Βρετανός YouTuber πήγε, είδε και παρουσίασε το «άλλο πρόσωπο» της Βόρειας Κορέας. Προπαγάνδα ή άγνοια;

Βρετανός YouTuber πήγε, είδε και παρουσίασε το «άλλο πρόσωπο» της Βόρειας Κορέας. Προπαγάνδα ή άγνοια;
YouTube

Βρετανός δημιουργός περιεχομένου στο YouTube ονόματι Louis Cole -γνωστός και με το ψευδόνημο “FunForLouis”- έχει δεχτεί κατηγορίες για τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε την Βόρεια Κορέα μέσα από τα ταξιδιωτικά του βίντεο.

Ο δημοφιλής YouTuber, που μετρά σχεδόν δύο εκατομμύρια συνδρομητές, δημοσίευσε τις προηγούμενες ημέρες επτά βίντεο που δείχνουν ένα διαφορετικό πρόσωπο της χώρας που έχει χαρακτηριστεί από την Διεθνή Αμνηστία ως «μια δική της κατηγορία όσον αφορά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πιο συγκεκριμένα, επέλεξε να μην δείξει τις συνθήκες φτώχειας και ανελευθερίας που κυριαρχούν στην χώρα, αλλά να διασκεδάσει σε πάρκα αναψυχής, να παίξει με τα παιδιά των ντόπιων, να δαμάσει τα κύματα με Βορειοκορεάτισσες σέρφερ, ακόμα και να κάνει φάρσες σε μέλη του στρατού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι συνδρομητές του και μη που άσκησαν οξεία κριτική στο εγχείρημά του, κατηγορώντας τον για προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Η βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα «The Sun» ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο YouTuber φέρεται να πληρώθηκε από τις αρχές της χώρας για να γυρίσει ένα προπαγανδιστικό βίντεο για χάρη του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σε πεντάλεπτο βίντεο που δημοσίευσε ο ίδιος στις 17 Αυγούστου, ο Cole διαψεύδει τις φήμες ότι κρύβονταν «σκοτεινά» συμφέροντα πίσω από τα βίντεό του, λέγοντας πως αυτό που ήθελε ήταν να επικεντρωθεί στα θετικά σημεία και να αναδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο της Βόρειας Κορέας για λόγους που δεν σχετίζονται με την κυβερνητική προπαγάνδα.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο Independent είχε δημοσιεύσει λίστα με τα πιο «διασκεδαστικά» πράγματα που μπορεί να κάνει ή να βρει κανείς στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα πάντα με τα βίντεο του Cole.

  • Jaffa Cakes (γεμιστά μπισκότα που μπορεί να βρει κανείς και στην Κίνα)
  • Ελευθερία κινήσεων στο αεροδρόμιο – π.χ. δεν χρειαζόταν να βγάλουν τα παπούτσια τους στον έλεγχο (μόνο που όλοι ξέρουμε ότι αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας)
  • Μεγάλα γεύματα (η Βόρεια Κορέα έχει περάσει μεγάλες περιόδους πείνας από το 1990 και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λιμού)
  • Τα ξενοδοχεία παρέχουν υπηρεσίες μασάζ
  • Μπορεί να βρει κανείς διασκεδαστικά πάρκα αναψυχής
  • Οι τουρίστες στην πρωτεύουσα δεν ξεπερνούν τους 100 (ίσως γιατί ελάχιστοι έχουν πρόσβαση στη χώρα)
  • Όλοι έχουν τρόπους
  • Οι ντόπιοι λατρεύουν τα μαλλιά του (αρκετοί δεν έχουν ξαναδεί ράστα, ενώ οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 28 νόμιμα χτενίσματα)

Δημοφιλή