Το άρθρο του Daily Beast που «έβαλε σε κίνδυνο» τους ομοφυλόφιλους αθλητές του Ρίο και εξόργισε τον κόσμο

Το άρθρο του Daily Beast που «έβαλε σε κίνδυνο» τους ομοφυλόφιλους αθλητές του Ρίο και εξόργισε τον κόσμο

Ένας ομοφυλόφιλος ολυμπιονίκης κατηγόρησε πρόσφατα μεγάλο site πως «βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων», αναφερόμενος στο θέμα που είχε δημοσιεύσει το εν λόγω site, στο οποίο αποκάλυπτε τους ομοφυλόφιλους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Grindr (το Tinder των ομοφυλόφιλων).

Ο Amini Fonua είπε πως ταράχτηκε σε σημείο δακρύων από το άρθρο του Daily Beast, το οποίο και αποσύρθηκε όταν οι υπεύθυνοι παραδέχθηκαν πως είχαν αποκαλύψει τις ταυτότητες των ομοφυλόφιλων αθλητών του Ρίο οι οποίοι δεν έχουν ακόμα παραδεχτεί ανοιχτά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Ο 26χρονος Fonua από την Τόνγκα που διαγωνίζεται στα 100μ πρόσθιο των ανδρών, απάντησε στο άρθρο λέγοντας πως οι straight άνθρωποι «δεν θα μάθουν ποτέ τον πόνο του να αποκαλύπτεις την αλήθεια σου».

«Είναι ακόμα παράνομο να είσαι gay στην Τόνγκα και παρότι εγώ είμαι αρκετά δυνατός για να είμαι ο εαυτός μου μπροστά στον κόσμο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλοι. Σεβαστείτε το αυτό», έγραψε σε ένα από τα πολλά tweets που δημοσίευσε στο Twitter του.

Σε ένα άλλο tweet, ο Fonua δηλώνει πως ο δημοσιογράφος που έγραψε το εν λόγω άρθρο θα πρέπει να ντρέπεται και τον κατηγορεί πως μάλλον σκέφτηκε «ότι θα ήταν αστείο να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων στο (ολυμπιακό) χωριό».

Το πρωκτικό σεξ παραμένει παράνομο στην Τόνγκα, το νησί του Νότιου Ειρηνικού, όπου η μέγιστη ποινή για σοδομισμό είναι 10 χρόνια φυλάκιση.

Ο συναθλητής του Fonua και αργυρός ολυμπιονίκης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, Gus Kenworthy, ο οποίος είναι επίσης gay, κατηγόρησε με τη σειρά του το Daily Beast που «ξεμπρόστιασε τόσους αθλητές» και είπε πως το άρθρο τους είναι το ανάλογο μιας «παγίδας».

Μετά από τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν, η συντακτική ομάδα του Daily Beast δημοσίευσε μια επιστολή ανακοινώνοντας πως θα πάρουν ένα «άνευ προηγουμένου αλλά απαραίτητο βήμα» και θα κατεβάσουν το επίμαχο άρθρο.

Παρά το γεγονός πως τροποποίησαν το άρθρο αρκετές φορές για να επεξεργαστούν όλα τα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά των αθλητών για τους οποίους μιλούσαν και αποκάλυπταν τη δράση τους στο Grindr, οι συντάκτες του site παραδέχθηκαν πως είχα αποτύχει στο να διατηρήσουν τις περήφανες αξίες τους, συμπεριλαμβανομένης αυτής του να αποτελούν μια φωνή υποστήριξης για την LGBT κοινότητα ανά τον κόσμο.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επίσημη δήλωση παρακάτω.

«Όπως αναφέρεται στην επιστολή του συντάκτη μας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σήμερα, θεωρήσαμε αρχικά πως μια ταχεία απομάκρυνση οποιονδήποτε αναγνωρίσιμων χαρακτηριστικών και μια καλύτερη αποσαφήνιση των προθέσεών μας θα ήταν ένας επαρκής τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα.

Η αρχική μας αντίδραση ήταν πως η ολοκληρωτική απομάκρυνση του κομματιού δεν ήταν αναγκαία. Κάναμε λάθος. Λυπούμαστε πολύ. Και ζητάμε συγγνώμη από τους αθλητές που μπορεί να βρέθηκαν ακούσια σε κίνδυνο από το κείμενό μας.

Σήμερα δεν καταφέραμε να διατηρήσουμε ένα σημαντικό σύνολο αξιών του The Daily Beast. Αυτές οι αξίες -που περιλαμβάνουν το να ορθώνεις το ύψος σου στους bullies και τους φανατικούς και, κυρίως, να είσαι μια υπερήφανη, σταθερά υποστηρικτική φωνή για την LGBT κοινότητα ανά τον κόσμο- αποτελούν τον πυρήνα της δέσμευσής μας στη δημοσιογραφία και της δέσμευσής μας στο να υπηρετούμε τους αναγνώστες μας.

Ως αίθουσα σύνταξης, επιτυγχάνουμε μαζί και αποτυγχάνουμε μαζί και αυτό που έγινε σήμερα ήταν μια αποτυχία για ολόκληρο το The Daily Beast, όχι για ένα μόνο άτομο. Το άρθρο δεν είχε σκοπό να κάνει κακό ή να υποβαθμίσει τα μέλη της LGBT κοινότητας, αλλά οι προθέσεις δεν έχουν σημασία, οι επιπτώσεις έχουν.

Ελπίζουμε πως αφαιρώντας ένα άρθρο που έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τις αξίες μας όσο και με αυτό που φιλοδοξούμε να πετύχουμε ως δημοσιογράφοι, θα αποδείξει πόσο σοβαρά παίρνουμε το λάθος μας. Κάναμε λάθος. Θα φροντίσουμε να το ξεπληρώσουμε».

Η δήλωση άλλαξε αρκετές φορές μετά τη δημοσίευσή της, πρώτα με την προσθήκη του «λυπούμαστε πολύ» και έπειτα προσθέτοντας μια εκτεταμένη συγγνώμη προς τους αθλητές που το άρθρο επηρέασε άμεσα.

Μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης ο Fonua έγραψε στο Twitter πως τόσο αυτός όσο και οι εκατοντάδες άλλοι που άσκησαν κριτική απέναντι στο Daily Beast είχαν «επιτύχει στο να νικήσουν την άγνοια με αλήθεια και ειλικρίνεια».

Η απολογία της ιστοσελίδας έγινε δεκτή και από άλλους, υπάρχουν αρκετοί όμως που εξακολουθούν να αμφισβητούν το πώς αυτή η απολογία θα μπορέσει να διορθώσει οποιαδήποτε ζημιά προκάλεσε ή πρόκειται να προκαλέσει το άρθρο.

Δυστυχώς το παραπάνω περιστατικό δεν είναι το πρώτο που μιλά για το θέμα της αντιμετώπισης των LGBT αθλητών που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Το ζήτημα της αρρενωπότητας ήρθε στο προσκήνιο την Πέμπτη, όταν μια LGBT φιλανθρωπική οργάνωση κατηγόρησε την MailOnline για διαιώνιση των στερεοτύπων των φύλων αντί να γιορτάζει την ιστορική νίκη της ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας στις καταδύσεις.