Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβόλησε θανάσιμα κωφό έξω από το σπίτι του. Τον θεώρησε ύποπτο επειδή δεν σταμάτησε για έλεγχο

Αστυνομικός πυροβόλησε θανάσιμα κωφό έξω από το σπίτι του. Τον θεώρησε ύποπτο γιατί δεν σταμάτησε για έλεγχο

Τα περιστατικά στις ΗΠΑ κατά τα οποία οι αστυνομικοί φαίνεται να βιάζονται να τραβήξουν το όπλο τους και να ανοίξουν πυρ κατά υπόπτων πληθαίνουν και το γεγονός πως στα περισσότερα εξ αυτών τα θύματα είναι Αφροαμερικανοί και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις άοπλοι, συνιστούν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η προκατάληψη σε βάρος των μαύρων ή λατινοαμερικανών στους κόλπους της αστυνομίας είναι για πολλούς ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός αλλά συχνά παραβλέπεται ένα επιπλέον πρόβλημα που αφορά την καλή εκπαίδευση των ανδρών και των γυναικών που έχουν κληθεί να επιβάλουν το νόμο.

Ίσως μια τέτοια περίπτωση να είναι και αυτή με θύμα έναν 29χρονο κωφό που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο Daniel Harris οδηγούσε το αυτοκίνητό του, αργά το βράδυ και σύμφωνα με τις αρχές ένας αστυνομικός (για την ακρίβεια state trooper) προσπάθησε να τον σταματήσει για έλεγχο ή για υπερβολική ταχύτητα, όπως εξήγησαν εκπρόσωποι των αρχών.

Ο άνδρας όμως ήταν φυσικά αδύνατον να ακούσει τις σειρήνες του περιπολικού και έτσι συνέχισε να οδηγεί προς το σπίτι του.

Φτάνοντας εκεί όμως συνέβη το μοιραίο. Σύμφωνα με τον γείτονα του Harris, Mark Barringer που μίλησε για το περιστατικό το WCNC «Ήμουν στο υπαίθριο πάρκγινγκ του σπιτιού μου και είδα το περιπολικό να περνά με μεγάλη ταχύτητα...Περίπου 10 δευτερόλεπτα μετά, άκουσα έναν πυροβολισμό».

Αστυνομικοί ανέφεραν πως το θύμα και ο συνάδελφός τους Jermaine Saunders «συνεπλάκησαν» πριν ο τελευταίος τραβήξει το όπλο του και πυροβολήσει τον 19χρονο. Όπως όμως υποστηρίζουν οι γείτονες μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο άτυχος νεαρός δεν διαπληκτιζόταν με τον αστυνομικό αλλά προσπαθούσε να επικοινωνήσει χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα. Πιθανότατα ο αστυνομικός όμως εξέλαβε τις κινήσεις τους ως απειλητικές.

Τώρα η οικογένεια του Harris έχει ξεκινήσει online έρανο για την κάλυψη των εξόδων της κηδείας και της αποτέφρωσης ενώ τα εναπομείναντα κεφάλαια θα διατεθούν για τη δημιουργία ενός ιδρύματος στο όνομα εκλιπόντος με σκοπό την «να εκπαιδεύσει και να παράσχει στους αστυνομικούς την κατάλληλη εκπαίδευση για την αντιμετώπιση κωφών και κωφαλάλων».

Στόχος είναι να συγκεντρώσουν 20.000 ευρώ και ήδη 380 άτομα έχουν διαθέσει περί τα 15.000 δολάρια. Ελπίζουν δε να πείσουν τις αρχές να περάσει νόμο που θα προβλέπει την επισήμανση των αυτοκινήτων των κωφών ώστε να ξεχωρίζουν όταν οι αστυνομικοί ελέγχουν τις πινακίδες.

Όπως δήλωσε ο γείτονας του Harris, Mark Barringer, οι αστυνομικοί θα πρεπε να έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να μπορούν να αντιληφθούν πως αυτή ήταν μια εντελώς διαφορετική περίπτωση συγκριτικά με όλες τα άλλα περιστατικά όπου αστυνομικοί προσπάθησαν να σταματήσουν όχημα. «Για μένα, αυτό που έγινε είναι απολύτως απαράδεκτο».

Δημοφιλή