19 ελληνικές εταιρίες παρουσίασαν τo business plan τους σε 120 διεθνείς επενδυτές

19 ελληνικές εταιρίες παρουσίασαν τo business plan τους σε 120 διεθνείς επενδυτές
thi

Το πρώτο venture fair στην Ελλάδα έγινε πέρσι, μία μόλις μέρα πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και μια εβδομάδα πριν κλείσουν οι τράπεζες. Το venture fair είναι ένας θεσμός συνηθισμένος στο εξωτερικό: Πρόκειται για μια διοργάνωση στην οποία επιχειρήσεις παρουσιάζουν την δουλειά τους και τo business plan τους σε πιθανούς επενδυτές. Πέρσι παρά το κακό timing, οι 19 επιχειρήσεις που είχαν συμμετάσχει κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρηματοδότηση το ποσό των 1,2 εκατ. δολαρίων.

Η φετινή διοργάνωση έγινε στις 28 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Ηilton κάτω από ελαφρώς καλύτερες συνθήκες αν και ως γνωστόν η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν περνάει τις καλύτερες μέρες της. Όπως μου είχε πει νωρίτερα ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Στάμας, ένας εκ των ιδρυτών της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative) που διοργανώνει το Venture fair «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αυξάνει τους φόρους σε τέτοιο βαθμό στους επιχειρηματίες και στους ελευθέρους επαγγελματίες και μετά να υποστηρίζει πως κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την επιχειρηματικότητα».

Τίποτα απ’ όλα αυτά βέβαια δεν μοιάζει να πτοεί την Ελληνική Πρωτοβουλία που δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη διοργάνωση και στα επόμενα χρόνια. To κίνημα των Ελλήνων της διασποράς που λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια από την Αμερική ως την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ επικεντρώνεται σε δύο άξονες- στη φιλανθρωπία και στην ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Δεκαπέντε ανερχόμενες εταιρείες παρουσίασαν το business plan τους και το όραμά τους σε ένα κοινό 120 επενδυτών από την Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τον Καναδά. Το pitching της κάθε εταιρίας διαρκούσε 12 λεπτά- ενώ ένα πάνελ κριτών έσπευδε αμέσως μετά να κάνει- συχνά σκληρές- ερωτήσεις. «Είστε έτοιμος να πουλήσετε την επιχείρηση σας;», «Υπάρχουν πολλές παρόμοιες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Γιατί να επενδύσει κάποιος στη δική σας»;, ήταν μόνο δύο από τις πιο «μαλακές» ερωτήσεις που ακούσαμε εκείνη την ημέρα.

Στην κριτική επιτροπή εκτός από έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων απ' όλο τον κόσμο βρισκόταν και γνώριμα πρόσωπα: Από τον Άγγελο Αγγέλου ιδρυτή του Ιnternational Accelerator που είχαμε συναντήσει στο Ώστιν του Τέξας μέχρι το success story του Venture fair του 2015 : H Ρωξάνη Κουτσολουκά ιδρυτής της Join Cargo μιας διαδικτυακής πλατφόρμας μεταφορών, που φέρνει άμεσα σε επαφή τις εταιρείες που επιθυμούν να μεταφέρουν εμπόρευμα με τους μεταφορείς που χρειάζονται φορτίο για να γεμίσουν τα φορτηγά τους, ήταν φέτος στην κριτική επιτροπή.

Εντυπωσιακό ήταν πως οι εταιρίες ανήκαν σε τελείως διαφορετικούς τομείς: Aπό τρόφιμα και ποτά, τεχνολογία, υγεία, μέχρι τον τουρισμό τη Μουσική, το Ιnternet of Things έως την αγορά αυτοκινήτων.

Στις επιχειρήσεις βρέθηκαν δύο εταιρίες που είχαν συμμετάσχει και πέρσι: H RT Safe (που θεωρείται ένα από τα success stories του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας το οποίο κέρδισε το 2014), εντυπωσίασε. Η εταιρία που ειδικεύεται στη δημιουργία εξατομικευμένων αντίγραφων για ραδιοθεραπεία χρησιμοποιώντας τεχνολογία 3D, παράγει ένα εντελώς καινοτόμο προϊόν στην παγκόσμια αγορά. Για δεύτερη φορά συμμετείχε και η εταιρία Yolenis, το μεγαλύτερο διαδικτυακό online shop για ελληνικά προϊόντα. Το επόμενό τους βήμα είναι η επέκταση σε δίκτυο φυσικών καταστημάτων.

Παράλληλα είδαμε και τρεις εταιρίες που είχαμε φιλοξενήσει στη HuffPost Greece από την αρχή: Tη blueground (μια από τις τρεις εταιρίες που κέρδισαν το φετινό βραβείο Επιχειρηματικότητας) που ειδικεύεται στη διαμόρφωση, διαχείριση και προώθηση σπιτιών κυρίως για μακροχρόνιες μισθώσεις, την Ergon το ελληνικό παντοπωλείο/ delicatessen που έχει πλέον 10 καταστήματα (τρία από αυτά στο εξωτερικό σε Λονδίνο, Βρυξέλλες και Μαϊάμι) αλλά και το pockee μια εφαρμογή που ειδικεύεται στην επιστροφή μετρητών από αγορές στο supermarket!

Στο χώρο του φαγητού κινείται και το e-table, ένα online σύστημα κρατήσεων για πάνω από 17.000 εστιατόρια σε 20 ελληνικές πόλεις. Είδαμε επίσης μια εταιρία μουσικής τεχνολογίας (Αccusonus), τη Centaur Technologies (internet of things), την πρόσφατα μετονομασμένη easyhero (μια online πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή ανθρώπους με διάφορες δεξιότητες και εμπειρία σε οποιοδήποτε αντικείμενο εργασίας, με οποιονδήποτε ψάχνει τον κατάλληλο επαγγελματία) καθώς και τις εταιρίες advantis (λογισμικό υγείας), Μcom media communications, Heliix, zootle, fieldscale και spotawheel (αγορά μεταχειρισμένων αυτοκίνητων).

Περιμένουμε με ανυπομονησία να μάθουμε τα επόμενα βήματα αυτών των εταιριών - όχι μόνο σε επίπεδο χρηματοδότησης αλλά κυρίως σε επίπεδο ανάπτυξης.

Δημοφιλή