Ράγισαν τις καρδιές τους. Μετά από 62χρόνια γάμου τους χωρισαν γιατί δεν υπάρχει χώρος στο γηροκομείο

Ράγισαν τις καρδιές τους. Μετά από 62χρόνια γάμου τους χωρισαν γιατί δεν υπάρχει χώρος στο γηροκομείο

Ο 83χρονος Wolfram Gottschalk και η 81 ετών σύζυγός του Anita παντρεύτηκαν το 1954 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισαν στον Καναδά.

Ζουν μαζί επί 62 χρόνια. Ο ένας πλάι στον άλλο. Είναι από εκείνα τα ζευγάρια ηλικιωμένων που όταν τα βλέπουμε να περπατούν στο δρόμο ή να κάθονται σιωπηλοί σε ένα παγκάκι, μας κάνουν να χαμογελάμε αλλά και να βουρκώνουμε. Ίσως γιατί είναι δύσκολο να αντέξουμε τόσο ομορφιά, ίσως γιατί φοβόμαστε πως δεν θα καταφέρουμε να βρούμε και εμείς μια τέτοια αγάπη...

Κάποιος θα έλεγε πως αυτοί οι δύο άνθρωποι θα φύγουν από τη ζωή μαζί. Πλάι – πλάι, ακριβώς όπως έζησαν.

Όμως όχι. Οι απρόσωπες κοινωνικές υπηρεσίες στη Βρετανία όπου πλέον ζουν, έχουν άλλα σχέδια και δεν τους αφήνουν να περάσουν μαζί τον χρόνο που τους απομένει ή να σταθούν ο ένας στο πλευρό του άλλο και να τον αποχαιρετήσουν όταν θα έρθει η ώρα.

Οι δύο ηλικιωμένοι υποχρεώθηκαν να βιώσουν έναν αβάσταχτο χωρισμό. Αυτό καθώς στην περιοχή τους δεν υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων που να μπορούν να φροντίσουν και τους δύο. Έτσι αναγκάστηκαν να πάνε σε ξεχωριστά. Και τώρα, κάθε φορά που ο ένας μπορεί να επισκεφθεί τον άλλο απλά ξεσπούν σε δάκρυα.

Τώρα η εγγονή τους Ashley Kaila Baryik, με αναρτήσεις της στο Facebook κάνει έκκληση σε όποιον μπορεί να την βοηθήσει για να βρει μια λύση.

«Μετά από 62 χρόνια μαζί, παντρεμένοι, αναγκάστηκαν να χωρίσουν για 8 μήνες εξαιτίας προβλημάτων και καθυστερήσεων του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που έχει και την ευθύνη να φροντίσουν ώστε να μεταφερθεί ο παππούς μου στην ίδια μονάδα φροντίδας με τη γιαγιά μου. Και το αξίζουν αυτό! Οικονομικά, σωματικά και συναισθηματικά έχουν εξαντληθεί όπως εγώ και η οικογένεια μου. Φίλοι μου, εκλιπαρώ για τη βοήθειά σας».

Όπως ανέφερε, ο παππούς της κάθεται συνέχεια δίπλα στο παράθυρο ελπίζοντας πως η γυναίκα του θα έρθει από στιγμή σε στιγμή, ενώ σιγοψιθύριζε το παρατσούκλι της «ποντικάκι» (little mouse).

Ο δε χρόνος πιέζει καθώς ο ηλικιωμένος άνδρας, πρόσφατα διαγνώστηκε πως έχει καρκίνο και έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια άνοιας και οι οικείου του φοβούνται πως η κατάσταση του επιδεινωθεί πριν λυθεί το πρόβλημα.