδεικνύει δυνατότητα ελέγχου της φωνής του και δημιουργίας νέων ήχων. Εδώ και καιρό πιστευόταν πως το συγκεκριμένο είδος πιθήκων δεν μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο και, από τη στιγμή που η ανθρώπινη ομιλία αποτελεί επίκτητο χαρακτηριστικό, δεν ήταν δυνατόν να έχει προέλθει από αυτούς.

Ωστόσο, πλέον ο Dr. Αντριάνο Λαμέιρα, που πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ πριν πάει στο Πανεπιστήμιο Ντούρχαμ, εκτιμά ότι αυτή η αντίληψη μπορεί να «πεταχτεί στα σκουπίδια», καθώς οι αντιδράσεις του Ρόκι είναι «εξαιρετικά ακριβείς».

Η ομάδα ήθελε να επιβεβαιώσει ότι ο πίθηκος μπορεί να παράγει έναν νέο ήχο/ κάλεσμα, αντί να προσαρμόζει έναν φυσιολογικό ήχο/ κάλεσμα ουραγκοτάγκου δίνοντάς του προσωπική διάσταση, ή να ταιριάζει ήχους τυχαία ή από σύμπτωση, όπως είπε.

Τα νέα στοιχεία, όπως είπε, αλλάζουν δραστικά τα δεδομένα, καθώς «εν τέλει, πρέπει τώρα να βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση να σκεφτόμαστε πώς τα διαφορετικά κομμάτια της εξέλιξης ταιριάζουν το ένα με το άλλο».

Τα καλέσματα του Ρόκι είναι διαφορετικά από αυτά που έχουν συλλεγεί σε μια μεγάλη βάση δεδομένων εγγραφών, δείχνοντας ότι είναι ικανός να μαθαίνει και να παράγει νέους ήχους αντί απλά να διαχειρίζεται αυτούς που ήδη υπάρχουν στο «λεξιλόγιό» του.

Σε προηγούμενη μελέτη ο Dr. Λαμέιρα είχε βρει πως ένας θηλυκός ουραγκοτάγκο στον ζωολογικό κήπο της Κολωνίας στη Γερμανία, η Τίλντα, ήταν ικανή να παράγει ήχους με παρόμοιο ρυθμό με αυτόν της ανθρώπινης ομιλίας.

Οι ερευνητές είχαν εντυπωσιαστεί από τις φωνητικές ικανότητες της Τίλντα, αλλά δεν μπορούσαν να αποδείξουν πως τις είχε μάθει/ διδαχθεί. Ωστόσο, κατά τον Λαμέιρα, το γεγονός πως άλλοι ουραγκοτάγκοι φαίνονται να επιδεικνύουν αντίστοιχες φωνητικές δυνατότητες δείχνει ότι ο Ρόκι δεν είναι αφύσικη ή ιδιαίτερα ασυνήθιστη περίπτωση.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, ο οκτάχρονος Ρόκι μελετήθηκε στον ζωολογικό κήπο του Ιντιανάπολις στις ΗΠΑ, όπου ζει, μεταξύ του Απριλίου και του Μαΐου του 2012. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports.

Δημοφιλή