Δικαστής δίνει εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εξετάστεί νέα παρτίδα 14.900 ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον

Δικαστής δίνει εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εξετάσει νέα παρτίδα 14.900 ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον
U.S. Democratic presidential nominee Hillary Clinton delivers remarks at a gathering of law enforcement leaders at John Jay College of Criminal Justice in New York, U.S., August 18, 2016. REUTERS/Lucas Jackson
U.S. Democratic presidential nominee Hillary Clinton delivers remarks at a gathering of law enforcement leaders at John Jay College of Criminal Justice in New York, U.S., August 18, 2016. REUTERS/Lucas Jackson
Lucas Jackson / Reuters

Ένας δικαστής έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών χθες να εξετάσει 14.900 έγγραφα - τα περισσότερα από τα οποία φέρονται να είναι ηλεκτρονικά μηνύματα προς ή από την Χίλαρι Κλίντον - και να γνωμοδοτήσει για την πιθανή δημοσιοποίησή τους.

Τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν σε μία έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ανακρίσεων (FBI) για τη χρήση από την Κλίντον ενός ιδιωτικού εξυπηρετητή (server) ενώ ήταν υπουργός εξωτερικών, και αποτελούν τμήμα μιας παρτίδας που παρέδωσε το FBI στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν τελείωσε η έρευνά της. Το FBI αποφάνθηκε ότι η Κλίντον, με την χρήση του ιδιωτικού της εξυπηρετητή είχε αποβεί "ιδιαίτερα αμελής" με ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά πρότεινε να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της. Το θέμα κυνηγάει την Κλίντον καθ' όλη την διάρκεια της κούρσας της προς τον Λευκό Οίκο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να δημοσιοποιήσει τη πρώτη παρτίδα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) τον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες μόνο προτού η υποψήφια των Δημοκρατικών αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ στις εθνικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Οι υπάλληλοι του υπουργείου αναμένονται να σχεδιάσουν, σε συνάντησή τους στις 23 Σεπτεμβρίου, ένα χρονοδιάγραμμα για την δημοσιοποίησή τους.

Η αποκάλυψη και άλλων μηνυμάτων εκτός των 55.000 σελίδων από μηνύματα που παρέδωσε η Κλίντον πέρσι μπορεί να αποτελέσει τροφή για τους αντιπάλους της που έχουν αδράξει το θέμα για να της ασκήσουν κριτική ως αναξιόπιστη.

Η ανακοίνωση από τον δικαστή Τζέιμς Μπόασμπεργκ του περιφερειακού δικαστηρίου ο οποίος προίσταται μιας ομάδας δικαστικών υποθέσεων που ζητούν τη δημοσιοποίηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον έγινε την ίδια μέρα που ένα συντηρητικό παρατηρητήριο, το Judicial Watch, δημοσιοποίησε μια παρτίδα των μηνυμάτων που απέκτησε μέσω δικαστηρίου. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα μηνύματα δείχνουν ότι δωρητές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειας Κλίντον ζητούσαν πρόσβαση στην υποψήφια όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, απότ ο 2009 έως το 2013.

Τα 14.900 έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο Μπόασμπεργκ φέρεται να περιλαμβάνουν και μηνύματα που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις παραπάνω 55.000 σελίδες μηνυμάτων. Θεωρούνται ότι αναφέρονται κυρίως σε μηνύματα προς ή από την Κλίντον, και μπορεί να περιλαμβάνουν και μερικά προσωπικά μηνύματα. Μερικά βρέθηκαν στους εξυπηρετητές των ατόμων με τους οποίους είχε ή ίδια ή το προσωπικό της επαφές.

Η Κλίντον, η οποία προηγείται του Τραμπ σε δημοσκοπήσεις, έχει πει ότι δεν διέρρευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες και ότι χρησιμοποίησε προσωπικό εξυπηρετητή για μεγαλύτερη άνεση, ενώ αργότερα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας "αναλαμβάνω την ευθύνη".

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αναφορά σε ΜΜΕ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απέρριψε το Σαββατοκύριακο αναφορές ότι η Κλίντον είχε πει σε ομοσπονδιακούς ερευνητές ότι χρησιμοποίησε προσωπικό λογαριασμό μηνυμάτων μετά από δική του πρόταση.

Ο Πάουελ, ο οποίος ήταν υπουργός από το 2001 έως το 2005 υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο, δήλωσε στο περιοδικό People ότι ενώ έστειλε ένα υπηρεσιακό σημείωμα στην Κλίντον για τις δικές του προτιμήσεις, η Κλίντον είχε ήδη επιλέξει να χρησιμοποιήσει προσωπικό λογαριασμό email, αντί για κυβερνητικό λογαριασμό, κατά τη θητεία της.

"Οι δικοί της προσπαθούν να 'καρφώσουν' εμένα ... Αλλά η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούσε (τον ιδιωτικό εξυπηρετητή email) ένα χρόνο προτού της στείλω το υπηρεσιακό σημείωμα λέγοντας τί έκανα εγώ", είπε στο περιοδικό ο Πάουελ το Σάββατο.

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι η Κλίντον είχε πει σε ομοσπονδιακούς ερευνητές ότι ο Πάουελ της είχε προτείνει να χρησιμοποιήσει προσωπικό λογαριασμό για μη-διαβαθμισμένα μηνύματα όταν συναντήθηκαν για φαγητό. Η συζήτησε διεξάχθηκε "τους πρώτους μήνες" της θητείας της Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπαν οι Τάιμς, βασιζόμενοι στην προδημοσίευση ενός βιβλίου του δημοσιογράφου Τζο Κόνασον όπου αναφερόταν για πρώτη φορά η συζήτηση και ότι έλαβε χώρα το 2009.

Εκπρόσωποι του Πάουελ δήλωσαν ξεχωριστά στο κανάλι NBC ότι ο Πάουελ δεν θυμόταν να είχε τέτοια συζήτηση με την Κλίντον, αλλά ότι της είχε όντως γράψει. "'Οντως έστειλε στην πρώην υπουργό Κλίντον ένα μήνυμα στο οποίο περιέγραφε τη χρήση του προσωπικού του λογαριασμού με την AOL (πλατφόρμα America Online) για μη-διαβαθμισμένα μηνύματα και πόσο πολύ αυτό βελτίωσε τις επικοινωνίες εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ", είπε εκπρόσωπός του στο κανάλι την Παρασκευή.

Ο Πάουελ και συνεργάτες της διαδόχου του στο υπουργείο κατά την κυβέρνηση Μπους, Κοντολίζα Ράις, έλαβαν μερικές διαβαθμισμένες πληροφορίες μέσω προσωπικών λογαριασμών email, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η επιπλέον χρήση προσωπικού εξυπηρετητή από την Κλίντον στο σπίτι της, όμως, αποτελεί παραβίαση κανόνων του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με εσωτερικό έλεγχο του υπουργείου.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή