Η NASA λέει πως θα στείλει ανθρώπους στον Άρη το 2030. Εμείς πήγαμε πριν από δύο μήνες

Η NASA λέει πως θα στείλει ανθρώπους στον Άρη το 2030. Εμείς πήγαμε πριν από δύο μήνες

Λίγες ημέρες πριν γραφτεί αυτό το κείμενο, η NASA ανακοίνωνε πως βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στο να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη. Το Opportunity και το Curiosity εξερευνούν το έδαφος του πλανήτη ενώ τα MAVEN, MRO και MARS Odyssey βρίσκονται σε τροχιά δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα για την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Το επόμενο όχημα εδάφους πρόκειται να εκτοξευτεί το 2020 και βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, ενώ το 2018 θα πραγματοποιηθεί η αποστολή InSight για τη μελέτη του εσωτερικού του πλανήτη. Με μια πρώτη γενική εικόνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 2030 ίσως είναι η χρονιά που θα καταφέρουμε να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη. Μια επανδρωμένη αποστολή που, όπως είχε πει ο αστροφυσικός Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος, θα είναι «μια αποστολή, στην οποία θα συμμετέχει όλη η ανθρωπότητα. Η συνεργασία των κρατών είναι η πιο εφικτή λύση για να καλυφθούν οι τεράστιες δαπάνες της αποστολής, αλλά και να ξεπεραστούν τα τεχνολογικά εμπόδια».

Σχεδόν δύο μήνες, ωστόσο, πριν γραφτεί αυτό το κείμενο και λίγες εβδομάδες πριν τις εν λόγω ανακοινώσεις της NASA, έκανα ένα ταξίδι λίγων ημερών στη Βουδαπέστη για έναν και μόνο λόγο: να πατήσω στον Άρη. Συγγνώμη NASA, σε πρόλαβα.

Σε μια εποχή που η τηλεόραση τερματίζει την μία πίστα μετά την άλλη σε επίπεδο παραγωγής, σεναρίου, σκηνοθεσίας, αισθητικής, (συμπληρώστε οτιδήποτε άλλο νομίζετε, αλήθεια θα είναι), το National Geographic αποφάσισε να βάλει πλώρη για ένα τρομερά φιλόδοξο ταξίδι και μας κάλεσε στη Βουδαπέστη για να είμαστε μάρτυρες ενός κομματιού του. Και λέω «φιλόδοξο» όχι γιατί το NatGeo είναι κανένα μικρό καναλάκι περιορισμένου εύρους -είναι ακριβώς το αντίθετο και αυτό το γνωρίζουμε όλοι- αλλά γιατί μια τέτοια παραγωγή σαν αυτή για την οποία θα σας μιλήσω παρακάτω, περιμένεις να τη δεις από δίκτυα τύπου HBO και Netflix και όχι από ένα κατά βάση επιστημονικό κανάλι που δεν είχε ασχοληθεί ποτέ πριν στο παρελθόν με τη μυθοπλασία ή/και ένα τόσο πολύπλοκο concept σειράς. Από όσα είδα όμως εκείνες τις τέσσερις ημέρες στη Βουδαπέστη, αυτή μάλλον θα είναι μόνο η αρχή μιας σπουδαίας νέας εποχής για το National Geographic και μιας νέας, υπέροχης φιλίας του δικτύου με το τηλεοπτικό κοινό.

Είναι 9 Μαΐου του 2033 και το International Mars Science Foundation ανακοινώνει υπερήφανα πως η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη πραγματοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία. Το διαστημόπλοιο «Daedalus», με πλήρωμα 6 προσεκτικά επιλεγμένων ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων και ξεχωριστών ιδιοτήτων, αναμένεται να προσγειωθεί στον Άρη τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, γράφοντας το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος και ξεκινώντας μια πολύ σημαντική αποστολή: να δημιουργήσει την πρώτη, μμόνιμη ανθρώπινη αποικία στον Άρη και να προετοιμάσει το έδαφος για τις επόμενες αποστολές που θα έρθουν να τους συναντήσουν το 2035 και το 2037.

Αυτός είναι ο σεναριακός πυρήνας του «Mars», της νέας μίνι-σειράς του National Geographic Channel που θα ξεκινήσει να προβάλλεται μέσα στον Νοέμβριο του 2016 σε 171 χώρες και 44 γλώσσες, καθώς φυσικά και στην Ελλάδα μέσα από το δίκτυο του Fox Greece.

To «Mars», όμως, ή «Άρης» αν θέλετε, δεν θα είναι σαν τις υπόλοιπες σειρές που έχουμε συνηθίσει. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο υβρίδιο ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας που θα ξεδιπλωθεί μέσα σε 6 επεισόδια, τα οποία θα εναλλάσσουν το δραματοποιημένο σενάριο με αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεις με αληθινούς επιστήμονες και καινοτόμους επιχειρηματίες του σήμερα που καθοδηγούν την έρευνα και την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας που θα καταστήσει δυνατή την αποστολή που σκοπεύει να πραγματοποιήσει η NASA μέσα στη δεκαετία του 2030.

Κι αν αυτό δεν είναι συναρπαστικό ως εγχείρημα από μόνο του, να σας πω πως στην παραγωγή της σειράς βρίσκονται οι πολυβραβευμένοι Ron Howard, Brian Grazer και Michael Rosenberg, ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Everardo Gout, o ταλαντούχος Μεξικανός σκηνοθέτης που ξεκίνησε από το χώρο των μουσικών videoclip (Morcheeba, The Roots, The Killers) και των διαφημιστικών σποτ για να γίνει στην πορεία βοηθός σκηνοθέτη στο «Romeo & Juliet» του Baz Lurhmann και να φτάσει το 2012 στις Κάννες με την πρώτη του ταινία «Days of Grace» και να εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς -επίσης έχει κάτσει και δύο φορές πίσω από τη κάμερα για χάρη του «Banshee».

Θέλετε κι άλλα; Ωραία λοιπόν. Ο Olivier Martinez θα υποδύεται έναν από τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς, τον Ed Grann, διευθυντή του Mars Mission Corporation που έχει οργανώσει και «τρέχει» όλη την αποστολή του Daedalus. Όχι κι άσχημα, σωστά;

Μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως το «Mars« βασίστηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στο βιβλίο «How We'll Live on Mars» («Πώς θα Ζήσουμε στον Άρη»), του Stephen Petranek. Ο Petranek υπήρξε για χρόνια αρχισυντάκτης στο πιο διάσημο επιστημονικό περιοδικό του κόσμου, το «Discover» και σταθερός επιστημονικός συνεργάτης των LIFE και Washington Post, ενώ η πρώτη ομιλία του στο TED με θέμα «10 ways the world could end» (10 τρόπου με τους οποίους μπορεί να καταστραφεί ο κόσμος) θεωρείται μία από τις πλέον επιτυχημένες στο είδος της. Ο Petranek είναι πλέον αρχισυντάκτης του Breakthrough Technology Alert, ενός newsletter τεχνολογικού περιεχομένου που ανακαλύπτει και αναλύει όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες και επιστημονικές ανακαλύψεις (όπως αυτές των Elon Musk, Jeff Bezos και Sir Richard Branson) που στοχεύουν στο να δημιουργήσουν πραγματική αξία και ένα νέο, καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Επίσης, είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει σθεναρά πως μέσα σε 20 χρόνια ο άνθρωπος θα ζει στον Άρη όχι μόνο επειδή θα μπορεί, αλλά κυρίως επειδή θα πρέπει, έτσι ώστε να έχει ένα εφεδρικό πλάνο για τη διατήρηση και συνέχιση του ανθρώπινου γένους. Όλα αυτά κάποτε θα ακούγονταν ως τραβηγμένα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά με όσα ζούμε τους τελευταίους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι απόψεις του Petranek μόνο λογικές φαντάζουν. Αφήστε που, εκτός όλων των άλλων, έχει τις γνώσεις και τις κατάλληλες γνωριμίες για να τις στηρίξει.

Η υποφαινόμενη βρέθηκε τον Ιούνιο στη Βουδαπέστη για λογαριασμό της HuffPost Greece, ώστε να παρακολουθήσει από κοντά τα γυρίσματα του «Mars», να μπει μέσα στο διαστημόπλοιο της αποστολής και να ̶γ̶ί̶ν̶ε̶ι̶ ̶π̶ά̶λ̶ι̶ ̶5̶ ̶χ̶ρ̶ο̶ν̶ώ̶ν̶ ̶υ̶π̶ο̶δ̶υ̶ό̶μ̶ε̶ν̶η̶ ̶τ̶ο̶ν̶ ̶α̶σ̶τ̶ρ̶ο̶ν̶α̶ύ̶τ̶η̶ δει από κοντά τα εντυπωσιακά σκηνικά που θα θαυμάζουμε σε λίγους μήνες στις τηλεοράσεις μας, να συζητήσει με τους ηθοποιούς και τους βασικούς συντελεστές της σειράς καθώς και με τον ίδιο τον Petranek και να βιώσει την απερίγραπτη εμπειρία του να γίνεσαι, έστω και για λίγο, κομμάτι μιας τεράστιας παραγωγής που θα αλλάξει, λίγο ακόμα, την τηλεόραση. Και μετά να (προσπαθήσει να) τα περιγράψει όλα αυτά σε εσάς.

Μείνετε συντονισμένοι στη HuffPost Greece για το μεγάλο αφιέρωμα που έρχεται στο «Mars» με πλούσιο φωτογραφικό και συνεντεύξεις με ολόκληρο το καστ. Μέχρι τότε, προετοιμαστείτε για το συναρπαστικό ταξίδι που ετοιμάζει για εμάς το National Geographic στο www.MakeMarsHome.com.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.natgeotv.com/gr, τη σελίδα του National Geographic Channel στο Facebook ή το κανάλι στο YouTube.