Νεκροί και καταστροφές από τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία

Νεκροί και καταστροφές από τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία
This still image taken from video shows the center of Amatrice, central Italy, where a 6.1 earthquake struck just after 3:30 a.m., Wednesday, Aug. 24, 2016. The quake was felt across a broad section of central Italy, including the capital Rome where people in homes in the historic center felt a long swaying followed by aftershocks. (AP Photo)
This still image taken from video shows the center of Amatrice, central Italy, where a 6.1 earthquake struck just after 3:30 a.m., Wednesday, Aug. 24, 2016. The quake was felt across a broad section of central Italy, including the capital Rome where people in homes in the historic center felt a long swaying followed by aftershocks. (AP Photo)
ASSOCIATED PRESS

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία εξαιτίας του σεισμού που έπληξε τη χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Όλο το ιστορικό κέντρο του Αματρίτσε έχει καταρρεύσει και ούτε ένα δημόσιο κτίριο δεν έχει μείνει όρθιο. Όλα θυμίζουν τον φονικό σεισμό της Λ' Άκουιλα του 2009.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 120 ζωές που χάθηκαν και αυτός δεν είναι ακόμη ο οριστικός απολογισμός», τόνισε ο Ρέντσι στη συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριέτι, σε μικρή απόσταση από την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό των 6 βαθμών, στην οποία έκανε μια σύντομη επίσκεψη.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε επίσης λόγο για 368 τραυματίες, επικαλούμενος τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Στο χωριό όλα τα σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί και κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται τόσο Ιταλοί όσο και μετανάστες.

Συγγενείς των θυμάτων περιμένουν λίγο έξω από το χωριό για να μάθουν από τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας αν έχουν εντοπίσει τους ανθρώπους τους που είναι καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Το χωριό είναι κομμένο στα δύο, με εκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Αντιθέτως, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια. Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν.

Ο φόβος είναι ο ίδιος ακριβώς της Λ' Άκουιλα: να μην ξεχαστούν οι νεκροί και οι άστεγοι του Αματρίτσε και των άλλων χωριών που έπληξε ο Εγκέλαδος στην κεντρική Ιταλία, μόλις οι εκατοντάδες δημοσιογράφοι που έσπευσαν εδώ γυρίσουν στη βάση τους.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί αλλά οι «άνθρωποι του βουνού», όπως ο δήμαρχος του Αματρίτσε, δεν θέλουν να φύγουν από τα αυτοκίνητα, δεν θέλουν να διανυκτερεύσουν στους καταυλισμούς για να μείνουν από τη μία κοντά στους αδικοχαμένους ανθρώπους και να εξασφαλίσουν από την άλλη ένα βασικό χρονοδιάγραμμα για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Ουτοπία ή ρεαλιστική δυνατότητα; αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1703 στην ίδια περιοχή είχαν σκοτωθεί 10.000 άνθρωποι από τρεις φονικούς σεισμούς που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi μετέδωσε πως οι αγνοούμενοι είναι γύρω στους εκατό, παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους που κατέρρευσαν ενώ κοιμούνταν στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, συνοικία της κοινότητας του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.36, τοπική ώρα (04.36 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό της είχε βάθος μόλις 4 χλμ κι εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι. Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ από το επίκεντρο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, υπάρχει φόβος ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα πολύ βαρύτερος. Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την σεισμική δόνηση των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter.

Ο ισχυρός σεισμός, έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν μόλις 4 χλμ.

Ο σεισμός, ο οποίος διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.

Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: «είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες».

Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.

Ο πάπας Φραγκίσκος διέκοψε την παραδοσιακή εβδομαδιαία ομιλία του λέγοντας πως έχει "αναστατωθεί" από την είδηση για τον σεισμό. Εξέφρασε επίσης τον «μεγάλο πόνο του» και την αλληλεγγύη του προς όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ματαίωσε το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει αύριο στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

«Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την κεντρική Ιταλία.

«Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλύτερό της πρόσωπό», πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια», δήλωσε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε μήνυμα στον ιταλό πρωθυπουργό εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και προσφέροντας τη βοήθεια της Ρωσίας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται η Ιταλία έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τρεις κεντρικές περιοχές της χώρας νωρίς το πρωί.

«Οι εικόνες που βλέπουμε είναι φρικτές. Θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ιταλία αν χρειαστεί και οι σκέψεις μας βρίσκονται σήμερα στους ανθρώπους της περιοχής».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Ουάσινγκτον στην ιταλική κυβέρνηση και στις οικογένειες που θρηνούν θύματα μετά τον σεισμό των 6 βαθμών ο οποίος έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 75 άνθρωποι.

Ο Κέρι δήλωσε ότι τον συγκλόνισε ο βαρύς απολογισμός και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε ιταλικό αίτημα για βοήθεια τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, μετέδωσε πριν από λίγο το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Παράλληλα με ανάρτηση της στο facebook η Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης «ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει να υπάρχουν 'Ελληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από το σεισμό». Επίσης, η Πρεσβεία ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Λατίου «για την έκκληση των ιταλικών αρχών για δωρεά αίματος όλων των ομάδων».

Με δύο tweet, στα ιταλικά και τα ελληνικά, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη συμπαράστασή του στον ιταλικό λαό για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία: «Συμπάσχουμε με τον αδελφό ιταλικό λαό στις δύσκολες ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Ειλικρινή συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ιταλική Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση από την τραγική είδηση του σεισμού που έπληξε την Κεντρική Ιταλία στις περιφέρειες της Λάτσιο και της Ούμπρια, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών.

«Εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και εμού προσωπικώς, (εκφράζω) τα θερμά μου συλλυπητήρια και τα ειλικρινή μου αισθήματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς επίσης και τις ευχές μου για την διάσωση των επιζώντων» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος.

Εν τω μεταξύ ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεωνδεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. "Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς", είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC, Guardian)

Δημοφιλή