Ουκρανία: Εντολή Ποροσένκο στον στρατό να είναι σε ύψιστη επιφυλακή στο Ντονμπάς

Ουκρανία: Εντολή Ποροσένκο στον στρατό να είναι σε ύψιστη επιφυλακή στο Ντονμπάς
Soldier of the Donbass battalion goes to his surveillance post in the frontline of Shyrokyne, Ukraine. In background, the Azov sea. (Photo by Celestino Arce/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)
Soldier of the Donbass battalion goes to his surveillance post in the frontline of Shyrokyne, Ukraine. In background, the Azov sea. (Photo by Celestino Arce/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι έδωσε εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στην Κριμαία και στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς να τεθούν στο πιο υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για μάχη, μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς για ουκρανική έφοδο στην Κριμαία.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters πως η Ουκρανία πραγματοποιεί από χθες Τετάρτη προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε χθες Τετάρτη το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τρομοκρατικές μεθόδους στην προσπάθεια να προκαλέσει μια νέα σύγκρουση και να αποσταθεροποιήσει την Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Η Ουκρανία απέρριψε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις πρόσχημα ώστε η Ρωσία να εκτοξεύσει και άλλες στρατιωτικές απειλές κατά της Ουκρανίας.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι θάνατοι θα έχουν συνέπειες

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διεμήνυσε ότι οι θάνατοι ενός ρώσου στρατιώτη κι ενός υπαλλήλου της υπηρεσίας ασφάλειας FSB σε συγκρούσεις στα σύνορα της Κριμαίας με την Ουκρανία θα έχουν συνέπειες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ρωσική διπλωματία υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες «αποσταθεροποίησης» της Κριμαίας είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία», ότι «θα εγγυηθούμε αναμφίβολα τη σταθερότητα και την ασφάλεια» στην Κριμαία, ενώ «προειδοποίησε το Κίεβο και τους πάτρωνές του» ότι «η ζημιά που προκαλούν στη Ρωσία, οι απώλειες ρωσικών στρατευμάτων, δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε εκ νέου τη Δύση να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία ώστε να μην κάνει περαιτέρω επικίνδυνα βήματα.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης κι ένας πράκτορας της FSB σκοτώθηκαν σε δύο επεισόδια, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, σε βίαια επεισόδια στα σύνορα της Κριμαίας με την Ουκρανία. Το Κίεβο διέψευσε ότι τα επεισόδια αυτά συνέβησαν καν.

Εξάλλου δικαστήριο της Κριμαίας διέταξε σήμερα Πέμπτη να προφυλακιστεί για δύο μήνες ένας ύποπτος για τον σχεδιασμό μιας επίθεσης στην περιοχή αυτή, ο Γεβγένι Πανόφ.

Ο Πανόφ, ουκρανός υπήκοος, γεννημένος το 1977 και κάτοικος της περιφέρειας Ζαπορίζια, φέρεται να σχεδίασε μια «τρομοκρατική επίθεση» στην Κριμαία την περασμένη εβδομάδα και διατάχθηκε «η προφυλάκισή του για δύο μήνες», ανέφερε δικαστική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Η ουκρανική αστυνομία από την πλευρά της άρχισε έρευνα για την απαγωγή του Πανόφ. Πηγή των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας διέψευσε ότι ο Πανόφ απήχθη, εξηγώντας ότι είχε περάσει τα σύνορα μέσω φυλακίου κι είχε εισέλθει στο έδαφος της Κριμαίας.

ΗΠΑ: Αποκλιμακώστε την ένταση

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις εντάσεις στα σύνορα της Ρωσίας και της Ουκρανίας και καλεί τα δύο μέρη να αποκλιμακώσουν την ένταση αλλά και τη ρητορική τους, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ελίζαμπεθ Τριντό.

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ενέργεια, περιλαμβανομένης της ρητορικής, περιλαμβανομένων των δηλώσεων, υπάρχει πιθανότητα να κλιμακώσει μια ήδη πολύ τεταμένη, πολύ επικίνδυνη κατάσταση», είπε η Τριντό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή