Αεροσυνοδός σε πτήσεις ιδιόκτητων αεροσκαφών VIP εξομολογείται 10 πράγματα που έζησε και παραξενιές πελατών

Αεροσυνοδός σε πτήσεις ιδιόκτητων αεροσκαφών VIP εξομολογείται 10 πράγματα που έζησε και παραξενιές πελατών
'Outdoor portrait of a beautiful flight attendant standing on the aircraft stairs, waiting for travellers.'
Izabela Habur via Getty Images
'Outdoor portrait of a beautiful flight attendant standing on the aircraft stairs, waiting for travellers.'

Η Emilia George έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως αεροσυνοδός σε πτήσεις VIP charter jets διάσημων καλλιτεχνών και πολυεκατομμυριούχων και όπως γράφει στην Telegraph έμαθε να περιμένει...τα πάντα. Μεταξύ αυτών, επέλεξε να μοιραστεί 10 πράγματα που έμαθε όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ των οποίων και παραξενιές των πλουσίων. Κάποια λίγο πολύ τα φανταζόμασταν αλλά για κάποιες από τις υπερβολές που περιγράφει, η φαντασία μας αποδείχθηκε «φτωχή».

  • Pole dancing και χρυσοί θρόνοι

Είναι πολύ εύκολο να δει κανείς το εσωτερικό ενός VIP charter jet κάνοντας αναζήτηση στο Google. Ωστόσο είναι δύσκολο να δει κανείς το εσωτερικό ενός ιδιόκτητου αεροσκάφους που έχει κατασκευαστεί κατά παραγγελία ενός πολύ πλούσιου πελάτη και με ειδικές προδιαγραφές. Όλα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας, τελευταίας τεχνολογίας και η διακόσμηση πολυτελής. Θέλουν να έχουν το πιο εντυπωσιακό αεροσκάφος γι αυτό και πολλοί πάνε ένα βήμα πιο μακριά βάζοντας τη δική τους προσωπική πινελιά. Υπάρχουν ιδιωτικά αεροσκάφη με γυμναστήρια, ντισκοτέκ, στύλους για pole dancing ή ακόμη και θρόνος από ατόφιο χρυσάφι. Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος διακόσμησης υπερβαίνει το κόστος αγοράς του αεροσκάφους.

  • Τα τυχερά του επαγγέλματος

Μεταξύ των θετικών του επαγγέλματος πάντως είναι πως όταν δουλεύεις για τόσο πλούσιους πελάτες, μένεις σε χλιδάτα ξενοδοχεία, γευματίζεις στα καλύτερα εστιατόρια ενώ όλα τα έξοδά είναι καλυμμένα. Οι πελάτες θέλουν να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους και συχνά προσφέρουν ταξίδια. Όπως αναφέρει η George, μια φορά τα μέλη πληρώματος ιδιωτικού αεροσκάφους έλαβαν ως δώρο 3.000 λίρες Αγγλίας ο καθένας, σε άλλους έχουν κάνει δώρα ρολόγια Rolex ή τσάντες Hermes. Όσοι φροντίζουν διασημότητες, συχνά λαμβάνουν προσκλήσεις για πάρτι VIP ή εξασφαλίζουν πάσο στα παρασκήνια, για τις συναυλίες συγκροτημάτων και τραγουδιστών.

  • Πονηρές προτάσεις

Ο συνδυασμός πάμπλουτων πελατών και όμορφων γυναικών, πρόθυμων να τους εξυπηρετήσουν δεν είναι και ο ιδανικότερος. Οι προτάσεις για δείπνο, οι επισκέψεις στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και οι απρεπείς χειρονομίες είναι συχνά φαινόμενα. «Ένας ιδιοκτήτης (σ.σ. αεροσκάφους) είχε ντύσει το πλήρωμα καμπίνας με kinky στολές αντί για της κανονικές. Κάποιος μπορεί να αρνηθεί ευγενικά αλλά σίγουρα θα χάσει την “εύνοια” (σ.σ. του πελάτη) για κάποιες μέρες».

  • Περίεργες αποσκευές και...λιοντάρια επιβάτες

Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν την πολυτέλεια να είναι ιδιοκτήτες αεροσκάφους είναι και πληθωρικοί. Έτσι, πολύ συχνά κουβαλάνε μαζί τους διάφορα περίεργα πράγματα. «Μια κυρία έφερε ένα τεράστιο κουτί γεμάτο μέχρι πάνω με κοσμήματα Tiffany που ήταν μέσα σε όμορφα κουτάκια σε ανοιχτό μπλε χρώμα. Ένας άλλος μετέφερε μια μεγάλη συλλογή όπλων». Μεταξύ δεν των ζώων που συχνά συνταξιδεύουν είναι γεράκια, λιονταράκια ή ακόμη και μαϊμούδες ντυμένες με Burberry.

  • Ιδιωτικό αεροσκάφος όπως...ταξί

Όταν κάποιος έχει ιδιωτικό jet τα λεφτά σίγουρα δεν είναι πρόβλημα. Όπως αναφέρει, έχει δει να σερβίρεται δείπνο 1εκατ λιρών και σαλάτες αξίας 700 λιρών Αγγλίας ενώ συχνά τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται τόσο συχνά όπως τα ταξί από έναν «κοινό θνητό». Για παράδειγμα «Ένα ζευγάρι που έχει χωρίσει και ο ένας δεν θέλει να δει τον άλλο, αλλά έχουν κοινή κηδεμονία επί του σκύλου τους, δεν διστάζουν να στέλνουν μπρος και πίσω το χαϊδεμένου τους κατοικίδιο».

  • Απίστευτες απαιτήσεις

Μπορεί να βρίσκεστε στα 38.000 πόδια ή σε ένα μικρό νησάκι στη στη μέση του ωκεανού αλλά όταν ο πελάτης θέλει κάτι, πρέπει να ικανοποιηθεί. Μπορεί να χρειαστεί να πας να αγοράσεις μια κονσέρβα χαβιάρι, πληρώνοντας 500 λίρες σε ταξί ή να πρέπει βρεις μπάντα για την τελετή υποδοχής ενός πελάτη.

  • Διαθέσιμη όλο το 24ωρο για μήνες

Σε αντίθεση με τις προγραμματισμένες πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών οι αεροσυνοδοί ιδιωτικών αεροσκαφών μπορεί να κάνουν ακόμη και μήνες να επιστρέψουν στο σπίτι τους καθώς οι πελάτες θέλουν να έχουν το πλήρωμα διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Βέβαια την προγραμματισμένη ημέρα αναχώρησης είναι πιθανό να καθυστερήσουν ή να μην εμφανιστούν καν! Και πάλι όμως οι αεροσυνοδοί πρέπει να είναι έτοιμες τη στιγμή που θα κληθούν. Συχνά φροντίζουν για όλες τις λεπτομέρειες ώστε ο πελάτης να έχει μια άνετη πτήση σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει και...περιμένουν. «Αυτό σημαίνει πως κάθε μέρα παραγγέλνεις φρέσκα, πανάκριβα φαγητά και τελικά τα πετάς».

  • Οι ανέσεις εν ώρα εργασίας

«Όχι μόνο σερβίρεις πρίγκιπες αλλά σου συμπεριφέρονται και σαν να είσαι πριγκίπισσα», ισχυρίζεται η George. Η συμπεριφορά βέβαια διαφέρει από πελάτη σε πελάτη αλλά «εάν είσαι τυχερή θα έχεις στη διάθεσή σου προσωπικό οδηγό και βοηθό». Οι στολές έχουν συχνά την υπογραφή γνωστών σχεδιαστών, συνηθίζεται η διατίθεται στις αεροσυνοδούς μια προσωπικό πιστωτική κάρτα για αγορές. «Ο δε σεφ του αεροσκάφους θα σου μαγειρέψει ό,τι επιθυμείς».

  • Στραβά μάτια στις απιστίες

Μια από τις απαιτήσεις της δουλειάς είναι η αεροσυνοδός να κάνει τα «στραβά μάτια» όταν βλέπει τους πελάτες να ταξιδεύουν κάθε φορά και με άλλη συνοδό. Άλλες φορές πάλι μπορεί να ζητηθεί από την αεροσυνοδό να φροντίσει να εξαφανίσει κάθε ίχνος της παρουσίας της «άλλης» γυναίκας που μπορεί να προδώσει τους πελάτες. Έτσι μπορεί να χρειαστεί να «προσπαθείς να βγάλεις το κραγιόν από το κολάρο του πουκαμίσου». Βέβαιοι κάποιοι άλλοι πελάτες κάνουν κάτι πιο απλό. Ταξιδεύουν μαζί με τη γυναίκα και την ερωμένη τους.

  • Καλύτερα MacDonalds

Οι διατροφικές ιδιοτροπίες φαίνεται πως αφθονούν. Όπως φαίνεται, δεν είναι ασυνήθιστο να σερβίρεται σολομός που κατά την εκτροφή του «άκουγε» κλασσική μουσική. Όπως δεν είναι περίεργο τα γλυκά να είναι καλυμμένα από φύλλα χρυσού ή να υπάρχει η απαίτηση το γεύμα να σερβίρεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Μερικές φορές όμως τα γεύματα αξίας χιλιάδων ευρώ, λιρών ή δολαρίων συνοδευόμενα από σαμπάνια δεν είναι αρκετά και ο πελάτης ζητά από τον πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος στο κοντινότερο αεροδρόμιο για να παραγγείλει McDonald's.