Reuters: Ανακαλύφθηκε πλανήτης που μοιάζει με τη Γη. Όλα όσα ανακοινώθηκαν και τι εξετάζεται από τους επιστήμονες

Reuters: Ανακαλύφθηκε πλανήτης που μοιάζει με τη Γη. Όλα όσα ανακοινώθηκαν και τι εξετάζεται από τους επιστήμονες
C-4-X Space illustration of an illuminated planet
C-4-X Space illustration of an illuminated planet
Ron Russell via Getty Images

Πως θα σας φαινόταν εάν σας έλεγαν ότι ξαφνικά ανακαλύφθηκε ένας πλανήτης σαν τη Γη, δηλαδή ένας πλανήτης που μπορεί να κατοικηθεί κάτω από κατάλληλες συνθήκες; Όπως μεταδίδει το Reuters, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει έναν πλανήτη ο οποίος μοιάζει να είναι παρόμοιος με τη Γη, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες φέρονται σύμφωνα με το Reuters να εντόπισαν έναν πλανήτη ο οποίος είναι κατοικήσιμος και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο «Εγγύτατος του Κενταύρου» (Proxima Centauri), το οποίο είναι και το κοντινότερο άστρο στο ηλιακό μας σύστημα. H ανακάλυψη του πλανήτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιστημονική κοινότητα, καθώς οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν κατά πόσο ο πλανήτης αυτός μπορεί να κατοικηθεί.

Μάλιστα, μελέτες που θα διεξαχθούν στο μέλλον ίσως αποδείξουν κατά πόσο ο πλανήτης αυτός διαθέτει ατμόσφαιρα και νερό που είναι απαραίτητα για να υπάρξει ζωή.

Ο «Εγγύτατος του Κενταύρου» (Proxima Centauri) απέχει μόλις 4,2 έτη φωτός από το δικό μας ηλιακό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι ο πλανήτης που βρίσκεται σε τροχιά γύρω του είναι ο πιο κοντινός γύρω στη Γη.

«Το βασικό ερώτημα της πρωτοβουλίας μας ήταν κατά πόσο μπορούσαν να υπάρξουν πλανήτες γύρω από αυτά τα αστέρια που να μπορεί να αναπτυχθεί ζωή. Τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας πλανήτης με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης», δήλωσε ένας πρώην κορυφαίος διευθυντής της NΑΣΑ ο Pete Worden, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο.

Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2013. Ωστόσο χρειάστηκαν πρόσθετες μελέτες και παρατηρήσεις προτού καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

«Οι πιθανότητες να είναι ένας πλανήτης το ίδιο κατοικήσιμος με τη Γη είναι αρκετές», υπογράμμισε ο αστρονόμος Petro Amado. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι σχετικά με το κατά πόσο τα αστέρια αυτά μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.

Η ανακάλυψη, ανακοινώθηκε σύμφωνα με το Reuters, σήμερα Τετάρτη και αναμένεται να ενισχύσει ένα project 100 εκατ. δολάρια το οποίο παρουσιάστηκε τον Απρίλιο και υποστηρίζεται από τον ρώσο δισεκατομμυριούχο Yuri Milner.

Δημοφιλή