Τι περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου. Το δάνειο, το «κούρεμα» στους προμηθευτές και ο νέος επενδυτής

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου. Το δάνειο, το «κούρεμα» στους προμηθευτές και ο νέος επενδυτής
eurokinissi

Το «πράσινο φως» έδωσαν οι Τράπεζες αναφορικά με τη διάσωση του Μαρινόπουλου, καθώς οι δύο πλευρές φέρονται να ήρθαν σε συμφωνία.

Όπως μεταδίδει το imerisia.gr, η απόφαση που έλαβε χθες Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, μετά από αυτή που έλαβε η Eurobank πιστοποιεί την επίτευξη συμφωνίας, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εξυγίανση της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σήμερα Πέμπτη αναμένεται να εγκρίνουν -εκτός απροόπτου- το σχέδιο και τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής και της Πειραιώς, οι οποίες είναι οι άλλες δυο πιστώτριες τράπεζες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το σχέδιο που ενέκρινε η Alpha Bank περιλαμβάνει σύμφωνα με το δημοσίευμα, δάνειο ύψους 360 εκατ. ευρώ, «κούρεμα» στις οφειλές προς τους προμηθευτές της τάξης του 50% αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση από τον νέο επενδυτή.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο που θα παρουσιασθεί στο δικαστήριο το φθινόπωρο, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα προβλέπει ότι το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη «Σκλαβενίτης».

Στη νέα εταιρεία, μεταφέρονται αυτούσιες οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος.

Παράλληλα, οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 1,5%, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας. Επιπλέον, οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές θα υποστούν «κούρεμα» 50%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί άμεσα και σε μετρητά.

Από την πλευρά του, ο Σκλαβενίτης δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει την εταιρεία άμεσα με 70 εκατ. ευρώ και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της.

Δημοφιλή