Επικεφαλής Europol: Στην Ελλάδα 200 αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής. Στόχος ο εντοπισμός τζιχαντιστών

Επικεφαλής Europol: Στην Ελλάδα 200 αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής. Στόχος ο εντοπισμός τζιχαντιστών
(Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
(Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Για νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, φοβάται ο επικεφαλής της Europol Ρόμπ Γουέινραϊτ. Μάλιστα προκειμένου να ενισχυθούν το προληπτικά μέτρα ασφαλείας, η Εuropol σχεδιάζει τις επόμενες εβδομάδες να σταλούν στην Ελλάδα και στα ελληνικά νησιά 200 αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Στόχος τους να ελέγξουν το αν ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά είναι και τζιχαντιστές αλλά και το αν υπάρχει προσπάθεια ριζοσπαστικοποίησης από σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές σε μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας.

Ο Γουέινραϊτ μιλώντας στην Evening Standard διεμήνυσε πως το Ισλαμικό Κράτος θα θελήσει να απαντήσει στα ισχυρά πλήγματα που δέχεται στη Συρία και γι’ αυτό στέλνει στην Ευρώπη τζιχαντιστές για να επηρεάσουν μετανάστες και να τους «προσηλυτίσουν».

«Οι αξιωματικοί θα αναπτυχθούν στα ελληνικά νησιά, ίσως και στην Ιταλία. Θα υπάρξει μια δεύτερη γραμμή άμυνας. Ελπίζουμε να αναπτύξουμε ορισμένους αξιωματικούς μέσα στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς ανησυχούμε για αναφορές ότι αυτού του είδους τα κέντρα γίνονται στόχος προσπαθειών ριζοσπαστικοποίησης μεταναστών» τόνισε. Όπως επεσήμανε, οι αξιωματικοί της Europol θα τεχνικές όπως αυτές που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί στο Χίθροου.

«Διαπιστώνουμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο, μια στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους να βάλει όσους περισσότερους τζιχαντιστές μπορεί μέσα στην Ευρώπη και να πραγματοποιήσει επιθέσεις ανάλογες με αυτές στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες», είπε και αποκάλυψε πως υπάρχουν περιπτώσεις που οι μαχητές που στέλνει το Ισλαμικό Κράτος στην Ευρώπη χρησιμοποιεί πλαστά διαβατήρια για να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα και στη συνέχεια, με τη βοήθεια συνεργών, να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε δε πως αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη 50 αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα ο Γουένραϊτ αποκάλυψε πως την περασμένη εβδομάδα η Europol ανακάλυψε σε καμπ μεταναστών στην Ελλάδα διάφορα διαβατήρια, τα οποία προορίζονταν για να χρησιμοποιηθούν από τζιχαντιστές.

Δημοφιλή