Γιατί τα διαζύγια είναι περισσότερα τον Αύγουστο και τον Μάρτιο;

Γιατί τα διαζύγια είναι περισσότερα τον Αύγουστο και τον Μάρτιο;
Bride and groom figurines standing on two separated slices of wedding cake
Jeffrey Hamilton via Getty Images
Bride and groom figurines standing on two separated slices of wedding cake

Οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε τον Αύγουστο, αφού είναι ο μήνας που οι πόλεις αδειάζουν και ξεκινούν οι καλοκαιρινές μας διακοπές, αλλά για κάποιους είναι αρκετά δυσάρεστη περίοδος. Μία νέα μελέτη, που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, διαπίστωσε ότι ο Αύγουστο, μαζί με τον Σεπτέμβριο είναι οι μήνες που οι άνθρωποι καταθέτουν τα περισσότερα διαζύγια.

Για την έρευνα, το πανεπιστήμιο συνέλεξε στοιχεία από αιτήσεις διαζυγίων των τελευταίων 15 ετών και διαπίστωσαν ότι εκείνους τους δύο μήνες, οι αιτήσεις έφταναν στον peak τους. Ειπλέον, τον Μάρτιο, πολλές ήταν και οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με το «διαζύγιο» και την «επιμέλεια».

Οι ερευνητές της μελέτης υποθέτουν ότι όσοι είναι δυσαρεστημένοι με τον γάμο τους, προγραμματίζουν την αίτηση διαζυγίου, είτε κοντά στην Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου και τις χειμερινές διακοπές, είτε τις καλοκαιρινές διακοπές. Μία εξήγηση είναι ότι είναι δύσκολο να ανακοινώσει κανείς ότι θέλει διαζύγιο κοντά σε οικογενειακές γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι πολλοί παίρνουν αυτές τις αποφάσεις μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, είτε επειδή δεν θέλουν να χαλάσουν τις οικογενειακές διακοπές, είτε επειδή μετά το ταξίδι ανακαλύπτουν ότι δεν θέλουν να βρίσκονται άλλο μέσα σε αυτή τη σχέση.