Επιτρόπος Απασχόλησης της ΕΕ: Το θέμα Γεωργίου θα μπει στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup

Επιτρόπος Απασχόλησης της ΕΕ: Το θέμα Γεωργίου θα μπει στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup
(Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
JOHN THYS via Getty Images

Μήνυμα προς την Ελλάδα στέλνει η Επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ, Μαριάνε Τίσεν αναφορικά με την δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου και το θέμα που έχει προκύψει με τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου που βρισκόταν στο «τιμόνι» της, ενώ επισημαίνει πως το θέμα Γεωργίου θα μπει στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα», ζητεί από την Αθήνα να γίνει σεβαστή η ανεξαρτησία της ΕΛ.ΣΤΑΤ και υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει ευρύτερο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Η κ. Τίσεν υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι ο κ. Γεωργίου αποκατέστησε την αξιοπιστία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, κάτι που όπως λέει ήταν πολύ δύσκολο.

«Υπό την προεδρία του κ. Γεωργίου, από τον Νοέμβριο του 2010, τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος αξιολογούνται από τη Eurostat. Τα στοιχεία ήταν συμβατά με τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ενέργειες του κ. Γεωργίου όσο ήταν πρόεδρος και σε μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού

στατιστικού συστήματος», υπογραμμίζει.

Η ίδια, προειδοποιεί επίσης ότι η «η αξιοπιστία μπορεί να χαθεί μέσα σε μια στιγμή» καθώς «χρειάστηκε πολύ σκληρή δουλειά και μαζική αναδιαμόρφωση του ελληνικού στατιστικού συστήματος για να την ανακτήσουν».

Ερωτηθείς για το αν η δίωξη του κ. Γεωργίου έχει πολιτικά κίνητρα η κ. Τίσεν δεν θέλησε να τοποθετηθεί λέγοντας «δεν σχολιάζουμε μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι η Κομισιόν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στα στοιχεία που της δόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Γεωργίου» και συμπλήρωσε πως «είναι καίριας σημασίας η ΕΛΣΤΑΤ να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και τον επαγγελματισμό της. Έχω την πεποίθηση ότι αυτή η ανεξαρτησία θα γίνει σεβαστή από όλους».

Ερωτηθείς για το αν θέμα του κ. Γεωργίου μπορεί να σκιάσει τις ερχόμενες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα η κ. Τίσεν απαντά πως «όλα αυτά θα είναι σίγουρα μέρος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος αργότερα φέτος. Γι' αυτό άλλωστε ζητήσαμε να μπει το θέμα στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup, στις 9 Σεπτεμβρίου».

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την υποστήριξή της προς το πρόσωπο του κ. Γεωργίου.

Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή