«She Plays, We Win»: Ένα φωτογραφικό project μας συστήνει τα σκληρά κορίτσια που ακολουθούν τα όνειρά τους

«She Plays, We Win»: Ένα φωτογραφικό project μας συστήνει τα σκληρά κορίτσια που ακολουθούν τα όνειρά τους

Η φωτογράφος Christine Rose ελπίζει πως η τελευταία της δουλειά θα βοηθήσει στο να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τα νεαρά κορίτσια μέσω του αθλητισμού.

Με τίτλο «She Plays, We Win», το project της Rose περιλαμβάνει υπέροχες, εντυπωσιακές και γεμάτες δύναμη φωτογραφίες νεαρών αθλητριών από 7 έως 14 ετών. «Εμπνέομαι από τα σκληρά μικρά κορίτσια παντού -από το ξεθωριασμένο μανό τους, από τα γδαρμένα γόνατά τους και το θαρραλέο πνεύμα τους», λέει η Rose στη HuffPost US. «Η δουλειά μου έχει στόχο να γιορτάσει την αυτοπεποίθηση και το πάθος με τον αθλητισμό τώρα, επειδή αυτό θα έχει άμεση συσχέτιση στην έκβασή τους ενώ θα μεγαλώνουν και θα γίνονται ισχυρές, ανεξάρτητες γυναίκες σε αυτόν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο».

«Στόχος με αυτό το project είναι να φωτογραφίζω μικρά κορίτσια που θα εμπνέουν άλλα μικρά κορίτσια που μπορεί να μην έχουν την αυτοπεποίθηση να ξεκινήσουν κάτι τέλειο (κάτι σαν το skateboarding ή το baseball!)», συμπληρώνει. «Πρέπει να τιμήσουμε αυτά τα κορίτσια τώρα, έτσι ώστε η χειραφέτηση αυτή να τις ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Το #ShePlaysWeWin περιλαμβάνει αθλήτριες όπως η Charli, το μόνο κορίτσι στην ομάδα της στο χόκεϊ επί πάγου, η οποία ελπίζει πως τα κορίτσια που θα δουν τις φωτογραφίες της θα θέλουν και αυτές, με τη σειρά τους, να παίξουν χόκεϊ. «Η Charli θέλει κάθε μικρό κορίτσι να ξέρει πως μπορεί να το κάνει και να μην αποθαρρυνθεί από οτιδήποτε και αν της λέει ο κόσμος», λέει η Rose.

Η Rose βρήκε τις αθλήτριες των φωτογραφιών της αφού ήρθε σε επικοινωνία με οργανισμούς που δουλεύουν έχοντας ως στόχο τη φυλετική ισότητα στα σπορ και στη ζωή, όπως το Girl is NOT a 4 Letter Word της Cindy Whitehead και το Baseball For All της Justine Siegal. Μετά τις πρώτες λήψεις, η φωτογράφος ήρθε επίσης σε επικοινωνία με τους γονείς των νεαρών αθλητριών μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Ενώ εργαζόταν με αυτά τα τρομερά κορίτσια, πολλά εκ των οποίων αγωνίζονται σε αθλήματα που είναι κατά παράδοση «αντρικά», η Rose έμαθε πως δεν είναι μόνο «εκπληκτικά ταλαντούχες σε αυτό που κάνουν» αλλά έχουν και μια μεγάλη ποικιλία ενδιαφερόντων πέρα από τον αθλητισμό.

Όταν ρώτησε την 7χρονη Sky τι είναι αυτό που την κάνει να νιώθει όμορφη, η μικρή είπε «Όταν καταφέρνω να κάνω άψογα ένα κόλπο (στο skate) ή όταν χορεύω. Ή όταν κάνω διάφορα με το μακιγιάζ μπροστά στον καθρέφτη».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, μια 10χρονη ποδοσφαιριστής, η Julia, είπε «Νιώθω πιο όμορφη από ποτέ όταν είμαι έξω και τρέχω γρήγορα και βάζω γκολ».

«Αυτά τα μικρά κορίτσια είναι φανταστικά και πρέπει να πω πως όλα τους είναι πολύ, πολύ ξεχωριστά», λέει η Rose στη HuffPost. «Θέλω πραγματικά οι ψυχές αυτών των κοριτσιών να λάμψουν μέσα από τα πορτρέτα τους. Θέλω να δω τη δύναμή τους, τις ιστορίες τους, το πάθος τους μέσα από τα μικρά φωτεινά μάτια τους».

Η Rose ελπίζει πως το «She Plays, We Win» θα εξελιχθεί πέρα από τις φωτογραφίες. Προσκαλεί τον κόσμο να μοιραστεί τις δικές του φωτογραφίες χρησιμοποιώντας το hashtag #sheplayswewin και οραματίζεται να ξεκινήσει ένα εξωσχολικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει αθλήματα ή/και μαθήματα φωτογραφίας για τα νεαρά κορίτσια.

«Είναι πολύ δύσκολο να είσαι ένα μικρό κορίτσι στη σημερινή κοινωνία», λέει η φωτογράφος. «Βλέπεις συνέχεια τόσες πολλές φωτογραφίες που σου λένε τι σημαίνει να είσαι όμορφη που, ειλικρινά, χρειάζεται να βλέπουμε περισσότερο αθλητισμό, περισσότερη δύναμη, περισσότερα σκληρά μικρά κορίτσια που δείχνουν πως μπορούν να σταθούν στο ίδιο ύψος με τα αγόρια και να κάνουν παρέα μαζί τους, περισσότερα μικρά κορίτσια με το δικό τους προσωπικό στυλ».

«Ομορφιά είναι οτιδήποτε θες εσύ να είναι», προσθέτει η Rose.