Η επικίνδυνη νέα κόντρα Ουκρανίας- Ρωσίας για την Κριμαία μετά την απόπειρα «μυστικής εισβολής»

Η επικίνδυνη νέα κόντρα Ουκρανίας- Ρωσίας για την Κριμαία μετά την απόπειρα «μυστικής εισβολής»
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Alexander Ermochenko / Reuters

Αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας διαφαίνεται στον ορίζοντα, καθώς η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι προσπάθησε να διοργανώσει και πραγματοποιήσει ένοπλες επιθέσεις στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014.

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανακοίνωσε πως δύο απόπειρες έλαβαν χώρα το σαββατοκύριακο και ότι σκοτώθηκαν ένας Ρώσος στρατιώτης και ένας εργαζόμενος της FSB. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, κατηγορώντας το Κίεβο πως υιοθετεί «πρακτικές τρομοκρατίας» αντί να προσπαθεί να επιλύσει με ειρηνικά μέσα την κρίση, προβαίνοντας σε «ανόητες και εγκληματικές ενέργειες» και λέγοντας ότι η Ουκρανία παίζει «ένα επικίνδυνο παιχνίδι», καθώς η Μόσχα δεν μπορεί να παραβλέψει τους θανάτους αυτούς.

Δεδομένου του ότι πίσω από τις απόπειρες επιθέσεων φέρεται να βρίσκεται το Κεντρικό Διευθυντήριο Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας , ανέφερε πως είναι «άσκοπο» να υπάρξει συνάντηση με τις παρούσες αρχές της Ουκρανίας για να βρεθεί λύση.

Η FSB ανακοίνωσε την Τετάρτη τον εντοπισμό ενός πυρήνα ατόμων που είχαν διεισδύσει στην Κριμαία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today, εκρηκτικοί μηχανισμοί και πυρομαχικά των ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού βρέθηκαν επί σκηνής, ενώ άλλες προσπάθειες από ουκρανικές ομάδες «επιδρομέων και τρομοκρατών» να περάσουν τα σύνορα απετράπησαν από τις ρωσικές δυνάμεις μέσα στην εβδομάδα, ανακοίνωσε η FSB. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Stratfor, μεταξύ των στόχων της ομάδας σαμποτέρ που εντοπίστηκε κοντά στην πόλη του Αρμιανσκόν στην Κριμαία στις 6 Αυγούστου, περιλαμβάνονταν σημαντικές υποδομές και εγκαταστάσεις.

Η ουκρανική κυβέρνηση απορρίπτει την αναφορά της FSB, κατηγορώντας τη Μόσχα για προβοκάτσια, με τον πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, να κάνει λόγο για «παράλογους και κυνικούς» ισχυρισμούς και να υποστηρίζει ότι το Κίεβο είναι αποφασισμένο να πάρει πίσω την Κριμαία μέσω της πολιτικής και διπλωματικής οδού. «Αυτές οι φαντασιώσεις είναι μόνο ένα πρόσχημα για περισσότερες στρατιωτικές απειλές εναντίον της Ουκρανίας» πρόσθεσε.

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση της Stratfor, η ανακοίνωση της FSB συμπίπτει με αναφορές περί αύξησης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κριμαία αυτή την εβδομάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα Αμερικανοί διπλωμάτες, σε press briefing στο οποίο συμμετείχε και η HuffPost Greece, έκαναν λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, με συνεχιζόμενη προσέλευση μαχητών και βαρέος οπλισμού στις περιοχές που ελέγχονται από τους φιλορώσους αποσχιστές.

Όσον αφορά στην Κριμαία, οι αναφορές περί κινήσεων ρωσικών στρατευμάτων την περασμένη εβδομάδα επικεντρώνονται κοντά στις ρωσικές θέσεις στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου και κατά μήκος των στενών του Κερτς. Επίσης, Ουκρανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πτήσεις ελικοπτέρων και drones κοντά και πάνω από τα σύνορα μεταξύ της Κριμαίας και της Ουκρανίας, που το Κίεβο θεωρεί προοίμιο νέων ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Όπως σημειώνεται ωστόσο από τη Stratfor, «εισβολές»/ επιδρομές τέτοιου είδους έχουν λάβει χώρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο μέχρι τώρα καμία εξ αυτών δεν είχε προκαλέσει τόσο μεγάλης κλίμακας αντίδραση. «Οι ισχυρισμοί της FSB δεν είναι μη ρεαλιστικοί- άλλωστε, οι συγκαλυμμένες επιχειρήσεις αποτελούν αναμενόμενο κομμάτι μιας σύγκρουσης όπως αυτή στην Ουκρανία. Ωστόσο, μέσω μιας τέτοιας επιχείρησης, η Ουκρανία φαίνεται να ρισκάρει πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία, κάτι που θα ήθελε να αποφύγει- αν και το Κίεβο δεν έκανε πολλά για να εμποδίσει «μη κρατικές δυνάμεις» να καταστρέψουν υποδομές που μετέφεραν ηλεκτρισμό στην Κριμαία στα τέλη του 2015.

Σύμφωνα με τη Stratfor, υπάρχουν προβληματισμοί στην Ουκρανία πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το συμβάν σαν αφορμή για περισσότερες στρατιωτικές εισβολές στη χώρα, καθώς οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν αυξηθεί μέσα στους τελευταίους μήνες. Επίσης, από τη στιγμή που η Ε.Ε. αποφάσισε να ανανεώσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, η Μόσχα δεν έχει άμεσο κίνητρο για να προβεί σε κινήσεις αποκλιμάκωσης- απεναντίας, κλιμάκωση των συγκρούσεων θα τη συνέφερε, καθώς κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την Ουκρανία και θα τραβούσε την προσοχή της Δύσης.

Παρόλα αυτά, εκτιμάται, μία νέα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση πιο βαθιά στην Ουκρανία θα αποτελούσε ρίσκο για τη Ρωσία, αυξάνοντας τη στήριξη της Δύσης προς το Κίεβο και εντείνοντας την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. για τη διατήρηση σε ισχύ των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία θα μπορούσε να επωφεληθεί από έντονη μεν, περιορισμένη δε, δραστηριότητα, ειδικά εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, καθώς μειώνεται η στήριξη προς το κυβερνών κόμμα (Ενωμένη Ρωσία), και το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια «αναζωπύρωση» για να τονώσει το εθνικιστικό συναίσθημα. Σε αυτό το πλαίσιο πιθανώς να εντάσσεται και η μεγάλη προβολή της αποτροπής των επιθέσεων στην Κριμαία από τα ρωσικά ΜΜΕ.

Επίσης- καταλήγει η ανάλυση- τα γεγονότα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια κομβική στιγμή της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης: Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει υπαινιχθεί πως θα ήθελε να επιτύχει μια συμφωνία με τη Ρωσία για την Ουκρανία πριν το τέλος της θητείας του, κάτι που αφήνει περιθώριο μόλις λίγων μηνών. Επιπρόσθετα, ο Πούτιν θα ήθελε την ευκαιρία για μια τελευταία συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο. Τους τελευταίους μήνες, οι διπλωματικές προσπάθειες σχετικά με τις κρίσεις στην Ουκρανία, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν ενταθεί, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διαφορές. Τα τελευταία γεγονότα στην Κριμαία ίσως να αποτελέσουν λόγο κλιμάκωσης, που θα επηρεάσει τόσο τη σχέση της Ρωσίας με την Ουκρανία, όσο και τις διαπραγματεύσεις της με τη Δύση.

Δημοφιλή