Το απαιτητικό δίμηνο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Έξι κρίσιμα προαπαιτούμενα και η υποδόση των 2,8 δισεκ. ευρώ

Το απαιτητικό δίμηνο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. 6 κρίσιμα προαπαιτούμενα και η υποδόση των 2,8 δισεκ. ευρώ
Sepetember 2016 Calendar on cork board , 3d render
Sepetember 2016 Calendar on cork board , 3d render
_ba_ via Getty Images

Δυόμιση κρίσιμους μήνες έχει, ξανά, μπροστά της η κυβέρνηση καθώς καλείται να «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες που έχει με τους δανειστές και από τις οποίες εξαρτάται η αναμενόμενη εκταμίευση της υποδόσης των 2,8δισεκ. ευρώ αλλά και η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης που η κυβέρνηση θέλει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η κυριακάτικη εφημερίδα Real News, από τα 15 προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί από τον Ιούνιο, υπάρχουν έξι και μάλιστα κρίσιμα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να μπορέσει να η δόση να φτάσει στην Ελλάδα έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Τα έξι κρίσιμα προαπαιτούμενα είναι:

  • Η σύσταση και στελέχωση του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει αδυναμία εξεύρεσης στελεχών εξαιτίας της άρνησης ανάληψης της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου. Βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές αυτός θα είναι Έλληνας και θα επιλεγεί από την κυβέρνηση.
  • Η μεταφορά των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κα) στο υπερ-ταμείο
  • Η ψήφιση στην Βουλή της σύμβασης πώλησης του Ελληνικού
  • Η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ πρέπει να αποφασίσει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και να προκηρύξει διαγωνισμό για τη διάθεση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή. Βάσει της συμφωνίας, η προκήρυξη του διαγωνισμού έπρεπε να είχε γίνει τον Ιούλιο
  • Οι τρεις νομοθετικές αλλαγές για ισάριθμη κατάργηση μειωμένων εισφορών για 1,5εκατ ασφαλισμένους
  • Η ολοκλήρωση των αλλαγών σε επίπεδο προσώπων στις τράπεζες και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Στη λίστα με τα προαπαιτούμενα υπάρχουν ακόμη αλλαγές στην αγορά ενέργειας και κυρίως στο φυσικό αέριο, ο ορισμός μελών του συμβουλίου διοίκησης της νέας Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η πρόσκληση από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις στην Εγνατία Οδό κα.

Δημοφιλή