Ολάντ: Νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ θα ενίσχυε την ακροδεξιά παγκοσμίως

Ολάντ: Νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ θα ενίσχυε την ακροδεξιά παγκοσμίως
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at Briar Woods High School, Tuesday, Aug. 2, 2016, in Ashburn, Va. (AP Photo/Evan Vucci)
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at Briar Woods High School, Tuesday, Aug. 2, 2016, in Ashburn, Va. (AP Photo/Evan Vucci)
ASSOCIATED PRESS

Μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα μπορούσε να καταστήσει την πολιτική πιο συντηρητική σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, υποστηρίζοντας ότι ο αμφιλεγόμενος υποψήφιος δημιουργεί στους ανθρώπους «ένα αίσθημα ναυτίας».

Μια νίκη του Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου μπορεί επίσης να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2017, τόνισε ο Ολάντ, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

«Αν οι Αμερικάνοι επιλέξουν τον Τραμπ, αυτό θα έχει συνέπειες, επειδή οι αμερικανικές εκλογές είναι εκλογές παγκόσμιας εμβέλειας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ ισχυρή στροφή προς την δεξιά στον κόσμο…η προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ αναδεικνύει ζητήματα που θα αντικατοπτριστούν στην γαλλική προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο Ολάντ, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον έντονο ανταγωνισμό της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν, αν επιλέξει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

«Ένας συγκεκριμένος αριθμός υπερβολών κατέληξαν να δημιουργούν στους ανθρώπους ένα αίσθημα ναυτίας– ακόμη και μέσα στις ΗΠΑ – ιδιαίτερα όταν , όπως έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, να προσβάλει την μνήμη ενός στρατιώτη», τόνισε.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «ακατάλληλο» για την προεδρία τον Τραμπ, καταγγέλλοντας την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που τον υποστηρίζει.

Στο μεταξύ, η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον διεύρυνε το προβάδισμά της έναντι του Ρεπουμπλικανικού αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ σε οκτώ εκατοστιαίες μονάδες, από τις έξι μονάδες την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η μεγάλη άνοδος της Κλίντον ακολούθησε χρονικά το Εθνικό Συνέδριο των δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του οποίου η Κλίντον και οι υποστηρικτές της απεικόνισαν την Αμερική με αισιόδοξα χρώματα, και σημειώθηκε στο μέσον μιας διαμάχης για τις δηλώσεις του Τραμπ που αφορούν τους γονείς ενός νεκρού Αμερικανού μουσουλμάνου στρατιώτη.

Μεταξύ 1.289 ατόμων οι οποίοι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο, περίπου 43% τάχθηκε υπέρ της Κλίντον και 35% υπέρ του Τραμπ, ενώ ένα 9% δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει κανέναν από τους δύο, σύμφωνα με τη διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή