Η «μάχη» για τις τέσσερις άδειες: Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός

Η «μάχη» για τις τέσσερις άδειες: Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός
Eurokinissi

Στο αποκορύφωμά του φτάνει την Τρίτη η «κούρσα» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ποιοι θα συμμετέχουν;

Οκτώ θα είναι τελικά οι συμμετέχοντες, καθώς δεν έγινε αποδεκτή η εγγυητική επιστολή του υποψήφιου ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E-TV), καθώς δεν πληρούσε τις απαιτούμενες από τον νόμο προυποθέσεις, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου.

Με αυτά τα δεδομένα, στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν οι εξής υποψήφιοι:

  • 1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):
  • 2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
  • 3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • 4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
  • 5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
  • 6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
  • 7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
  • 8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).

Πού θα βρίσκονται οι συμμετέχοντες;

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε συγκεκριμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους παρά μόνο με συνοδεία. Επίσης, δεν θα τους επιτραπεί η χρήση προσωπικών υπολογιστών ή ασύρματων συσκευών. Στην αίθουσα των υποψηφίων θα βρίσκεται μόνο ο υπολογιστής με το ηλεκτρονικό σύστημα της δημοπρασίας και τα έντυπα για τις προσφορές και τις ενστάσεις.

Πώς θα διακινείται το σχετικό υλικό;

Το έντυπο υλικό που θα επιβεβαιώνει τις προσφορές, θα μεταφέρεται μεταξύ Επιτροπής (η οποία θα είναι εγκατεστημένη στη μεγάλη κεντρική αίθουσα) και υποψηφίων (τα 5μελή επιτελεία των οποίων θα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια και δεν θα επικοινωνούν μεταξύ τους) με καθορισμένους κλητήρες.

Ποια είναι η ποινή για την παραβίαση των όρων του διαγωνισμού;

Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του διαγωνισμού θα αποκλείεται η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. ευρώ και αυτή θα καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Ποια θα είναι ακριβώς η διαδικασία;

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη). Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (και κατά την κρίση της με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας θα περάσει στη δεύτερη της φάση. Σε αυτή τη φάση θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, θα επαναληφθεί η διαδικασία των κλειστών φακέλων και η άδεια θα απονεμηθεί στον πλειοδότη. Οι προσφορές στη δημοπρασία είναι δεσμευτικές καθώς το συγκεκριμένο στοιχείο θα λειτουργήσει υπέρ της μεγιστοποίησης του τιμήματος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο.

Ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας;

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας: Το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης είχε προγραμματιστεί να ελεγχθεί προληπτικά ένα 24ωρο νωρίτερα από άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένα σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν ύπαρξη βομβών, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν και έλεγχοι με ειδικές συσκευές σε όλους τους χώρους για τον τυχόν εντοπισμό κοριών. Ακόμη, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας εγκατέστησαν ειδικό μηχάνημα απενεργοποίησης κινητών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 80-100 αστυνομικοί θα διατεθούν για τους προληπτικούς ελέγχους, ενώ εσωτερικά του κτιρίου θα βρίσκονται επιπλέον 80 αστυνομικοί σε τρεις βάρδιες. Παράλληλα θα υπάρχουν πολλές εξωτερικές αστυνομικές περιπολίες και παρατηρητές. Κάθε υποψήφιος θα έχει συνοδεία δύο άτομα που θα βρίσκονται πλάι του σε κάθε του κίνηση, καθώς απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή και επικοινωνία με άτομα εκτός της ομάδας εργασίας τους. Αποφασίστηκε πως ακόμη και η προσωπική φρουρά κάθε υποψηφίου δεν θα μπει στο κτίριο, ενώ όσοι θα περάσουν στο εσωτερικό του θα φέρουν κάρτα με τα προσωπικά τους στοιχεία.

Πότε θα σταματήσουν να εκπέμπουν όσοι δεν πάρουν άδεια;

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη απάντησε πως «προβλέπεται ότι θα υπάρχει ένας χρόνος προσαρμογής, ανάλογα με το ποιοι θα πάρουν και άδειες. Θα είναι μέχρι 90 μέρες μάξιμουμ και όποιος δεν έχει άδεια δεν θα μπορεί να εκπέμψει», τόνισε, μιλώντας στον Realfm 97,8.

Στο μεταξύ, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πέρα από την «κούρσα» των τηλεοπτικών αδειών που φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, στις 2.200.000 υπολογίζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δουν «φουσκωμένο» τον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον σε σχέση με πέρυσι από 1 λεπτό έως και μερικές χιλιάδες ευρώ.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή