Ρεπουμπλικανός αποσύρεται από τη Γερουσία, χαρακτηρίζει «εγωπαθή» τον Τραμπ και δηλώνει ότι θα ψηφίσει Κλίντον

Ρεπουμπλικανός αποσύρεται από τη Γερουσία, χαρακτηρίζει «εγωπαθή» τον Τραμπ και δηλώνει ότι θα ψηφίσει Κλίντον
UNITED STATES - APRIL 18: Rep. Richard Hanna, R-N.Y., attends a Joint Economic Committee hearing in Hart Building titled 'The Fed at 100: Can Monetary Policy Close the Growth Gap and Promote a Sound Dollar.' (Photo By Tom Williams/CQ Roll Call)
UNITED STATES - APRIL 18: Rep. Richard Hanna, R-N.Y., attends a Joint Economic Committee hearing in Hart Building titled 'The Fed at 100: Can Monetary Policy Close the Growth Gap and Promote a Sound Dollar.' (Photo By Tom Williams/CQ Roll Call)
Tom Williams via Getty Images

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής στο Κογκρέσο, Ρίτσαρντ Χάνα έγινε σήμερα, Τρίτη, ο πρώτος βουλευτής που αποφάσισε την ρήξη με το κόμμα του για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αποδοκιμάζοντας τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τον «ακατάλληλο» για την ηγεσία, τονίζοντας ότι θα ψηφίσει την αντίπαλο, υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Η δήλωση του Χάνα ήρθε έπειτα από μέρες της διένεξης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Τραμπ και της οικογένειας ενός Αμερικανού μουσουλμάνου στρατιώτη που έχασε τη ζωή του πολεμώντας στο Ιράκ, που πυροδότησε νέα αναστάτωση σε πολλούς Ρεπουμπλικάνους για τις πολιτικές και τους τρόπους του Τραμπ.

Με άρθρο γνώμης, ο αντιπρόσωπος της Νέας Υόρκης Χάνα, αναφέρθηκε στις επιθέσεις του Τραμπ στους γονείς του Χουμαγιούν Καν, χαρακτηρίζοντας τον υποψήφιο «ιδιαίτερα προβληματικό με ατελείωτους τρόπους», «αμετανόητο» και «εγωπαθή».

«Για μένα, δεν αρκεί απλά να αποδοκιμάσω τις δηλώσεις του: Είναι ακατάλληλος για να υπηρετήσει το κόμμα μας και δεν μπορεί να ηγηθεί αυτής της χώρας», έγραψε ο Χάνα σε επιστολή του που αναρτήθηκε στο syracuse.com, τον ιστότοπο της εφημερίδας Post-Standard στην Νέα Υόρκη.

Ενώ κάποιοι βουλευτές δεν έχουν στηρίξει έμπρακτα τον Τραμπ, ο Χάνα έγινε ο πρώτος που δήλωσε πως θα ψηφίσει την Κλίντον στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ επέκρινε τον Κιζρ Καν και την Γαζάλα Καν έπειτα από την συγκλονιστική ομιλία που εκφώνησε ο Κιζρ στο συνέδριο των Δημοκρατικών, μιλώντας για τον γιο του Χουμαγιούν που ήταν λοχαγός στον στρατό ξηράς και σκοτώθηκε στο μέτωπο του Ιράκ το 2004, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις του Τραμπ εναντίον των μουσουλμάνων και των μεταναστών.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν την στήριξη στους Καν τις τελευταίες μέρες, με τον γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ένα από τα πλέον αξιοσέβαστα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, να επικρίνει δριμύτατα χθες τον Τραμπ, προτρέποντάς τον να «δώσει επιτέλους το παράδειγμα» μετά το πολλοστό ολίσθημά του.

Ο Χάνα αποσύρεται από την Γερουσία και δεν αναζητεί την επανεκλογή του, δίνοντας του έτσι μεγαλύτερη ελευθερία για να διακινδυνεύσει την ενόχληση συναδέρφων του και ψηφοφόρων, σχετικά με την ρήξη του με τον Τραμπ.

«Ενώ διαφωνώ μαζί της σε πολλά ζητήματα, θα ψηφίσω την κα Κλίντον. Θα είμαι αισιόδοξος και ανένδοτος στην πεποίθηση μου ότι το να είσαι ένας καλός Αμερικάνος που αγαπά την χώρα του είναι πολύ πιο σημαντικό από τα κόμματα είτε την νίκη ή την ήττα. Έχω εμπιστοσύνη ότι μπορεί να ηγηθεί», συμπλήρωσε ο Χάνα.

Στον απόηχο της διένεξης του Τραμπ με τους Καν, ο επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μακ Κόνελ και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν εξέφρασαν επίσης την υποστήριξη τους στην οικογένεια του Αμερικανού μουσουλμάνου στρατιώτη. Ακόμη όμως, οι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δεν έχουν αποσύρει την υποστήριξη τους στον Τραμπ, ως τον εκλεκτό του κόμματος για τις εκλογές του Λευκού Οίκου.

Το γραφείο του Ράιαν αρνήθηκε να σχολιάσει την άρνηση του Χάνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή