ΗΠΑ: Θύελλα από δηλώσεις Τραμπ περί οπλοκατοχής που θεωρήθηκαν «απειλητικές»

ΗΠΑ: Θύελλα από δηλώσεις Τραμπ περί οπλοκατοχής που θεωρήθηκαν «απειλητικές»
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at the University of North Carolina Wilmington, Tuesday, Aug. 9, 2016, in Wilmington, N.C. (AP Photo/Evan Vucci)
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally at the University of North Carolina Wilmington, Tuesday, Aug. 9, 2016, in Wilmington, N.C. (AP Photo/Evan Vucci)
ASSOCIATED PRESS

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθηκε την Τρίτη ότι οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής θα μπορούσαν να δράσουν για να εμποδίσουν την Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον από το να προτείνει στο Κογκρέσο φιλελεύθερους δικαστές για το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεσηκώνοντας άλλη μια θύελλα αντιδράσεων.

«Αν καταφέρει να διαλέξει τους δικαστές της, δεν θα μπορέσετε να κάνετε τίποτα, παιδιά», είπε ο Τραμπ σε συγκέντρωση, για τα μέλη του αμερικανικού Αρείου Πάγου, των οποίων η θητεία είναι ισόβια. «Αλλά η Δεύτερη Τροπολογία (του αμερικανικού συντάγματος), κυρίες και κύριοι - ίσως υπάρχει κάτι, δεν ξέρω», συνέχισε. Σημειώνεται πως η Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα οπλοκατοχής και οπλοφορίας για τους απλούς πολίτες.

Μέχρι το σχόλιο αυτό, προσπαθούσε να συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους υπέρ του και κατά της Κλίντον, η οποία έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις στην κούρσα για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Κάποιοι στο κοινό που κάθονταν από πίσω του έκαναν μορφασμούς όταν προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση.

Το προεκλογικό γραφείο της Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή «επικίνδυνη».

«Κάποιος που θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πρέπει να προτείνει τη βία», αναφέρεται στη σχετική δήλωση.

Σε ερώτηση για το τι εννοούσε ο Τραμπ, το γραφείο του απάντησε ότι ο υποψήφιος αναφερόταν στην προσπάθεια να προσελκυστούν υποστηρικτές της Δεύτερης Τροπολογίας.

«Οι υποστηρικτές της Δεύτερης Τροπολογίας έχουν εκπληκτικό πνεύμα και είναι απίστευτα ενωμένοι, κάτι που τους δίνει μεγάλη πολιτική ισχύ» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παρουσιάζοντας τον Τραμπ σε συγκέντρωση αργότερα στο Φαγιέτενβιλ της Βόρειας Καρολίνα, ο πρώτην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, κατηγόρησε τα ΜΜΕ για απομόνωση της δήλωσης έτσι ώστε να βοηθηθεί η Κλίντον.

Κεντρικό πολιτικό θέμα

Η οπλοκατοχή εξελίσσεται σε ένα από τα κεντρικότερα θέματα του προεκλογικού αγώνα, προκαλώντας έντονα συναισθήματα αποδοχής ή αποτροπής στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Πριν από τη χθεσινή αναφορά του στη Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι η θυσία των 130 θυμάτων της τρομοκρατίας πέρυσι στη Γαλλία θα είχε αντιμετωπιστεί αλλιώς αν κάποιοι οπλοφορούσαν.

Από την άλλη μεριά, η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον προκάλεσε τον Τραμπ στο παρελθόν όταν είχε αρχικά κατηγορήσει την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι θα καταργήσει τη δεύτερη συνταγματική πράξη των ΗΠΑ, που επιτρέπει την οπλοφορία. Έτσι, στη διάρκεια του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια, η ίδια, είχε δηλώσει: «Δεν πρόκειται να καταργήσω την αναφερόμενη διάταξη. Εκείνο που χρειάζεται είναι μεταρρυθμίσεις της κοινής λογικής» στη νομοθεσία της οπλοκατοχής, είχε τονίσει η ίδια.

«Απειλή δολοφονίας»

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν την ομιλία του Τραμπ ένα ακόμη δείγμα της ακαταλληλότητάς του να εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας: «Μη νομίζετε ότι πρόκειται για μια πολιτικά ατυχή στιγμή. Πρόκειται για απειλή δολοφονίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εθνικής τραγωδίας και κρίσης» έγραψε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Μέρφι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο γενικότερος τόνος των αναρτήσεων στα κοινωνικά μέσα, μετά τη χθεσινή ομιλία του Τραμπ ήταν περισσότερο αρνητικός, παρά θετικός σε μία αναλογία 2,5 σχολίων προς ένα, σύμφωνα με την εταιρία ανάλυσης δεδομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Zoomph.

Παράλληλα, η φράση #ProtectHilary αναδείχτηκε σε μία από τις κυρίαρχες τάσεις σχολιασμού στο Twitter.

Δημοφιλή