Νεοτρομοκρατία: Η Αντιτρομοκρατική φοβάται χτύπημα με νεκρό – Οι στρατολογήσεις και οι «εκπαιδεύσεις»

Νεοτρομοκρατία: Η Αντιτρομοκρατική φοβάται χτύπημα με νεκρό – Οι στρατολογήσεις και οι «εκπαιδεύσεις»
Eurokinissi

Το ενδεχόμενο το επόμενο χτύπημα των τρομοκρατών να είναι αιματηρό ανησυχεί την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αρμόδιοι αξιωματικοί συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οργάνωση του αντάρτικου πόλης έχει βάλει στόχο να χυθεί αίμα.

Οι αποστολείς του παγιδευμένου δέματος που εστάλη το μεσημέρι της Πέμπτης στο σπίτι του Εφέτη Πειραιά στον Υμηττό είναι οι ίδιοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, που προσπάθησαν να σκοτώσουν πριν από δύο μήνες (στις 2 Ιουνίου 2016) με βιβλίο-βόμβα την πρόεδρο Εφετών κ. Ισιδώρα Πόγκα στην οικία της στο Χολαργό.

«Υπάρχουν ομοιότητες στα δύο χτυπήματα. Δεν κατάφεραν το σκοπό τους τότε και επανέλαβαν την επίθεση. Θέλουν να χτυπήσουν δικαστικό. Δεν νομίζω ότι θα σταματήσουν να προσπαθούν μέχρι να πετύχουν το στόχο τους. Εκτιμάμε ότι το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν με το δέμα στον Εφέτη Πειραιά ήταν ότι έριξε στα μαλακά κατηγορουμένους για ποινικές υποθέσεις σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε περιπτώσεις κατηγορουμένων για τρομοκρατία. Ανάλογα με την έκβαση της επίθεσης καθορίζεται και το όνομα της οργάνωσης που θα αναλάβει την ευθύνη. Αυτό είχε γίνει και στην αποστολή τρομοπακέτου στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας, όπου σε περίπτωση που γινόταν η έκρηξη και σκότωναν το στόχο τότε πιθανότατα θα αναλάμβανε την ευθύνη η Σέχτα Επαναστατών. Σε ενδεχόμενο αποτυχίας, συνήθως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη καμία οργάνωση», λέει καλά ενημερωμένη αστυνομική πηγή.

Η ψυχραιμία και η εκπαίδευση του δικαστικού λειτουργού του έσωσε προχθές τη ζωή, καθώς πριν ανοίξει το δέμα είδε το όνομα του πανεπιστημιακού που φερόταν ως αποστολέας και διασταύρωσε μέσω αναζήτησης στο «Google» ότι δεν υπάρχει τέτοιο όνομα καθηγητή πανεπιστημίου. Αμέσως άφησε στην αυλή του σπιτιού το «τρομοπακέτο», προφύλαξε την οικογένειά του και ειδοποίησε την Αστυνομία. Η Αντιτρομοκρατική ιδιαίτερα μετά την τελευταία αποστολή δέματος στην κ. Πόγκα έχει δώσει ρητές οδηγίες στους δικαστικούς λειτουργούς να μην ανοίγουν ταχυδρομικά πακέτα.

Μία από τις επικρατέστερες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι την εκτέλεση του χτυπήματος με στόχο τον Εφέτη Πειραιά ανέλαβαν είτε «άφθαρτα» και νεοστρατολογημένα μέλη του αντάρτικου πόλης είτε ποινικοί για λογαριασμό τρομοκρατών. Οι εντολείς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να βρίσκονται στη φυλακή. Η νέα γενιά τρομοκρατών έχει εκπαιδευτεί στην κατασκευή παγιδευμένων δεμάτων, αν και παρατηρείται ότι δεν έχει τελειοποιήσει τις ικανότητές της. Στο πακέτο που εστάλη στον Εφέτη εντοπίστηκε δυναμίτιδα, ξυραφάκια και βίδες.

Αυτό που ανησυχεί την Αντιτρομοκρατική είναι το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να έχουν στρατολογηθεί νέα μέλη. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι στις τελευταίες επιθέσεις με αποστολή παγιδευμένων δεμάτων έχει εντοπιστεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια γενετικό υλικό που δεν ταυτοποιείται από τις βάσεις δεδομένων με τους υπόπτους για τρομοκρατία. Τα «ορφανά» αποτυπώματα παραπέμπουν ενδεχομένως σε άπειρους κατασκευαστές βομβών, γεγονός που ίσως δικαιολογεί την ατελή κατασκευή του «τρομοπακέτου» με στόχο τον Εφέτη.

Η εγρήγορση των δικαστικών λειτουργών και η εκπαίδευσή τους σε συνδυασμό με τις αποτυχημένες προσπάθειες έκρηξης κάνουν τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής να εκφράζουν φόβους ότι οι τρομοκράτες μπορεί να αλλάξουν την επόμενη φορά τακτική και να επιχειρήσουν χτύπημα με βόμβα ή όπλα. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, απαιτείται πολύ μεγαλύτερο ρίσκο και οργάνωση σε σχέση με την αποστολή δέματος. Η Αντιτρομοκρατική βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να αποτρέψει μία τυχόν νέα επίθεση σε βάρος δικαστικών λειτουργών που χειρίζονται βαριές ποινικές υποθέσεις και τρομοκρατία.

Δημοφιλή