Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Tετάρτη 3 Αυγούστου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Tετάρτη 3 Αυγούστου
HUFFPOST AGENDA

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1. Ο Ρουβίκωνας, οι εικασίες και η γκάφα

Σε γκάφα της ΕΛΑΣ αποδίδεται η διαρροή απόρρητου εγγράφου του υπουργείου Εξωτερικών σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου από την αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας».

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη διαπιστώθηκε από αξιωματικούς της Ασφάλειας ότι το έγγραφο περιέχονταν στη δικογραφία που είχε σχηματιστεί για την επίθεση του Ρουβίκωνα στην τουρκική πρεσβεία σε βάρος ηγετικού μέλους της αναρχικής ομάδας.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το πώς οι αστυνομικοί που σχημάτισαν τη δικογραφία αποφάσισαν να εντάξουν στη δικογραφία ένα απόρρητο έγγραφο. Τα μέλη του Ρουβίκωνα το πήραν από τη δικογραφία και το δημοσίευσαν για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους ότι ασκήθηκαν πιέσεις για τη σύλληψη που έγινε στο Μαρούσι ηγετικού μέλους της ομάδας. Αρχικά πάντως στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που μίλησε στη Huff Post Greece «έβλεπε» διαρροή είτε από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη είτε από το υπουργείο Εξωτερικών.

2.Εγκλήματα, εγκλήματα, εγκλήματα

Ενώ η Δύση... πηγαίνει διακοπές, η βαρβαρότητα στη Συρία δεν έχει τέλος. Για μια ακόμη φορά δεκάδες άνθρωποι- κυρίως γυναίκες και παιδιά- κάτοικοι της πόλης Saraqeb διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλωρίνης που φαίνεται πως «απελευθερώθηκε» στη συριακή πόλη λίγο μετά την κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ποια από τις δυνάμεις που δρουν στην περιοχή έχει την ευθύνη εδώ και τρία χρόνια 2013 το BBC ανέφερε πως η κυβέρνηση Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε εξαπολύσει χημική επίθεση στην πόλη Saraqeb.

3. Πιο φτωχός αυτός ο Αύγουστος

Επικουρικές συντάξεις με περικοπές από αυτό τον μήνα με κύριο βάρος του πρώτου... ψαλιδίσματος να έχει πέσει στις συντάξεις έξι ταμείων. Οι μεγαλύτερες δε περικοπές φαίνεται να γίνονται σε συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας. Το «ψαλίδι» ξεκινά από τις συντάξεις των τριών επικουρικών ταμείων του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, του ΟΤΕ-ΕΛΤΑ και του επικουρικού των αστυνομικών (ΤΕΑΧ). Στον «κόφτη» του νόμου Κατρούγκαλου πιάνονται οι συνταξιούχοι με μικτό άθροισμα από κύρια και επικουρική σύνταξη που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Σε πρώτη φάση φάση, αναμένεται να δουν μειώσεις περίπου 15.000 συνταξιούχοι, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και 22%- ωστόσο ο μέσος όρος θα είναι 8%-10%.

4. Ανέμων θέλοντος

Σε ύφεση φαίνεται να είναι πλέον οι εστίες φωτιάς που είχαν ξεσπάσει στην Εύβοια με την Πυροσβεστική να κάνει λόγο για μια σαφώς καλύτερη εικόνα συγκριτικά με την κατάσταση που επικρατούσε σε αρκετές περιοχές τα προηγούμενα 24 ωρα. Στην θετική εξέλιξη συνέβαλε η μείωση της έντασης των ανέμων που επέτρεψε και στην πλήρη ανάπτυξη εναέριων μέσων. Και την Τρίτη πάντως οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κλήθηκαν να επιχειρήσουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών ανά την Ελλάδα. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα, Τετάρτη να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στην Εύβοια.

5. Final countdown με στημένους αγώνες στο Ρίο

Δύο ημέρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίου και τα συσσωρευμένα προβλήματα και οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην διοργανώτρια πόλη αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο. Η νέα δυσάρεστη είδηση που δεν αποκλείεται να αμαυρώσει τους αγώνες πυγμαχίας αφού δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» κάνει λόγο για στημένο Ολυμπιακό τουρνουά. Όπως τονίζεται οι περισσότεροι αγώνες του τουρνουά της πυγμαχίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τα μετάλλια, ενδέχεται να είναι στημένοι από ένα κύκλωμα παραγόντων της παγκόσμιας ομοσπονδίας (ΑΙΒΑ) και διαιτητών.

Δημοφιλή