Μαρία, η γυναίκα εκτελεστής εμπόρων ναρκωτικών στην υπηρεσία του προέδρου των Φιλιππίνων

Μαρία, η γυναίκα εκτελεστής εμπόρων ναρκωτικών στην υπηρεσία του προέδρου των Φιλιππίνων
Woman in the spotlight and pointing a gun
Woman in the spotlight and pointing a gun
Ken Glaser via Getty Images

Τον πόλεμο κατά των εμπόρων ναρκωτικών έχει κηρύξει ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε προκαλώντας ανατριχίλα τόσο στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στον ΟΗΕ αφού έχει δώσει το «πράσινο φως» στους πολίτες να συλλαμβάνουν τους εμπόρους και σε περίπτωση που αντιστέκονται να τους εκτελούν όπου τους βρίσκουν. Μάλιστα όπως τελευταία έγινε γνωστό, ο Ντουτέρτε προσλαμβάνει και γυναίκες εκτελεστές.

Η εκστρατεία του Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 1.900 ανθρώπων από την 1 Ιουλίου. Ο ίδιος κατά την προεκλογική του εκστρατεία, στις αρχές του έτους, είχε υποσχεθεί πως θα σκότωνε 100.000 εγκληματίες μέσα στους πρώτους μήνες από την ανάληψη της προεδρίας και φαίνεται ότι το κάνει πράξη.

Αυτό αποδεικνύει και η μαρτυρία της Μαρίας (πρόκειται για ψευδώνυμο), μιας γυναίκας που εκτελεί συμβόλαια θανάτου εναντίον εγκληματιών και εμπόρων ναρκωτικών.

Η Μαρία η οποία είναι μια νεαρή μητέρα και έχει ήδη σκοτώσει, πυροβολώντας τους στο κεφάλι, έξι ανθρώπους, μίλησε στο BBC και περιέγραψε την εμπειρία της ως επαγγελματίας δολοφόνος.

«Η πρώτη μου αποστολή ήταν πριν από δύο χρόνια, φοβόμουν και ήμουν ιδιαίτερα νευρική καθώς ήταν η πρώτη μου φορά» λέει η ίδια.

Η Μαρία δουλεύει για έναν «εργολάβο» που πληρώνεται από την κυβέρνηση και στην ομάδα της συμμετέχουν άλλες τρεις γυναίκες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συμμετοχή τους στην ομάδα είναι σημαντική για το λόγο ότι σαν γυναίκες εγείρουν λιγότερες υποψίες και μπορούν να προσεγγίσουν πιο εύκολα τα θύματά τους απ΄ότι ένας άντρας.

«Ποιος σας δίνει την εντολή για το ποιον θα σκοτώσετε;» ρωτάει ο δημοσιογράφος του BBC. «Το αφεντικό μας, ένας αστυνομικός» απαντά.

Στην δουλειά την έβαλε ο σύζυγός της, εκτελεστής και ο ίδιος με σταθερό μισθό.

«Ο άντρας μου κατόπιν οδηγιών σκότωνε ανθρώπους που δεν είχαν πληρώσει τα χρέη τους. Μια φορά χρειάστηκαν γυναίκα για τη δουλειά και έτσι ο άντρας μου πρότεινε εμένα. Όταν είδα τον στόχο, τον προσέγγισα και τον πυροβόλησα», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Τώρα με την κήρυξη του πολέμου κατά των εμπόρων ναρκωτικών λαμβάνουν εντολές από τον αστυνομικό – αφεντικό τους και αυτό, όπως λέει, σημαίνει περισσότερους φόνους και μεγαλύτερο ρίσκο. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει, πρόσφατα το κρησφύγετό τους αποκαλύφθηκε και ως εκ τούτο πρέπει να το εγκαταλείψουν άμεσα για άλλο πιο ασφαλές μέρος.

Η Μαρία στη συνέντευξή της λέει πως με τις συναδέλφους της δεν μιλούν ποτέ για την πολιτική του Ντουτέρτε. «Συζητάμε μόνο για τις αποστολές, πως θα τις φέρουμε εις πέρας. Όταν τις διεκπεραιώνουμε δεν ξαναμιλάμε ποτές για αυτές».

Οι εκτελεστές όπως η Μαρία προέρχονται από φτωχές οικογένειες και είναι εύκολο να στρατολογηθούν στις φτωχογειτονιές που ζουν, συνήθως σε άθλιες συνθήκες.

Η αμοιβή για κάθε φόνο ανέρχεται περίπου στα 430 δολάρια, σχεδόν το διπλάσιο ποσό από αυτό που είναι ο βασικός μισθός στη χώρα και συνήθως μοιράζεται μεταξύ τριών ή τεσσάρων ατόμων.

Όμως η Μαρία αποκαλύπτει ότι έχει ενοχές γι' αυτό που κάνει και ζει με την αγωνία ότι κάποια στιγμή οι οικογένειες όσων έχει αφαιρέσει τη ζωή θα ζητήσουν εκδίκηση. Επίσης λέει πως δεν ξέρει με τι τρόπο θα εξηγήσει στο παιδί τους την ξαφνική αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος.

Σύμφωνα με όσα λέει στο BBC έχει ακόμη ένα «χτύπημα» να κάνει και ελπίζει αυτή να είναι και η τελευταία της δουλειά. Όμως το αφεντικό της έχει απειλήσει πως θα σκοτώσει όποιον εγκαταλείψει την ομάδα.

Η Μαρία δηλώνει πως νιώθει παγιδευμένη και κλαίει ζητώντας συγχώρεση από τον ιερέα στον οποίο εξομολογείται χωρίς όμως να τολμά να του αποκαλύψει τι ακριβώς κάνει.

Δημοφιλή